Незабаром українці відзначатимуть Великдень. Одним із головних атрибутів свята є паска. З Точкою доступу своїми рецептами пасок поділилися троє жителів Кіровоградщини. Всі рецепти різні, але надзвичайно смачні!

Модернізований старовинний рецепт: паска від шеф-кухаря “Ресторації Кропивницьких”

Паска від Ресторації Кропивницьких

В "Ресторації Кропивницьких" готують один вид Паски, яка входить до Великодньої пропозиції закладу. З Точкою доступу рецептом поділився шеф-кухар Ресторації Василь Дерев’янко. За основу він узяв рецепт із книги “Смачна Кропивниччина” проєкту “Баба Єлька” — це рецепт Олени Рибалкіної з села Розсохуватка (колишній Маловисківський район).

Мені було цікаво взяти рецепт із нашого краю, з часу, коли люди випікали на відкритому вогні та використовували продукти, які були тоді доступні. Мене це захопило і я вирішив спробувати. Зазвичай, приготування паски — це процес, який потребує багато часу та мороки. Але цей рецепт, який передавався поколіннями, є домашнім, смачним та дуже простим. Найголовніший інгредієнт — це частинка себе та любові. Ось чому я обрав цей рецепт, якому вже більше 100 років”

Василь Дерев’янко розповідає — рецепт дуже простий, втім кухар додав йому трішки сучасності (адже 100 років тому не було форм, паски випікали в печі і без додавання начинки).

  1. На один літр охолодженого кип’яченого молока додаємо 200 грамів вершкового масла і 200 грамів смальцю. Людям, які притримуються правильного харчування, можна замінити смалець на вершкове масло або високоякісний маргарин. 
  2. Додаємо 2 яйця та 200 грамів дріжджів (або 50 грамів сухих), 2 кг борошна, одну склянку цукру (400 грамів), ванільний цукор та неповну столову ложку солі. 
  3. Замішуємо тісто, додаючи в процесі трішки олії. Коли тісто буде підходити, вимішуємо його. Повторюємо цю дію 3 рази. Тісто виходить живим, ніжним та еластичним.
  4. На третій раз, як тісто підійшло, виробляємо як круглу хлібину. Скачуємо дві тоненькі качалочки і кладемо їх на хлібові навхрест (або, якщо робите в формах, заповнюємо їх на третину). Чекаємо, щоб підійшло. 
  5. Змащуємо зверху збитим яйцем і ставимо випікатись.

Час випікання може відрізнятись, все залежить від форми. Наприклад, форма для паски 120 г випікається 15 хвилин, 250 г тіста – 20 хвилин, на 500 г тіста треба 25 хвилин. 

Як саме кухар доповнив рецепт? 

Я намагався відтворити оригінальний рецепт, але трішки доповнив його сухофруктами, такими як родзинки, курага та інжир. Для людей, які полюбляють соковиті паски, рекомендую додавати більше вершкового масла. Також, за бажанням, можна додати мак, насіння льону, насіння коноплі. 

Розповідає — смак неперевершений завдяки домашньому приготуванню та ручному замісу тіста.

Обов'язково спробуйте приготувати паски, Ви не пожалкуєте!  А якщо не хочете випікати самостійно, ви можете скуштувати паску від Ресторації Кропивницьких, замовивши Великодній кошик.

“Пам’ять мого роду”: рецепт паски від Наталії Кондратенко

Рецепт паски від Наталії Кондратенко

Наталія Кондратенко з села Мошорине дотримується традицій святкування Великодня, які були в її родині. Паски жінка пече за рецептом своєї покійної мами Галини Юхи

Спочатку жінка робить опару. Для цього використовує:

  • 800 мл теплого молока,
  • 100 г мокрих, свіжих дріжджів,
  • 2 столові ложки цукру,
  • 4 столові ложки борошна.

Все це треба добре розмішати, накрити рушником і поставити в тепле місце на 15-20 хвилин.

Аби приготувати тісто в опару, треба додати:

  • 500 г цукру,
  • 4 яйця і 2 жовтки,
  • 0,5 чайної ложки солі, 
  • 2 пакетики ванільного цукру,
  • 2 столові ложки горілки.

Далі починати вимішувати тісто, поступово додаючи просіяне борошно

При вимішуванні додати 150 г м'якого вершкового масла і 50 г олії

Місити тісто довгенько, — пояснює жінка.

Під кінець покласти в тісто 150-200 г запарених, обсушених, притрушених борошном родзинок. 

Борошна потрібно орієнтовно 2 кг. 

Тісто повинне бути м'яким, легким, еластичним. Пояснює — усі інгредієнти мають бути кімнатної температури, тоді тісто вийде повітряним і теплим. 

