У війні з російськими окупантами щодня гинуть українські Герої. Скільки родин втратили своїх найрідніших, стане відомо лише після нашої перемоги. Проте вже зараз держава та місцеві громади забезпечують сім’ї загиблих захисників матеріальною підтримкою. На які виплати можуть розраховувати родини, читайте у матеріалі Точки доступу.

“Для мого чоловіка сім’я була надважливою”

Віктор Нестеренко з Кропивницького у перші дні повномасштабного вторгнення росіян пішов добровольцем на фронт. Говорив, що безпека країни та дітей – головне. Він мав дві вищі освіти, вільно володів англійською, працював у кадастровому центрі, любив подорожувати. За фахом був інженером-механіком. 

Чоловік для мене – головне у житті. Він був вихованим, стриманим, мав сталевий стрижень. Для нього сім’я була надважливою, він ніс за неї відповідальність і ніс її гордо, незалежно від обставин, – згадує дружина військового Ірина.

Віктор та Ірина Нестеренки

14 березня 2022 року Віктор Нестеренко приступив до виконання своїх обов'язків на посаді “стрілець” у 196-му окремому батальйоні територіальної оборони. Їхній підрозділ займався розвідкою та обороняв село Лимани Миколаївської області. 

23 травня 2022 року родина Віктора отримала страшну звістку про його смерть. Чоловік загинув під час мінометного обстрілу. Шансу вижити не було.

У військового залишилася дружина та донька Вікторія. Ірина говорить, що момент, коли дізналася про загибель чоловіка, був найстрашнішим у житті. Найважче було сказати про смерть тата доньці. Вони були дуже близькими. Зараз жінка живе пам’яттю про Віктора та заради доньки: 

Кажуть, що біль затупиться з часом. Ні. Він в тобі. Ти з ним живеш, просто живеш інше життя і стаєш іншою…

Ірина Нестеренко

Після смерті чоловіка жінка звернулася до органів державної влади, щоб отримати грошову підтримку. Говорить, що особисто у неї проблем з виплатами не було жодних: 

Мій чоловік загинув через два з половиною місяці після початку повномасштабного вторгнення. Ми були одними з перших, кому призначали виплати, тож процес оформлення минув без проблем. Зараз спілкуюся з дівчатами, які втратили на війні чоловіків, вони говорять, що зустрічаються з бюрократичними труднощами. Довго чекають документи – висновок судово-медичної експертизи, документи з частини тощо.

Соціальну допомогу, яку призначають з місцевого бюджету (допомога малолітнім дітям, допомога на вирішення соціально-побутових питань та поховання, – Ред.), то її Ірина Нестеренко також отримала без проблем.

Вісім місяців оформлювала документи

Максим Хандусенко загинув 2 листопада 2022 року поблизу Первомайського на Донеччині. Без батька залишились двоє доньок-двійнят Марійка та Софійка, без чоловіка – дружина, без сина – мама.

У червні 2022 року Максиму Хандусенку прийшла повістка. Чоловік раніше служив в армії на контракті, тож відразу потрапив під Піски Донецької області. Кожного дня телефонував додому. Перебував на гарячих позиціях. Понад усе чоловік мріяв повести своїх донечок до першого класу, проте не склалося.

Максим Хандусенко та Олена Корнілова

До повномасштабного вторгнення Максим та Олена волонтерили: допомагали дітям з інвалідністю, співпрацювали з місцевим громадським об’єднанням “Серце матері”. Згодом почали допомагати друзям-військовим, заснували волонтерську спільноту, яку назвали іменами доньок – “Марія та Софія”. Зараз Олена продовжує справу, яку розпочала з чоловіком, жінка продовжує допомагати військовим.

Олена розповідає, що їй довелося пройти через багато болісних та важких моментів, пов’язаних із поверненням тіла чоловіка та його особистих речей, із з’ясуванням обставин загибелі Максима, призначенням дітям пенсій.

