За твоїм плечем. Світлини жінок, які чекають з війни своїх близьких, презентували у Кропивницькому. За реквізит дружини, сестри й наречені обрали речі, що нагадують про рідних і коханих. Фотопроєкт благодійний. Зібрані гроші передадуть на потреби ЗСУ. Незвичні образи, в які перевтілились українки, бачили журналісти Точки доступу.

"Хотіла нагадати всім чоловікам, хто вони є насправді"

Фотопроєкт "За твоїм плечем" презентували в бібліотеці ім. Дмитра Чижевського у Кропивницькому. Авторка ідеї Рімма Дороганич для фотопроєкту обрала театральний костюм.

Я свого Антона знаю як актора. Але зараз, коли з ним спілкуюся, розумію, що він про це не думає, забуває іноді й це трохи лякає. І от я дуже хотіла йому нагадати і, як наслідок, всім іншим хлопцям, чоловікам, хто вони є насправді, кого ми любимо, кого ми чекаємо.

Вона розповідає, що ідея фотопроєкту з’явилася випадково.

Я побачила фото своїх знайомих, які святкували річницю весілля, і зрозуміла, що в мене зараз немає такої можливості, хоча мені теж хочеться. І, оскільки в будинку безліч речей коханого, я ходжу по дому в його футболці, я подивилася в дзеркало і зрозуміла, що, окрім його речей, мені немає до чого торкнутися, немає кого обійняти і отак, як зараз люди на фото, я зараз не можу. Від цього стало дуже прикро і гірко.

Жінка додає, що наступною в голові промайнула думка, що вона така не одна. І тоді Рімма звернулася до фотографа Олександра Майорова із тим, аби зробити благодійну фотосесію. В свою чергу він запропонував розширити ідею і реалізувати фотопроєкт "За твоїм плечем".  

Рімма переживала, що не знайде охочих поділитися сокровенним і показати на широкий загал те, що відбувається у душі. Втім дівчата і жінки, які чекають із війни рідних людей, швидко відгукнулись.

"За твоїм плечем"

Світлана чекає з війни чоловіка-музиканта. Задля участі у проєкті тишком узяла його баян.

Він не знав, вже побачив по камерах, які встановлені на будинку, каже: – Що ти преш мій баян, куди ти везеш його? Це був сюрприз такий. Ні, він був не проти, сказав лише, щоб я з ним дуже-дуже обережно, бо це ж як скарб його.

Марія на фото із механічною головоломкою. Кубик Рубика – улюблена розвага її чоловіка, вчителя фізики за освітою.

Чоловік мій по своїй натурі не військовий, але треба, то треба. І він дуже любить складати кубик, в нас дома їх вже дуже багато, він підбирав собі, який йому найбільше подобається, який до душі. А цей кубик просто забув, зазвичай він його з собою забирає. Тож я вирішила, що маю прийти з ним.

Тетяна позувала фотографу в спортивній формі коханого. 

Мій чоловік із самого дитинства займається боксом і це його форма улюблена, до речі. А рукавички, це, мабуть, в 19 років він вперше переміг у цих рукавичках, перше місце посів. Вони в нас вдома як символ перемоги.  

На одній із світлин – чоловічий силует. Ольга розповідає: коханий отримав контузію, тож приїхав лікуватися. Так родина об’єдналася хоча б на фото.

Це світлина про те, що ми кожен день снідаємо, обідаємо, вечеряємо і думаємо про нього, як він там, що він там їсть, як він спить там…Чекаємо, батько наш як тінь наша. Нас оберігає і дбає про нас.

Працювали над проєктом близько місяця.

Тут було кілька цілей. Перше – це зробити приємно коханим людям, зібрати кошти і також поєднати жінок, які чекають, щоб вони зрозуміли, що не самі. Бо іноді, буває, хочеться просто порвати на собі волосся, розтрощити все вдома, бо тебе ніхто не почує, а якщо й почують, то не зрозуміють, а є такі, що зрозуміють, – каже Рімма.

В експозиції – 16 світлин. Кожна розповідає свою унікальну історію любові.

Справжні героїні – це ті, хто зображені на світлинах. В кожної своя історія. Я дуже сподіваюся, що всі дочекаються тих, кого чекають. Рімма вірно сказала, що треба щось робити, аби не божеволіти просто, – коментує Олександр Майоров.

У книгозбірні у Кропивницькому виставка триватиме ще близько місяця. Потім її презентують у Києві.

Хочеться побажати сьогодні нам всім найскорішої перемоги та миру. І, я сподіваюся, цей проєкт вже буде мати розвиток, коли ми дочекаємося і зустрінемо наших чоловіків і зробимо гарне фото загальне, – сказала директорка ОУНБ ім. Дмитра Чижевського Валентина Животовська.

Фотопроєкт "За твоїм плечем" благодійний. Зібрані гроші учасниці передадуть на потреби ЗСУ.



Головне сьогодні