Далі тісто слід покласти у величеньку миску чи макітру, накрити рушником і поставити в тепле місце на понад півтори години. 

Наталія випікає паски в металевих формах: заповнює форми тістом на третину, чекає поки підійде до верху. “Шапочка” виросте вже в розігрітій духовці. Печуться паски хвилин 40. 

Охолоджую випічку, поклавши боком на м'які подушки, застелені рушниками, щоб не пом'ялися — так завжди робили і мама, і бабуся. Верх паски у нашій родині ніколи не прикрашали тістом і не мазали яйцем. А вже охолоджені паски мазали збитим із цукром білком і прикрашали різнокольоровою посипкою. 

Згадує — процес приготування пасок завжди був ніби магічним: у кімнаті мало бути чисто, тепло. Не можна було грюкати дверима, сваритися й лаятися. Господиня мала бути в доброму настрої, в білому фартушку й білій хустинці. Тісто місили з добрими, світлими думками, випікали турботливо і з любов'ю, пригощали радісно і щедро:

Раніше пасок пекли дуже багато, повну піч. Чому? Сім'ї були великі, гості приходили. Паску їли тиждень, потім на Проводки несли паски на кладовище, щоб пом'янути померлих родичів. Частину порізаних на шматки пасок висушували в печі. Такими здобними сухариками смакували аж до Трійці.

Зараз в супермаркетах можна купити дуже гарні, різноманітні посипки. А раніше, згадує Наталія, купували на базарі фарбоване різнокольорове пшоно. Воно тріскотіло на зубах, інколи фарбувало обличчя і язика в різні кольори, які важко було відмити. 

Але то було не страшне. Кожна дитина мріяла об'їсти верхівку паски. То була насолода! Я люблю готувати, експериментувати з випічкою і стравами. Згідна з тим, що є багато цікавих, смачних, сучасних рецептів пасок, крафінів, глазурі, різних солодощів для прикрас. Але я, традиційно, печу паски за цим рецептом. Мені та моїм дітям, онукам подобається. Це пам'ять мого роду, — розповіла Наталія.

Сучасний рецепт крафіна від кондитерки та лікарки зі Знам’янки Юлії Ягодінової

Рецепт крафіна

Юлія Ягодінова є засновницею медичного центру "Фрешмед" у Знам'янці. Раніше жінка активно займалася кулінарією та кондитерським мистецттвом. Кілька років тому Юлія започаткувала в своєму місті акцію "Солодкі добрі справи". Кожного місяця вона власноруч робила торти й безкоштовно віддавала їх людям з інвалідністю. Юлія розповіла Точці доступу свій рецепт крафіну.

Так, для приготування вам знадобиться :

  • Апельсиновий сік — 30 мл
  • Сухі дріжджі — 10 г
  • Молоко — 100 мл
  • Цукор — 70 г
  • Борошно — 400-500 г
  • Сіль — 1/4 чайної ложки
  • Вершкове масло — 50 г 
  • Яйце — 1 шт
  • Жовток — 2 шт
  • Ванільний цукор — 10 г
  • Мед — 15 г

Для начинки знадобиться вершкове масло (40 г) та цукати, родзинки, суміш горіхів (по 50 г).

На початку для приготування крафіну потрібно зробити опару. Для цього змішати  дріжджі, тепле молоко та столову ложку цукру. Опару треба поставити в тепле місце на 10-15 хвилин.

В цей час треба взяти яйце, жовток, сіль, цукор та збити до світлого кольору маси.

Цю суміш слід додати до опари. Також в опару додайте розтоплене вершкове масло, сік апельсина, ванільний цукор, мед і борошно. Все це необхідно вимішувати, доки тісто не стане м’яким, та поставити в тепле місце на півтори години.

Потім тісто необхідно розкатати, аби товщиною воно було 2 міліметри і розрізати навпіл (згори донизу, аби вийшло два прямокутники).

Обидві частинки треба змастити розтопленим вершковим маслом і посипати цукатами, горіхами та родзинками. 

Далі частинки треба скрутити в рулети. Потім розрізати кожен вздовж навпіл, але не до кінця.

Далі скручуємо кожну половину і кладемо у форму. Як тісто підійде до краю форми, ставимо в духову шафу, — пояснює Юлія.

Випікати крафіни варто у розігрітій до 170 градусів духовці впродовж 30-40 хвилин.

Відео цього рецепту Юлія розмістила на своєму ютуб-каналі:

Читайте також: "Ластівчині хвостики" та "Чобітки": в Кропивницькому презентували виставку традиційних писанок Кропивниччини


Головне сьогодні