Піцерія "32 см" - єдина піцерія "на дровах" у Кропивницькому, де можна спробувати піцу по-італійськи. Саме це і вирізняє її з-поміж інших закладів міста. Власник Андрій Лейбенко в інтерв'ю Точці доступу розповів, як йому вдалося побудувати бізнес, чим унікальний заклад, а також поділився своїми планами на майбутнє.

На столику, який був заброньований для нашої розмови, стоїть табличка "Для друзів". Андрій розповідає, що зазвичай вони ставлять їх дві – "Замовлений" та "Для друзів". Каже, що кожен гість, що приходить до закладу, стає для них другом.

У цій піцерії гостей справді зустрічають як давніх друзів - привітно та зі щирими посмішками. Інтер'єр додає затишку й комфорту, створюючи по-справжньому теплу домашню атмосферу. Аромат справжніх свіжозрубаних дрів та палаючої печі перенесе вас на момент до бабусі в хатинку, де так само по всьому будинку розносився неповторний запах грубки та щойно приготованої їжі. А кожен столик тут завжди прикрашають живими квітами. У піцерії створено все для того, аби ті, хто в пошуках х’югного місця, обов’язково його знайшли.

З чого починалася історія "32 см"


З сірого приміщення на вулиці Пацаєва, де не було ні світла, ні води, Андрієві вдалося розбудувати стильний заклад із хорошим ремонтом та дизайнерським інтер'єром. Проте з самого початку це приміщення складалося з коридора й двох не зв'язаних між собою кімнаток.

Я часто приїжджав сюди вечорами й будував плани з облаштування залів. Звичайно, в процесі роботи стикався з певними незручностями, а дехто зі знайомих просив відмовитися від цього приміщення, адже його облагородження потребувало значних зусиль. Тим не менш, наразі я абсолютно не жалкую про відкриття власної справи саме тут. Я показав на своєму прикладі, що в спальному мікрорайоні не тільки можна, але й треба відкривати такі затишні й комфортні заклади.

Ця піцерія стала стартапом для Андрія у сфері ресторанного бізнесу. Говорить, що виношував ідею близько півтора року.

Зараз ми є достойним закладом, де можна поїсти смачну піцу чи замовити собі додому, обравши нашу послугу доставки.

Більшість того, що є в закладі, зроблено власними руками. Навіть м'які диванчики, які так уже полюбилися постійним гостям, Андрій виготовляв сам. Не маючи взагалі досвіду в столярстві, він твердо вирішив робити їх самостійно. І вийшло це дуже красиво й зручно. Говорить, що, в першу чергу, через те, що в них вкладено частинку душі.

Дивився ролики в інтернеті. Потім зняв заміри та зробив каркас. І після цього пошив чохли. Не можу сказати, що це було складно. Можна всьому навчитися, головне, щоб було бажання. Загалом усе, що роблю, пропускаю через себе.

Диванчики, які Андрій виготовив самостійно

Для інтер'єру в стилі лофт спеціально дизайнерів не наймали. Всі деталі продумав безпосередньо пан Андрій. Він навіть відреставрував стару шафу та оформив її відповідно до кольорової гами закладу:

Я намагався зробити все так, як би було комфортно мені, якби я прийшов у якийсь заклад. Я собі поставив за мету відкрити найкращу піцерію в місті. Й усе, що є тут, має бути найкращим.

Андрій не цурається жодної роботи в своєму закладі. Каже, в перші дні через великі об'єми роботи і посуд на кухні мив власноруч, і навіть займався заготовками тіста.

Я сподівався, що буде багато людей, проте не очікував такої кількості. Я зустрічав гостей і проводжав їх, збирав відгуки та відповідно до них корегував роботу в процесі.

Також Андрій розповів, що довго працював над назвою піцерії:

Я прочитав багато статей про назви закладів. Шукав свою, яка мала бути короткою й легко запам'ятовувалася. Серед кількох варіантів зупинився саме на цьому – "32 см". Коли розіслав цю ідею друзям, їм сподобалося.

