Волонтери соціального ательє у Кропивницькому безплатно ремонтують одяг для переселенців, пенсіонерів та інших вразливих категорій населення. Кажуть, що через війну стало більше людей, яким складно купувати новий одяг. Тож учні місцевого ліцею допомагають їм, а ще – відточують свої знання на практиці. У волонтерській майстерні побували журналісти Точки доступу.

Володимир Цуканов родом із Краматорська. У Кропивницький евакуювався з родиною півтора року тому. Чоловік – постійний клієнт соціального ательє, що працює на базі Кропивницького професійного ліцею сфери послуг і торгівлі.

Переселенець

Сюди приїхали, тому що там війна. Проживаємо тут у гуртожитку медичного університету. В це ательє я вже не вперше приходжу. Мені тут подобається ставлення і взагалі – це класно, що придумали таку допомогу для переселенців. І не лише я користуюся послугами – вся сім’я наша.

Послуги населенню

Завдяки безплатним послугам з ремонту одягу родина економить на купівлі нових речей.

Я вже на пенсії, дружина теж… Вже ніде за 60 років не беруть на роботу. Ну, а на пенсії…, – знизує плечима.

Одяг

Працюють в ательє учні Кропивницького професійного ліцею сфери послуг і торгівлі. Це майбутні кравці та кравці-закрійники, які, відповідно, вступили до закладу після 9 та 11 класів. Речі клієнтів вони не лише ремонтують, а й прасують.

Кравчиня

Нам принесла лікарка одна, щоб ми зробили їй костюм. Моєю задачею було зробити коротшими штанці і зараз я вже їх доводжу до ідеального стану, – пояснює волонтерка соціального ательє Анастасія Коваль.

Послуги з ремонту у майстерні надають переселенцям, пенсіонерам, людям з інвалідністю, багатодітним сім’ям та іншим вразливим категоріям населення.

Викладачка

Ми приймаємо замовлення, з 14 до 16 години люди приходять. Ми їм допомагаємо тим, що можемо прийняти речі, відремонтувати, перешити, – коментує майстриня виробничого навчання Галина Мряченко.

Майстерня

Соціальне ательє у Кропивницькому відчинило двері від початку повномасштабної війни. За цей час тут виконали понад тисячу замовлень.

Волонтерка

Соціальне ательє

Учениця ліцею

Майстриня

Облаштували майстерню завдяки партнерам. Спочатку працювали як частина проєкту "Волонтер Плюс", за підтримки громадської організації "Слов’янський культурний центр "Задзеркалля" у партнерстві з дитячим фондом ООН ЮНІСЕФ. Нині проєкт реалізують спільно з організацією "Турбота" і придбали додаткове обладнання за кошти Агенції ООН у справах біженців за підтримки організації "Десяте Квітня".

Обладнання майстерні

Ідея виникла через те, що більшість людей знаходила речі в гуманітарних центрах і виникла потреба їх ремонтувати, підшивати. Коли до нас звернулися один раз, другий, ми вирішили допомогти і зробити це сталим проєктом, щоб люди могли постійно звертатися по допомогу. Ми зрозуміли, наскільки це сьогодні актуально, і що ми робимо таку величезну справу, допомагаючи, – коментує координаторка проєкту Вікторія Алєксеєвець.

Координаторка

Також в рамках ініціативи для волонтерів організували практичне навчання та тренінги з комунікації з клієнтами. Навчають так званим м’яким навичкам – як у цей стресовий час уникати конфліктів.

Наш обов’язок – створити для клієнта максимально комфортну обстановку. Оскільки, навіть якщо йому щось не подобається, наш обов’язок – це переробити. Відгуки чуємо хороші. У нас взагалі все файно. Люди говорять, що їм дуже попадається наш колектив, як ми все робимо, – говорить Анастасія Коваль.

Швачка

Як підсумок проєкту, організатори планують поділитися набутим досвідом із навчальними закладами інших регіонів, аби й вони втілили соціально важливу ініціативу на своїх територіях.

Соціальне ательє "KROP Стиль" працює за адресою: вулиця Гоголя, 79, перший поверх. Прийом попередніх замовлень та запис до майстринь за номером: +380952072742.

Волонтерство

Кравчиня

Читайте також: 90-річна вчителька зі Слов’янська живе як переселенка у школі в Кропивницькому (ФОТО)


Головне сьогодні