Жінка займалася 8 місяців оформленням документів, необхідних для призначення допомоги та інших соціальних пільг. Говорить, що протягом цього часу кожного ранку прокидалася і йшла оббивати пороги всіх можливих інстанцій, починаючи з ТЦК та СП (територіального центру комплектації та соціальної підтримки), та закінчуючи військовою прокуратурою.

Максим Хандусенко

Говорить, що труднощі виникли при оформленні документів у військовій частині: неправильно виданий грошовий атестат, де вказувалась заробітна плата чоловіка, помилки у складанні актів та службового розслідування загибелі Максима, неправильно складена токсикологічна експертиза: 

До прикладу, у свідченнях очевидців були вказані назви трьох різних позицій, на яких нібито загинув Максим; моє прізвище та ініціали були вказані неправильно, як і ім’я по батькові мами чоловіка.

Жінка згадує, що вирішити бюрократичні перепони їй допоміг адвокат із Запоріжжя, а також знайомі серед військового керівництва: 

Мене багато людей знає завдяки моїй волонтерській роботі. Тож військові, дізнавшись, що Макс загинув, а я не можу вирішити бюрократичні питання, посприяли їх вирішенню.

Олена каже, що чекала виплат близько 8 місяців. Виплати з місцевого бюджету отримала без проблем.

Одноразова грошова допомога членам сімей загиблих військових: як отримати виплати

Сім’ям загиблих військовослужбовців виплачують одноразову грошову допомогу в розмірі до 15 мільйонів гривень. 

Допомогу виплачують також сім’ям військових, які померли внаслідок поранення (контузії, травми, каліцтва), отриманого у період дії воєнного стану під час захисту Батьківщини, участі у бойових діях або забезпеченні здійснення заходів з національної безпеки і оборони. Виплата проводиться не пізніше ніж через один рік після поранення.

Важливими є обставини загибелі військового – це впливає на розмір допомоги. Якщо він загинув у бойових діях на фронті, то його рідні мають право на виплату в розмірі 15 мільйонів гривень. Якщо військовий загинув у період проходження військової служби, але не під час бойових дій, то обсяг компенсації буде меншим.

Хто має право на одноразову грошову допомогу

Отримати виплату за загиблого воїна можуть:

  • батьки (мама й тато);
  • дружина/чоловік, які не одружилися вдруге;
  • діти до 18 років;
  • діти, старші 18 років, якщо вони або інваліди дитинства, або здобули інвалідність до досягнення ними повноліття;
  • утриманці загиблого.

Допомога за загиблого військового розподіляється рівними частинами на всіх отримувачів, які зазначені в статті 16 Закону України Про соціальний та правовий захист військовослужбовців і членів їхніх сімей.

У разі відмови однієї або кількох осіб, які мають право на отримання допомоги, їх частки розподіляються між іншими особами, які мають право на одноразову грошову допомогу. 

Якщо після призначення та виплати допомоги у повному розмірі за її отриманням звертаються інші особи, які мають на неї право, то питання щодо перерозподілу суми вирішується за взаємною згодою або в судовому порядку.

Хто не може отримати грошову допомогу

Не можуть отримати грошову допомогу:

  • громадяни Російської Федерації або Республіки Білорусь, а також ті, хто постійно проживає на територіях цих країн
  • особи, які засуджені за державну зраду, колабораційну діяльність, пособництво державі-агресору.

Коли можна отримати виплати

Члени родини загиблих військових можуть реалізувати своє право на отримання одноразової грошової допомоги з дня смерті військового/військової, що зазначена у свідоцтві про смерть.

Куди нараховують гроші

Гроші виплачують на рахунок у державному банку, який одержувач зазначив у заяві.

виплати

Які документи необхідні

Після того, як сімʼя отримала свідоцтво про смерть військового, можна починати збирати необхідні для оформлення допомоги документи. Родина має звернутися до військового керівництва загиблого, щоб отримати додаткові документи.