Одне із найпопулярніших питань у закладі – "Який розмір піци?". Проте, відповідь очевидна: звичайно ж, 32 сантиметри.

Піца зі справжньої печі


Піцерія "32 см" - єдина піцерія "на дровах" у Кропивницькому. Тут справжня дров’яна піч, зібрана з каменю. В Італії, на батьківщині піци, саме в таких і готують. Ідеальна піца випікається за півтори хвилини при температурі не менше 400 градусів. Тут же дотримуються цієї обов’язкової умови. Загалом на її приготування витрачається близько 5 хвилин – це вже разом із розкаткою тіста й приготуванням начинки.

Піч - це наша родзинка в місті. Ми єдині, хто готує піцу на відкритому вогні в справжній італійській печі. "Живий" вогонь забезпечує легкий аромат диму і хрумку скоринку, - розповідає Андрій.

Заклад використовує тільки високоякісні італійські продукти: борошно, якого в Україні не виготовляють, сири пармезан, горгондзолу, рикоту, оливкову олію та томати. М'ясну ж продукцію закуповують у місцевого виробника. Тісто готують за старовинним італійським рецептом: витримується воно не менше доби. Тут не використовують жодних заморожених продуктів. Кожного дня працює доставка свіжих овочів та м'яса.

Нам хотілося, щоб кожен кропивничанин спробував смак справжньої італійської піци, не виїжджаючи з міста. Ми самі також часто їмо нашу піцу, аби розуміти, що на кухні не відходять від рецептури й стандартів.

Тільки у "32 см" можна скуштувати піцу з карамелізованою грушею чи з прошуто й в’яленими помідорами.

Найбільшою ж популярністю серед гостей користується піца "М'ясна": у ній поєднали три види м'яса й два види сиру.

Дрова, які можна побачити в інтер'єрі при вході до піцерії, постійно використовуються для приготування, а вітрина постійно оновлюється.

Відкрита кухня


Завдяки формату "відкритої" кухні гості закладу можуть спостерігати весь процес приготування піци.

Ми хочемо, щоб нам довіряли. Відкритий формат дає змогу гостям контролювати свіжість продуктів та якість справи. Для мене й персоналу це є стимулом більш ретельно підходити до роботи. Це великий виклик слідкувати за кожним кроком у приготуванні піци.

Особливо цей процес зацікавлює малечу. Для цього в закладі поставили для найменших навіть стільчики, ставши на які, можна спостерігати за процесом приготування піци.

Щоб усе було стерильно й чисто, тут на кожному кроці – при вході на кухню, на робочому столі – є дезінфікуючі засоби.

Незважаючи на те, що пічка розміщується безпосередньо в закладі, повітря очищується за допомогою багаторівневої системи фільтрації, й на вулицю виходить не дим, а лише пара. Тож жодного дискомфорту для жителів сусіднього будинку це не створює.

Підтримка зі столиці та робота з персоналом

Сьогодні в піцерії "32 см" працює 6 працівників. Як зізнається Андрій, у його справі найважче – це знайти персонал.

Частково нам довелося змінити штат, тому що, на жаль, не всі зрозуміли моїх вимог працювати якісно на постійній основі. Зараз же ми маємо згуртований колектив, і кожен є фанатом своєї справи.

Кілька разів на місяць у заклад приїжджає головний технолог із київського італійського ресторану для того, щоб впроваджувати у виробництво нові види піц. Він допомагає довести до досконалості кожен рецепт, аби постійно пропонувати відвідувачам щось нове.

У нас формат монозакладу, й ми не хочемо відходити від цього. Тож у меню суші чи картоплю фрі додавати не будемо. Не так давно у нас з’явилися салати та італійські пасти, адже про це неодноразово просили відвідувачі. Також на літню пору, можливо, додамо кілька десертів. Ми прислухаємося до бажань своїх гостей і намагаємося дивувати саме новими видами піц.

Щоб кожен відвідувач був задоволеним, з персоналом теж працюють професіонали, аби обслуговування теж було на високому рівні та відповідало якості роботи закладу.

