Сьогодні, 8 жовтня, у Кропивницькому на території кнайпи Бамбетель відбулася перша виставка-ярмарок "Волонтерський крафт". На ярмарку волонтери, які працюють у різних районах Кіровоградської області та допомагають ЗСУ, представили свою продукцію. На заході побувала Точка доступу.

У ярмарку взяли участь 16 команд із 10 громад області. Організаторка ярмарку та комунікаційниця КОО ВГО "Асоціація сприяння самоорганізації населення" Світлана Дубина-Литвененко розповідає, що учасники сьогоднішнього заходу – це волонтерські команди, в переважній більшості незареєстровані як організації: 

Це ініціативні групи, які створили потужні виробничі цехи де шиють, сушать, варять, печуть, в'яжуть. Тобто вони мають мікропідприємства, які розташовані у різних районах області.

Основна мета сьогоднішнього заходу – розповісти про їхню діяльність, адже переважно говорять про потужні волонтерські організації. В громадах насправді є волонтери, які організували центри на базі виробництв, власних осель, будинків культури. Вони вже, фактично, перетворилися на підприємства за рахунок донатів, людської підтримки. Волонтери роблять усе те, що потрібно на передовій. Наприклад, сьогодні на ярмарку є кілька видів сухих супових наборів, кілька видів тушкованки та каш, військова амуніція, девайси, хендмейд.

Наталія Юрченко з селища Нового виготовляє для військових смаколики. В її меню 8 видів каш, паштети, салати, аджика, квашена та маринована капуста, і навіть голубці та перець. Всю цю смакоту жінка готує, потім фасує в банки та відправляє в автоклав.

Все готує вдома, допомагають чоловік, син та кума. Розповідає, що варить із власних продуктів, також допомагають небайдужі: 

У фейсбуці викладаю пост і люди кидають гроші на м'ясо. Громадська організація "Годуємо патріотів" дає крупи, переселенці також допомагають. Люди привозять банки. Коли хлопці забирають пакунки, прошу їх "повертайте банки, будь ласка".

Пані Наталя дає покуштувати свої страви всім охочим. Для цього на ярмарок привезла навіть мікрохвильовку, бо ж розігріта їжа краще смакує.

У повсякденному житті страви від Наталії Юрченко купити не можна, адже вона маркує кожну банку і пише на кришці "для ЗСУ". Говорить, якщо побачите такі баночки в продажу – відразу телефонуйте до поліції.

Жінка розповідає, що передає смаколики військовим, які їдуть "на нуль". Хлопці її знають, самі звертаються та самі приїжджають забирати гостинці. Потім присилають фотозвіти та привозять назад баночки.

Нещодавно зателефонували хлопці й сказали, що мають 30 кілограмів риби, попросили зробити консерву. Я їм кажу: "хлопці, все зробимо, але тільки почистіть її" (сміється, – Ред.). У мене приватний будинок, часу немає. Я не встигаю на город зайти.

Наталя розповідає, що вже виготовила більше 4 тисяч банок зі смаколиками.

Також жінка робить окопні свічки. Каже, намагається робити, що може, аби допомогти ЗСУ та наблизити нашу перемогу.


Алла Стоян із Добровеличківки, учасниця ГО "Волонтерська організація "Вікторія" на ярмарок привезла два види кікімор, окопні свічки, шапки ручної роботи, ляльки.

Продукцію виготовляє сама. До прикладу, шапки з малюнками спочатку в'яже, а потім валяє вовною і вишиває малюнки. Вартість однієї шапки становить 2 тисячі гривень. Виручені гроші відправляє на допомогу військовим.


Волонтерська група "Ельф" дислокується в Олександрії. На ярмарок привезли вузькоспеціалізовану продукцію: командирські мапники, саперські сумки, кікімори, маскувальні сітки, дощовики, тактичні гамаші, фліски, плитоноски.

Продукцію виготовляють тільки на замовлення військових, тобто за потреби. 

Дають запит, ми шиємо. У нас є невеличке підприємство, де ми й працюємо. Хореограф, вчителька... Здебільшого приходять вчителі і шиють після роботи. Гроші донатять люди.

Нещодавно було замовлення на евакуаційні стропи. Спробували, пошили, вийшло. Тепер і їх замовляють. Робимо турнікети. Виробництво координують та тестують медики, – розповідає волонтерка Вікторія Шапран.


Реквізити для донатів волонтерській групі "Ельф"

  • Приват: 5168752080067740 Шапран Вікторія Степанівна
  • Моно: 5375414104696496
  • ПУМБ: 5355280209918216

"Волонтери Новомиргорода" привезли на ярмарок домашні смаколики, пряники, окопні свічки та навіть буржуйку.

Починали ми як і всі – дуже швидко. Наразі вже маємо великий швейний цех. Міська рада надала нам приміщення та оплачує рахунки за електроенергію. Замовляємо тканини та шиємо. 

Сушимо супи-борщі, сухарі, виготовляємо енергетичні батончики. Не додаємо абсолютно ніякої хімії. 

У нас є волонтери, які займаються окопними свічками. Загалом надаємо військовим усе, що їм необхідно, – розповідає волонтерка Наталія Кучеренко.

Цьогоріч волонтери з Новомиргорода заготовили для фронту більше півтори тисячі банок різних закруток. 

Відвідувачі ярмарку могли поспілкуватися з волонтерами, придбати продукцію, яку в звичайному магазині придбати не можна, підтримати місцевих волонтерів-крафтовиків донатами, й тим самим наблизити нашу перемогу.


Головне сьогодні