Сьогодні, 16 травня, В'ячеслав Вандрашек провів пресконференцію під час якої розповів, чому, на його думку, до цього часу Кіровоградська обласна рада не поновлює його на посаді директора театру імені Марка Кропивницького, тим самим не виконує рішення суду впродовж двох з половиною тижнів.

Про це повідомляє кореспондентка Точки доступу.

"Облрада затягує поновлення на посаді", вважає В'ячеслав Вандрашек

В'ячеслав Вандрашек нагадав, що 29 квітня Ленінський райсуд у Кропивницькому ухвалив рішення щодо його поновлення на посаді. Наступного дня він мав вийти на роботу. 30 квітня він прийшов в театр, але на робоче місце його не пустили. 

Юрист театру сказав, що має бути розпорядження голови облради. Ми звернулись туди, і нам пояснили, що треба написати заяву-пропозицію і жодних питань щодо виконання рішення суду не буде. Я написав заяву у цей же день. Є підтвердження з канцелярії облради, що її отримали.

В'ячеслав Вандрашек

Згодом, зі слів В'ячеслава Вандрашека, в облраді чекали повний текст рішення суду. Але і після отримання такого, рішення не виконали. 

Після цього у юридичному відділі обласної ради мені показали квитанції про відправку документів Сергію Корнієнку, який зараз відсторонений від посади директора театру через слідство. Він має або обрати іншу посаду у театрі, у зв'язку з моїм поновленням, або звільнитись з театру.

В'ячеслав Вандрашек каже, що в облраді його запевнили, що 14 травня усе вирішиться.

Бо термін виконання обов'язків директора театру у Євгена Лавречнука спливав саме 14 травня, і до того часу Сергій Корнієнко мав офіційно повідомити свою позицію. 14 травня я не отримав від облради жодної відповіді, а 15 травня стало зрозуміло, що там змінили свою позицію, оскільки Лавренчуку продовжили строк його перебування на посаді керівника театру.

Зі слів В'ячеслава Вандрашека, його адвокатка має 49-річний досвід роботи, однак жодного разу не стикалась з ситуацією, коли органи влади не виконують рішення суду. Тому він просить допомоги інших юристів, які можуть проконсультувати, як діяти у такій ситуації.

Можливо, в області у місті чи країні знайдуться юристи чи адвокати, які допоможуть у тому, щоб я почав виконувати свою роботу.  Адже силовий метод – заходити в приміщення – це не мій метод. Я – директор-художній керівник, а не захватчик.

Додав, що надіслав листи у виконавчу службу і у казначейство, а ще написав офіційне звернення до міністра юстиції з проханням роз'яснити, як діяти у такій ситуації. В'ячеслав Вандрашек припускає, що ситуацію затягують навмисне, щоб знизився градус суспільного інтересу до цієї справи.

Сім з половиною місяців я не можу виконувати свої обов'язки. Після рішення суду про моє поновлення на посаді я вже тричі носив заяву в облраду, у якій зазначав, що готовий виконувати свою роботу. Припускаю, що процес затягують навмисно конкретні люди, з числа депутатів облради, яким цікаве кафе у театрі, а театр є його придатком, який нікому не цікавий.

Що кажуть в облраді?

Під час пресконференції В'ячеслава Вандрашека на своїй офіційній сторінці у телеграм Кіровоградська обласна рада опублікувала відео. У ньому начальник відділу пресслужби облради Петро Мельник каже, що нині в облраді триває процедура виконання рішення суду щодо поновлення В'ячеслава Вандрашека на посаді керівника театру, але "є певні нюанси". 

По-перше, на даний момент на займаній посаді перебуває інша людина. Для того, щоб відновити на посаді В'ячеслава Вандрашека, маємо отримати згоду від нинішнього керівника театру Сергія Корнієнка на переведення його на іншу посаду. Наступне - наскільки нам відомо, В'ячеслав Вандрашек звернувся в суд з приводу надання роз'яснення, яким чином має бути виконано це судове рішення. Судове засідання з надання такого роз'яснення не відбувалось.

Додав, що у виконавчій службі Вандрашеку відмовили відкривати провадження щодо поновлення його на посаді.

Під час пресконференції В'ячеслав Вандрашек сказав, що не має такої інформації від виконавчої служби, після зустрічі з журналістами з'ясовуватиме ситуацію.

Передсторія

28 липня 2023 року диpектоp театpу імені Маpка Кpопивницького В'ячеслав Вандpашек повідомив жуpналістам, що його незаконно намагається змістити з посади обласна pада. Далі голова обласної ради призначив конкурс на посаду директора театру. Незважаючи на протести колективу театру.

Згодом провели конкурс. 26 вересня, голова обласної ради Юрій Дрозд підписав розпорядження про звільнення директора Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М.Л. Кропивницького В’ячеслава Вандрашека та призначення Сергія Корнієнка новим очільником театру.

13 березня 2024 року у Кpопивницькому затpимали диpектоpа обласного академічного театpу імені Маpка Кpопивницького Сергія Корнієнка.

За даними досудового pозслідування, кеpівник театpу за хабаp пpацевлаштовував у театp людей. 

Місце в театpальному колективі оцінював у 3,5 тисячі долаpів США. Хабаp отpимував у два тpанші.

Викoнувачем обов’язків директора-художнього керівника Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М.Л. Кропивницького призначили Євгена Лавренчука.

Відповідне розпорядження підписав голова Кіровоградської обласної ради Юрій Дрозд, повідомили в пресслужбі.

Покласти виконання обов’язків директора-художнього керівника КЗ "Кіровоградський академічний обласний український драматичний театр ім. М.Л. Кропивницького" на Лавренчука Євгена Вікторовича – режисера-постановника КЗ "Кіровоградський академічний обласний український драматичний театр ім. М.Л. Кропивницького" з 22 березня 2024 року по 14 травня 2024 року включно, – йдеться у тексті розпорядження. 

Підстава – ухвала слідчого судді про відсторонення від посади директора-художнього керівника Театру Корифеїв Сергія Корнієнка з 15 березня до 14 травня 2024 року включно, в межах строку досудового розслідування.

В’ячеслав Вандрашек мав приступити до виконання своїх обов’язків 30 квітня. Але того дня на роботу його не пустили.

Читайте також: Нараховував зарплату професору, який не працював: декана Льотної академії Кропивницького підозрюють у розтраті


Головне сьогодні