Протягом чотирьох найспекотніших місяців року – з червня по вересень 2023-го року – дві тисячі жителів мікрорайону Завадівка, що у Кропивницькому, були без водопостачання. Люди обурювались, писали листи і звернення, виходили на акції протесту. І це дало результат – на початку жовтня у мікрорайон подали воду від іншого постачальника. Чому проблему вирішували 4 місяці, і чи буде водопостачання стабільним і безперебійним після зміни постачальника, з’ясовувала Точка доступу.

Перебої з водопостачанням мали протягом шести років

Проблеми з водопостачанням у мікрорайоні Завадівка в Кропивницькому почалися шість років тому, розповідає кропивничанка Юлія Марченко. Через пориви на мережі людям відключали воду. Торік без водопостачання жителі мікрорайону були протягом місяця. У нинішньому році перебої почались наприкінці березня, згадує Юлія Марченко.

Юлія Марченко, жителька мікрорайону Завадівка у Кропивницькому

Юлія Марченко. Фото: Точки доступу

Відремонтували і вода пішла. У травні також були перебої. А з кінця червня і по 29 вересня ми взагалі були без води. Спочатку розвозили її машиною, люди виходили набирали. А згодом нам поставили кубові бочки – по дві бочки на вулиці – і оце ми з них носили воду.

У цей період, каже, виживали. Бо влітку без води – дуже тяжко.

Бочку завозили один раз на день. Ми набирали тієї води, хто скільки міг. Вистачало не на всіх. Якщо зранку завезли, то на вечір вона закінчувалась. Бувало таке, що і в обід уже не було.

Каже, люди, у яких є рідні у інших мікрорайонах міста, їздили до них купатись і набирати воду. Решта – або купували її у 5-літрових пляшках, або набирали у колодязі. Це – один із двох у мікрорайоні.

колодязь у мікрорайоні Завадівка в Кропивницькому

Фото: Точки доступу

Постачальником води у мікрорайоні Завадівка на той час була Інгульська шахта державного підприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат". Вона розташована в Первозванівській громаді Кропивницького району.

Інгульська шахта

Фото із сайту ДП "СхідГЗК"

До керівництва шахти, каже Юлія Марченко, жителі Завадівки звертались неодноразово. Писали листи і звернення з проханнями відремонтувати водогін. Але зворотнього зв’язку не отримували.

Абсолютно не відповідали, не реагували, не приїжджали.

Наталії Цибенко – 60. Усе життя вона живе на Завадівці. Показує, що вода у крані є. Через те, що влітку її не було, каже, посохла уся городина.

Натадія Цибенко жителька мікрорайону Завадівка у Кропивницькому

Фото: Точки доступу

Огірки, помідори, перець – все згоріло. Не було чим поливати. Була така спека, що без води нереально було його виростити. Картопля більш-менш вижила. Воду набирали, коли привозили, прали вручну, купались у мисках. Тяжко було.

Жителі Завадівки двічі виходили на акції протесту – у травні і серпні. Просили міську і обласну владу вирішити питання з водопостачанням району. Після акції у серпні заступник міського Кропивницького Олександр Вергун розповів, що міська рада бачить два шляхи вирішення ситуації – або пpокласти окpему меpежу водопостачання від об’їзної доpоги протяжністю 12 кілометрів, або відремонтувати свеpдловини і водопpовід, який йде з села Велика Северинка до Інгульської шахти.

Рішення

Надавачами послуг з водопостачання у Кропивницькому є обласне комунальне підприємство "Дніпро-Кіровоград" і Інгульська шахта державного підприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат", розповіла директорка департаменту житлово-комунального господарства ОВА Ольга Довжук.

Ольга Довжук директорка обласного департаменту ЖКГ

Фото Точки доступу

Шахта забезпечувала водою мікрорайон Завадівка міста Кропивницького,  а також населені пункти Великосеверинівської і Первозванівської територіальних громад. Споживачів – понад дві тисячі.

З її слів, проблеми з водопостачання на шахті виникли півтора роки тому.

Підприємство працює нестабільно: в них критичний фінансовий стан, немає можливості проводити ремонтні і регламентні роботи, закуповувати необхідні матеріали. З липня нинішнього року почалися аварійні ситуації на мережах. Крім того, одна свердловина вийшла з ладу.

Додає, що працівники підприємства самотужки намагались виконати ремонт, однак не змогли цього зробити. Тоді звернулись до обласної і міської влади.

Надавалася техніка і матеріали, визначалися обсяги робіт. Тобто потрібно було бурити нову свердловину, а це майже 540 тисяч гривень. Крім того, потрібно було замінити трубопровід діаметром 500 міліметрів, а це майже мільйон гривень.

Каже, під час врегулювання цього питання не було гарантій, що люди зможуть отримати стабільне і безперебійне водопостачання. До того ж, наближався початок опалювального сезону.

