Кілька тонн гуманітарної допомоги херсонцям відправили волонтери КропХабу. Чого найбільше потребують жителі звільненого від окупантів міста та які емоції вирують нині у Херсоні, читайте у матеріалі Точки доступу.  

Першу партію гуманітарної допомоги херсонцям із Кропивницького відправили вчора. Вантаж відвезли досвідчені водії-волонтери.

Наші хлопці-водії, які є досвідченими волонтерами і возять допомогу на Схід із 2014 року, знають всі особливості деокупованих територій, окупованих. Вирішили, що ми вже готові, і ми відвезли допомогу в Херсон. П’ять тонн саме наша автівка була і також наші партнери вже вивезли туди чотири тонни. Ще сьогодні поїхала машина, також десь три тонни повезли у Херсон, – коментує співзасновниця громадського простору Катерина Колтунова.

У Херсоні збирати та розподіляти допомогу, яку надали жителі Кіровоградщини, допомагає священник Сергій Чудинович. Він пройшов катівню росіян, вирвався з окупації і деякий час мешкав у Кропивницькому, де проводив богослужіння для місцевих жителів і переселенців. Щойно місто повернулося під контроль України, вирушив додому.

У нас там є прекрасна людина – отець Сергій Чудинович, він проживав тут, у Кропивницькому, ми познайомилися, він дуже потужно тримав свою спільноту, одним із перших повернувся і у своїй церкві влаштував волонтерський склад. Звичайно, були й індивідуальні посилки, які ми видавали по ходу, люди, які знали, що ми поїдемо в Херсон, передавали їх своїм родичам, – розповідає Катерина.

Нині у хаб привезли чимало хліба для постраждалих внаслідок війни. Найближчим часом його передадуть херсонцям.

Ну, ось таким чином, по-людськи, по-волонтерськи хаотично, але, в той же час, організовано ми зібралися. Зараз перед нами стоїть виклик – дуже багато привезли хліба, декілька підприємств було задіяно. Насправді, люди класно відгукуються і ми сьогодні й завтра також відправлятимемо цей хліб, тому що наші водії були вражені, вони приїхали зі сльозами на очах. Кажуть, що у Херсоні люди розмітають хліб за лічені хвилини, скільки б його не привезли. Якась смачна їжа – цукерки, фрукти – ось це все розбирають, тому сьогодні фасували для діток окремо, щоб одразу видавати. Все намагаємося так зібрати, щоб воно було в окремих пакунках, щоб швидко і всім роздати.

Волонтерка певна, що так само, як і отримати допомогу, сьогодні херсонцям важливо відчувати підтримку українців із інших регіонів.

Ми передаємо всім: і дітям, і дорослим, і літнім людям. Це і ліки, і дитячі підгузки, і гігієнічні засоби. Тобто все, що у нас є, і це не військове, тому що наш основний профіль – це військове волонтерство. Підтримати своїх людей – це наш борг, оскільки нам пощастило більше, ніж їм, і дуже хочеться, щоб вони відчули тепло від нас, від України, від своїх співгромадян.

Поїздки у Херсон із гуманітарною місією кропивничани планують і надалі. Графіки корегуватимуть, відповідно до ситуації в регіоні.

Зараз ми переговорили з іншими волонтерами і плануємо свої рейси у найближчі кілька днів, проте, звісно, ми корегуємо графіки, згідно тамтешньої обстановки. Багато допомоги їде, але, в той же час, десь проблеми з дорогою, десь проблеми з проходом, десь є замінування. Це серйозні речі, це не просто поїхати й зробити добру справу, це – безпека наших людей.

Везтимуть херсонцям харчі, ліки та інші необхідні для нормального життя речі.

Везти будемо продукти харчування, такі, що можна одразу з’їсти. Хліб випікати немає де людям, тому ми одразу веземо готовий хліб, медицину базову: парацетамол, противірусні, ліки для дітей, мікстури різні. Одягу трішки веземо, гігієну веземо. Максимально, все, що можемо зібрати оперативно, відвозимо. Навіть, якщо у людей щось там є і скоро відкриються продовольчі мережі, це про турботу. Про те, що ми розуміємо, ми чекали, ми співпереживали і хочемо їх підтримати. Насправді, це неймовірно, тому що люди відчувають це тепло.

Херсон. Радісний, привітний, звільнений, щасливий, усміхнений, зі сльозами на очах був рівно тиждень тому. Все одно люди залишаються щасливими, тихенько кажучи волонтерам: "Дякую, а можна ще?",  і голосно від усього серця військовим: "Слава Україні!", намагаючись не показувати, наскільки вони виснажені. Це надає сил усім, – ділиться враженнями від поїздки у Херсон Ярослав Гордієнко.

Він додає, що у містян нема ні води, ні їжі.

Величезні черги біля місць, де будуть роздавати гуманітарну допомогу, а також на вулицях, біля генераторів, щоб зарядити свій телефон, відшукати сигнал і відписатись рідним: "Ми вистояли, а з нами і Херсон".

За інформацією Ярослава Гордієнка, херсонцям конче необхідні: батарейки, бензин 95 та масло 10w40 для роботи генераторів, трійники та продовольчі набори.

Хто бажає долучитися до збору, долучайтеся.

Місця збору допомоги: КроПхаб та магазини самовивозу води вул. Кропивницького 139, вул. Салтикова-Щедріна 15-а.

Фото обкладинки Ярослава Гордієнка


Головне сьогодні