"Піца тижня" та подвійний сир від власника


Коли заклад тільки-но відкрили, в меню було всього чотири види піци. Наразі їх у меню вже 20. Андрій зізнається, що стримувати себе, аби не перевантажувати меню, стає все важче. Зараз тут започаткували пропозицію під назвою «Піца тижня»: кожного тижня в закладі готують кілька нових піц, і покуштувати їх може кожен бажаючий. Вартість однієї складає 150 гривень.

Дізнатися про те, якою буде пропозиція та подивитися, що входить до складу конкретної піци, можна на інстаграм-сторінці закладу.

Доставкою піци почали активно займатися зовсім недавно. А раз на тиждень піцу може привезти навіть пан Андрій.

Перші два місяці я і чути нічого не хотів про доставку. Це перший мій заклад, і я направив всі зусилля на організацію внутрішніх процесів. Доставка - це був наступний крок. Так, на початковому етапі ми втрачали багато замовлень через її відсутність, але не розпорошувалися на все. Доставка передбачала збільшення обсягів і, відповідно, коригування роботи самої піцерії – від кількості заготовок тіста до кількості персоналу.

Заклад повноцінно запустив доставку, умовно поділивши місто на дві зони. При замовленні від 250 грн доставка безкоштовна. Для віддалених районів, таких як Новомиколаївка, Велика Балка, Катранівка, Кущівка, Завадівка, мінімальне замовлення складає 350 грн.

Ми прагнемо, щоб усі, хто хоче спробувати саме нашу піцу, могли це робити без будь-яких труднощів. Тож доставляємо піцу навіть в прилеглі до міста села.

Нещодавно Андрій вперше 3 години працював на доставці. Тепер же планує запровадити цей сервіс на постійній основі:

Мені хочеться розповідати людям про те, як ми готуємо піцу. Важливо дізнаватися думку гостей не тільки в самій піцерії, а й під час доставки. За можливості я робитиму це раз на тиждень. І в ту піцу, яку доставляю я, ми кладемо подвійний сир.

Допомагати просто


Щонеділі піцерія "32 см" проводить майстер-класи для дітей. Вартість складає 120 грн, із них 50 грн віддають до Міжнародного благодійного фонду "Дивожиття", який опікується тяжкохворими дітками.

Кількість груп постійно збільшується, адже бажаючих відвідати майстер-клас стає все більше. Ми не просто готуємо піцу, а розповідаємо дітям цікаву й корисну інформацію, проводимо конкурси та урізноманітнюємо їхнє дозвілля. І це дуже хороша ідея, чим зайняти дитину у вихідний.

Подяка закладу за допомогу тяжкохворим дітям

Крім того, піцерія стала першим закладом, який офіційно став дружнім до тварин: тут встановили локацію з кормом та водою для домашніх улюбленців відвідувачів. Між іншим, стенд-кісточку Андрій Лейбенко виготовив також власноруч.

Власник запевняє, що на територію кухні жодна тваринка не заходить.

Плани


Незабаром піцерію "32 см" на вулиці Пацаєва чекає розширення. А на теплий період обов’язково облаштують літні майданчики.

Цьогоріч піцерія братиме участь у фестивалі вуличної їжі, який пройде у травні на території Ковалівського парку.

Зупинятись на досягнутому Андрій не збирається. У його планах — розвиток мережі піцерій "32 см":

У чому секрет мого успіху? Мені подобається те, що я роблю. Я живу своєю справою. І люди це відчувають.


Адреса: вул. Пацаєва, 6.

Телефон: 0800 75 32 32

Графік роботи: з 10:00 до 22:00.


Читайте також: ТОП-5 нових закладів Кропивницького, що відкрилися в 2019 році (ФОТО)

Читайте також: 100 днів Андрія Балоня: інтерв’ю з головою Кіровоградської ОДА (ФОТО)

Читайте також: Третій зал, день кіноглядача та акції — що готує кінотеатр "Портал" у 2020 році


Головне сьогодні