Зварити каву, зробити макіяж чи укладку брів – ці навички безкоштовно можуть опанувати внутрішньо переміщені особи (ВПО) в Кропивницькому. Як навчають професій бариста та візажиста і як це допомагає отримати роботу, дізнавалася Точка доступу.

Стати баристою чи власником кав’ярні

Ресторатор Володимир Кравчук провів курс "Бариста" для переселенців уже двічі. Бариста – це людина, яка готує каву та напої на її основі.

Вперше курс відбувся в березні. Тоді на нього зареєструвалося близько 30 учасників, згадує пан Володимир. Курс розрахований на три заняття з теоретичною та практичною частинами.

Люди прийшли познайомитися з професією бариста. Я від себе зробив маленький екскурс в тему "Кав'ярня як бізнес". Бо ж у місто переїжджають і ті, хто має певні фінансові статки й хотів би започаткувати якийсь бізнес, але ще не визначився, чим саме хоче займатися. Їм потрібен невеликий поштовх.

КУрс бариста в Кропивницькому

Володимир Кравчук проводить курс "Бариста" для ВПО в Кропивницькому

Зважаючи на попит, у травні вирішили провести ще один такий захід. Ресторатор розповідає, після публікації анонсу зареєструвалося понад 60 людей.

Це був дійсно аншлаг. На жаль, ми не змогли запросити всіх зареєстрованих, бо приміщення вміщує всього до 40 осіб. Це були люди з Донеччини, Луганщини, Херсонщини та Харківщини. Хтось прийшов, аби відволіктися від повсякденності, хтось – задля цікавості, хтось із метою заглибитися в це питання.

Найбільше відвідувачам сподобалася практична частина – вони самостійно пробували приготувати каву. Для цього Володимир привіз на заняття кавомашину, кавомолку та незмінний інвентар баристи – молочник, пінчер, темпер. А щоб напій лате, який вчилися готувати, був ще й візуально гарним, узяв також скляний прозорий посуд. Всі витратні матеріали Володимир оплатив сам.

Навчання для переселенців у Кропивницькому

На першому занятті ресторатор розповів про вакантні місця в своїх закладах. Тож охочим знайти роботу запропонували по завершенню курсу заповнити заявку та пройти поглиблене навчання. Одного з учасників зацікавила бізнесова сторона навчання, оскільки до війни мав власну справу.

Я його чудово розумію: людині, яка була керівником, дуже важко ставати підлеглим. Він – підприємець, має стратегічне мислення. То ж зійшлися з ним у тому, що коли потрібна буде допомога в супроводі, я зроблю це на безоплатній основі.

"Намалюйте мені на капучино собачку"

Малюнок собачка на каві

Фото ілюстративне, Pinterest

Випускниця останнього курсу Анастасія нині працює в одній із кав’ярень міста. Після триденного навчання пройшла посилене стажування й уже відпрацьовує свої навички в закладі.

У Кропивницький Анастасія з донькою приїхали з Енергодара в листопаді минулого року.

До війни дівчина працювала в медичному центрі адміністратором та вихователькою в дитячому закладі. Розповідає, що нині для дітей лише записують відео, викладають у закритих чатах у соцмережах, а вже батьки з дітьми працюють за цими роликами.

У рідному місті залишилася майже вся родина: мама з вітчимом, бабусі з дідусями, дядько з родиною.

Іноді дуже хочеться прийти до мами, як раніше, залишитися в неї на весь день, поспілкуватися. Зараз розмови тільки в телефонному режимі.

Анастасія обрала Кропивницький, бо тут живе її знайома, яка зустріла й допомогла облаштуватися. Зізнається, спочатку було дуже важко, донька боялася і вночі майже не спала, прокидалася від найменшого шурхоту.

Зараз їй тут найбільше подобається тиша – немає вибухів. А ще є можливість ходити в дитячий садок, на майданчики, бо ж в Енергодарі весь час була вдома й нікуди не виходила.