Питання треба було вирішувати терміново. Тому поставили задачу обласному комунальному підприємству "Дніпро-Кіровоград", щоб там розглянули можливість, у який спосіб можна подати воду споживачам. Фахівці знайшли технічне рішення.

У той час Первозванівська сільська рада Кропивницького району реалізовувала проєкт по підключенню села Сонячне до водоводу підприємства "Дніпро-Кіровоград". У громаді створили комунальне підприємство "Добробут", яке уклало договір на прокладання нового водоводу.

Ці мережі з’єднали перетинкою і це дозволило підключити жителів мікрорайону Завадівка до водоводу "Дніпро-Кіровоград", яке там подає воду з водозабору "Холодні ключі".

Подачу води для споживачів Завадівки відновили з 1 жовтня нинішнього року. Після перепідключення на мережі стались 4 пориви. Усі їх ліквідували працівники водоканалу. І нині, за словами Ольги Довжук, воду людям подають стабільно.

Що кажуть у Первозванівській громаді

Впродовж двох тижнів кореспондентка "Точки доступу" намагалась зв’язатись з головою Первозванівської громади Прасковією Мудрак. На телефонні дзвінки вона не відповідала. На повідомлення – також. Ми двічі у робочий час дзвонили у приймальню сільської ради, працівниця казала, що голови немає на місці.

Прасковія Мудрак, голова Первозванівської громади

Фото: Первозванівської громади

На сайті публічних закупівель "Прозоро" ми знайшли договір, який уклали комунальне підприємство Первозванівської сільської ради "Добробут" і товариство з обмеженою відповідальністю "Саланг-92". Предмет закупівлі – роботи з реконструкції системи водопостачання села Сонячне з приєднанням до водопровідних мереж ОКВП "Дніпро - Кіровоград" на суму 999 тисяч 275 гривень. Договір уклали 25 травня 2023-го року.

договір на новий водогін у Первозванівській громаді

Скріншот сторінки сайту публічних закупівель "Прозоро"

договір на новий водогін у Первозванівській громаді

Скріншот сторінки сайту публічних закупівель "Прозоро"

Директор комунального підприємства "Добробут" Микола Андрєєв розповів, що для жителів села Сонячне Первозванівської громади провели новий водопровід протяжністю понад півтора кілометри і приєднали його до старої системи водопостачання, яка була на Завадівці.

З його слів, до перепідключення жителі села Сонячне Первозванівської громади отримували воду з Інгульської шахти. Однак влітку з водопостачанням були перебої.

Ми вимушено перепідключлись, бо шахта сама без води. Якби ми до цього часу були підключені до шахти, була би техногенна катастрофа. Нині жителі мікрорайону Завадівки отримують воду безкоштовно.

Додав, що якщо буде велика різниця у показниках лічильників за жовтень цього року з показниками за жовтень минулого року, водопостачання для жителів Завадівки припинять.

Тому що у жителів Завадівки "лівих" врізок ще більше, ніж у жителів села Сонячне.

Водночас додав, що, можливо, втрат води буде небагато, оскільки сезон поливу городини скінчився.

Згідно технічних можливостей, ми не можемо забезпечувати, і це не у нашій компетенції, місто Кропивницький, тому що ми – сільська громада. Таке рішення – перепідключення – винайшла обласна влада, але і гривні не виділили. А ми маємо за рахунок податків жителів села забезпечувати водою жителів Кропивницького.

Що кажуть у ОКВП "Дніпро-Кіровоград"

Керівник комунального підприємства "Дніпро-Кіровоград" Микола Романюк розповів, що свого часу комунальне підприємство "Добробут" Первозванівської селищної ради звернулось з пропозицією щодо передачі їхніх мереж на обслуговування обласного підприємства.

Микола Романюк керівник обласного підприємства ОКВП "Дніпро-Кіровоград"

Фото Точки доступу

Але у зв'язку з тим, що трубопровід, який підводив туди, був малого діаметра, ми запропонували прокласти новий – діаметром 150 міліметрів – і забезпечити повністю селище Сонячне водою.

Тоді, каже, Первозванівська селищна рада і виділила гроші для "Добробуту" на проведення трубопровода.

На сьогоднішній день ми подаємо воду жителям Сонячного з "Холодних ключів". Коли виникла проблема з подачею води для жителів Завадівки (від Інгульської шахти – ред.), ми запропонували, щоб "Добробут" подавав нашу воду і їм. Тобто ми – як оптовий постачальник. Продаємо їм, а вони надають  населенню.

Нині, каже, тривають перемовини з Первозванівською сільрадою. Остання хоче передати мережі підприємства "Добробут" на обслуговування підприємства.

Вони повинні ухвалити відповідне рішення на сесії, щодо передачі  майнового комплексу. Далі має бути рішення сесії обласної ради щодо погодження про передачу. Тобто ця процедура місяця 2-3 точно триватиме.

Водночас, сказав, на підприємстві почали роботу з населенням мікрорайону Завадівка. З людьми заключатимуть договори, щоб вони офіційно стали абонентами підприємства.