Протягом 10 днів командир військової частини передає родичам загиблого:

  • Витяг з наказу про виключення загиблого зі списку особового складу військової частини.
  • Документ, що свідчить про причини та обставини загибелі військового.
  • Витяг з особової справи про склад сім’ї військовослужбовця.
  • Грошовий атестат

Далі необхідно звернутися до найближчого районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК СП) і написати заяву про виплату одноразової грошової допомоги.

Крім заяви необхідно надати такі документи: 

  • свідоцтво про смерть військовослужбовця
  • копію паспорта та ідентифікаційного коду заявника
  • документ, що підтверджує родинні зв’язки з загиблим (померлим) військовослужбовцем:
  • для дружини/чоловіка – свідоцтва про шлюб;
  • для дитини – свідоцтво про народження дитини;
  • для батьків – свідоцтво про народження загиблого (померлого)
  • документ, що підтверджує перебування на утриманні загиблого (померлого) військовослужбовця
  • інші документи щодо призначення та виплати одноразової грошової допомоги (за наявності).

Що далі? 

Призначена сума одноразової грошової допомоги виплачується поетапно:

  • на першому етапі – 1/5 від призначеної суми;
  • залишок невиплаченої суми – щомісячно, частками впродовж 40 наступних місяців.

Тобто, держава зобов'язується виплатити відразу 3 млн гривень, а надалі по 300 000 грн щомісяця.

Пільги сім’ї загиблого військовослужбовця

Відповідно до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” та Закону України “Про статус військовослужбовців та їх правовий захист”, сім’ї загиблих військовослужбовців мають право на отримання певних пільг. Зокрема, на безкоштовне отримання медичної допомоги, пільгове житло, пільговий проїзд у громадському транспорті, а також на пільги з оплати комунальних послуг.

Яку допомогу сім’ї загиблих військових можуть отримати у Кропивницькому

Директорка департаменту соціальної політики Кропивницької міської ради Юлія Вовк розповіла, що в обласному центрі працює комплексна програма підтримки учасників АТО, ООС, бойових дій у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації та членів їхніх сімей. Вона передбачає надання різних видів допомог, організацію безкоштовного харчування дітей військовослужбовців, забезпечення медичного обслуговування та вшанування пам’яті загиблих захисників. 

У 2024 році на реалізацію заходів програми передбачили 103 мільйони 979 тисяч гривень з міського бюджету, – зазначила Юлія Вовк.

Юлія Вовк

Зокрема, рідні загиблих військових можуть оформити одноразову допомогу у сумі 30 тисяч гривень та щомісячну  грошову допомогу у розмірі однієї тисячі гривень для дорослого та 2 500 тисячі гривень на дитину: 

Також передбачена виплата одноразової допомоги сім’ям загиблих, військовополонених та зниклих безвісти військових до Дня Незалежності, Дня захисників та захисниць та Дня захисту дітей. У минулому році таку допомогу виплатили на суму 3 мільйони гривень, – зазначила посадовиця.

Окрім того, з міського бюджету відшкодовують додаткові витрати на поховання військових. 

Щоб отримати допомогу з міського бюджету, необхідно подати заяву, копії паспорта, ідентифікаційного номера та документа, що підтверджує родинний зв’язок із загиблим, копію свідоцтва про смерть та повідомлення про загибель військового до департаменту соціальної політики  Кропивницької міської ради.

Оформити документи можна у ЦНАПі (вул. Архітектора Паученка, 41/26) , кабінет №108. Графік прийому – понеділок та середа з 9:00 до 11:00. 

За інформацією Юлії Вовк, у 2023 році статус члена сім’ї загиблого захисника чи захисниці України у Кропивницькому отримали 336 людей.


Редакторка: Ольга Зима

Читайте також: “Найголовніший виклик – знайти ціль і мотивацію” – військовий з Кіровоградщини про відновлення і повернення до цивільного життя


Головне сьогодні