З рідного міста дівчинка має теплий спогад: вони з мамою заходили в кав’ярню неподалік дому, їй на какао бариста малював собачку. Днями вона познайомилася з колегами Анастасії й попросила: "Намалюйте мені на капучино собачку".

Власник кав’ярні Володимир Кравчук зазначає, що зараз Анастасії намагаються створити на роботі комфортні умови, щоб відволікти від подій у її місті.

"Це не тільки навчання, а й терапія"

Олена Похиленко – перукарка, бровістка і психологиня, яка вже 17 років працює в б’юті-сфері. Вона володіє студією краси – і з власної ініціативи проводить навчання для внутрішньо переміщених осіб.

Олена Похиленко

Олена Похиленко, авторка курсів зі здобуття професій візажиста та бровіста

Курси зі здобуття професій візажиста та бровіста організувала вже двічі, розповідає пані Олена. Каже, це було триденне навчання: перший день лекційний, два наступних – практика.

Я обрала ці теми, тому що їх можна опанувати за три дні. І це найменш затратна частина в нашій індустрії. До прикладу, набір бровіста коштує орієнтовно 8 тисяч гривень.

За словами Олени, це ті професії, які не вимагають прив’язки до робочого місця, адже можна працювати з виїздами.

Кожен курс користувався попитом: реєструвалися на нього близько 30-40 осіб.

Курс візажист для переселенців

Олена Похиленко проводить навчання в Гончаренко центрі

Це було не тільки навчання, а й терапія – ми спілкувалися й ділилися власними історіями. Кожна учасниця розповідала, як долала якісь перешкоди. Навіть якщо вони не винесли з навчання навичок в опануванні професії, класно, що емоційно розвантажилися.

За результатами курсів, розповідає Олена Похиленко, одна з учасниць уже закупила необхідні розхідні матеріали для роботи, дві інші дівчини – влаштувалися на роботу в одну з перукарень міста.

На початку повномасштабної війни я так само була переселенкою – взяла двох дітей і переїхала в іншу країну. Два тижні сиділа в кімнаті й чекала перемоги. Але потім зрозуміла, що треба себе забезпечувати й за щось жити. На третій тиждень чоловік переслав поштою мою робочу валізу з усіма необхідними засобами. Наступні два місяці, до від’їзду, я постійно працювала.

Тому ці курси мають стати в нагоді дівчатам, які переселилися й втратили ґрунт під ногами.

Олена й надалі планує проводити подібні навчання й ділитися досвідом.

Фінансова грамотність та диджитальні інструменти

Курси для внутрішньо переміщених осіб відбуваються на базі Гончаренко центру в Кропивницькому. Співорганізаторка заходів та директорка освітнього центру Вікторія Талашкевич говорить, що завдяки тренерам і тренеркам, котрі зголошуються безоплатно ділитися своїм досвідом саме з ВПО, навчання користується великою популярністю.

У нас в освітньому центрі всього 33 стільці, а зазвичай на курси "Бариста", "Архітектура брів", "Візаж" записується по 60-70 осіб. Коли є такий попит, намагаємося робити дві групи.

Пані Вікторія розповіла, що влітку Гончаренко центр у Кропивницькому планує провести ще два курси, які допоможуть ВПО опанувати певні навички. Перший – це фінансова грамотність, яка буде корисною для сімейного бюджету, інвестування або започаткування власного бізнесу. Ще один курс буде присвячений роботі з диджитальними інструментами по роботі з фото/відео.

Вікторія Талашкевич

Вікторія Талашкевич. Фото з фейсбук-сторінки В. Талашкевич

Стежити за анонсами подій Гончаренко центру в Кропивницькому можна в соцмережах закладу.

Фото заходів зі сторінки Гончаренко центру в фейсбуці

Читайте також: Знайшли прихисток у Кропивницькому: історії жінок, яким із дітьми довелося тікати від війни та з окупації


Головне сьогодні