Додав, що нині розробляють ще один проєкт на будівництво нового водогону протяжністю 12 кілометрів.

Він йтиме паралельно з шахтним трубопроводом. У такий спосіб ми зможемо забезпечити дніпровською водою мікрорайони Завадівка і Гірниче. На всякий випадок, щоб було резервне джерело водопостачання.

Що говорять на Інгульській шахті

Кореспондентка Точки доступу телефоном поспілкувалась з керівником держпідприємства "СхідГЗК" Олегом Бугайовим. Він розповів, що водогін у селі Велика Северинка відремонтували, а свердловину – ні.

Ту частину роботи, яка доручалась нам першим заступником голови Кіровоградської ОВА Павлом Конопком, ми виконали до 1 жовтня.

Більше не коментував, посилаючись на зайнятість. Скерував до начальниці відділу зв'язків з громадськістю та ЗМІ Тетяни Гожуляніної. Вона попросила надіслати інформаційний запит, щоб фахівці підготували відповіді. Ми підготували інформаційний запит. У відповіді йдеться про те, що до ДП "СхідГЗК" жителі Завадіки з проханням вирішити питання водопостачання не зверталися. Вони адресували питання щодо поліпшення стану системи водопостачання органам місцевого самоврядування. Останні надсилали їм відповіді.

Додали, що впродовж чотирьох місяців 2023 року (яких саме місяців, не уточнюють – ред.) жителі мікрорайону Завадівка отримували воду зі свердловини, яка перебуває на балансі Інгульської шахти ДП "СхідГЗК" і розташована у селі Велика Северинка.

Але за графіком, через дефіцит дебіту свердловини та аварійністю водогону між свердловинами та насосною станцією ІІ-го підйому.

Також повідомили, що працівники ДП "СхідГЗК" (підрозділом якого є Інгульська шахта) виконали ремонт найбільш аварійної частини водогону довжиною орієнтовно 300 метрів. Нині тривають підготовчі роботи до заміни ще 150 метрів труби. Підприємство зверталося до міської влади Кропивницького з проханням розглянути питання щодо виділення субвенції на проведення термінових робіт з ремонту водогону та відновлення водозабірної свердловини №11 у селі Велика Северинка Кропивницького району Кіровоградської області та за рахунок коштів місцевого бюджету з подальшим відшкодуванням грошей за рахунок платежів населення за спожиту питну воду.

Але через відсутність коштів в місцевому бюджеті на виконання даного виду робіт було прийнято єдине можливе в даній ситуації рішення: здійснити подачу води споживачам мікрорайону Завадівка, через перепідключення трубопроводу Інгульської шахти ДП "СхідГЗК" на вказаний мікрорайон, з’єднавши його з системою централізованого водопостачання міста Кропивницький, яка експлуатується ОКВП "Дніпро-Кіровоград".

Один із мікрорайонів Кропивницького досі без водопостачання

Директорка обласного департаменту житлово-комунального господарства Ольга Довжук додала, що до цього часу залишається невирішеною проблема подачі води жителям мікрорайону Кизельгур. Там п’ять чотириповерхівок.

Є перемовини з Перевозванівською селищною радою про те, що їх працівники виконають земляні роботи, а "Дніпро-Кіровоград" надасть матеріали і підключить ці п’ять будинків до ОКВП "Дніпро-Кіровоград". Ці роботи плануємо виконати до кінця поточного року.

Додала, що Кизельгур – це мікрорайон Кропивницького. Хоча фактично будинки перебувають на території Первозванівської сільської ради.

Незважаючи на це, влада розуміє, що людям потрібна вода, тому зараз їм підвозить її підприємство "Дніпро-Кіровоград".

Нині вирішують питання, у який спосіб люди платитимуть за воду.

Наразі вони отримують воду через комунальне підприємство Первозванівської сільради "Добробут", але, скоріш за все, ми будемо вирішувати питання про те, щоб брати їх на баланс комунального підприємства "Дніпро-Кіровоград".  Тобто укладати з ними прямі договори.

Результат

Юлія Марченко говорить, рада, що ситуацію вирішили у такий спосіб.

Дуже хороша вода. Хорошої якості і не поступається тій, яку нам подавала Інгульська шахта.

Після перепідлючення, каже, на мережі виникали пориви і подачу води відключали. До цього, говорить, ставиться з розумінням, оскільки аварійні бригади швидко усували пориви і відновлювали водопостачання.

Наприклад, води зранку не було, але ввечері вже давали. Тож якось виживаємо. Все у нас буде добре.


Ця публікація підготовлена завдяки підтримці чеської неурядової організації NESEHNUTI у рамках Програми трансформаційної співпраці Міністерства закордонних справ Чеської Республіки. 


Читайте також: Лікарня на Кіровоградщині отримала нове обладнання з Німеччини (ФОТО)

 


Головне сьогодні