У селі неподалік Кропивницького люди понад 10 років живуть без електрифікації. Так, у 2011 та 2013 роках на вулиці Львівська у Соколівському люди збудували два приватні будинки, втім мешканці досі не мають світла в оселях та на вулиці. Чому так сталося, дізнавалися журналісти Точки доступу

Два будинки знаходяться усього за 2 км від вулиці Жадова, що у Кропивницькому.

На всі звернення сільрада направляє до обленерго, обленерго – до сільради, а світло не з'являється. Люди приїжджають, хочуть збудувати будинок, але коли дізнаються, що немає світла, таке бажання зникає, – розповів Точці доступу активіст, який вже декілька років бореться за електрифікацію будинків, Дмитро Пестун.

Що говорять у сільраді

У Соколівській сільраді кажуть – про проблему знають, втім вирішити її складно. 

Інспекторка з благоустрою Соколівської сільради Валентина Доленко розповіла – у 2017 році сільська рада прийняла рішення про комплексну забудову цієї території. В ньому йшлося, що ця земельна ділянка виділена під забудову. За проєктом, під цей житловий масив виділили низку вулиць – Тернопільська, Львівська, Кільцева, Донецька, Харківська, Паркова.

Для того, щоб провести електрифікацію, потрібно було розробити детальний план. На його розробку сільрада виділила 100 тисяч гривень та розробила його ще до повномасштабного вторгнення.

Після прийняття рішення розробили детальний план і надали його обленерго.

Вже під цей план обленерго повинні були виділити фінансування. Мені пояснили, що у зв’язку з військовим станом фінансування цих проєктів призупинено. Не скасовано, але призупинено. Всю необхідну процедуру для електрифікації сільська рада зробила. Але розпочалося вторгнення. Процес електрифікації є дуже дороговартісним – поставити трансформатор, побудувати та провести лінію електропередач, – розповіла Валентина Доленко.

Позиція “Кіровоградобленерго”

У коментарі Точці доступу речниця “Кіровоградобленерго” Олена Данільченко розповіла, чому будинки залишаються без електрифікації.

Так, роботи з проведення світла до житлового масиву мали розпочати у 2022 році. Втім їх довелося відтермінувати. Причиною стало повномасштабне вторгнення росіян на територію України.

За її словами, до вторгнення Росії діяв 4-й розділ Кодексу систем розподілу електроенергії. В ньому зокрема йшлося про те, що проєкти електрифікації колективних забудов (квартал, житловий масив тощо) включалися до Інвестиційної програми. В такому разі електрифікація відбувалася за кошти тарифу на електричну енергію.

Так забудовники могли звернутися до Кіровоградобленерго, аби підключення до електромереж зробили за рахунок Інвестиційної програми, – пояснила речниця.

Але з 26 березня 2022 року постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), №352 був затверджений новий порядок тимчасового приєднання до електричних мереж на період дії воєнного стану. Зокрема, постанова призупинила дію 4-го розділу Кодексу.

В Соколівському ж, за словами Олени Данільченко, на момент вторгнення вже були розпочаті роботи – проєкт електрифікації цього житлового масиву був майже завершений. Почалася війна і дію цього розділу Кодексу, який дозволяв  приєднувати об’єкти за рахунок Інвестиційної програми обленерго, було призупинено.

Проєкт електрифікації житлового масиву у Соколівському не встигли завершити повністю, втім, за словами речниці, сума вже сягала декількох мільйонів гривень:

Це передбачає встановлення трансформаторної станції, проведення ліній електропередач. Це декілька мільйонів гривень, – зазначила вона.

Від 26 березня 2022 року діє постанова НКРЕКП №352 про порядок тимчасового приєднання – людина може зробити електрифікацію, втім це відбуватиметься за її гроші.

Читайте також: На Кіровоградщині для переселенців відкрили модульне містечко: що вони про це думають

Фото умовне: canva


Головне сьогодні