Чи буде цьогорічне Дев'яте травня схоже на попередні Дні Перемоги? Ще рік тому це запитання викликало б посмішку. Що може змінитися в цьому звичному і дорогому для кожного з нас святі, яке майже сім десятиріч зустрічали красиво, з гордістю в душі?

Прокидалися вранці з піднесеним настроєм, купували букети і приєднувались до велелюдної ходи, стояли на мітингу-реквіємі, вітали ветеранів. Вшановували пам'ять про загиблих Хвилиною мовчання, слухали пісні воєнних років, куштували солдатську кашу з фронтовими ста грамами і рушали додому дивитися фільми про Велику Вітчизняну війну. А міста і села прикрашали квіти, червоні прапори і зображення георгіївської стрічки — символу Великої Перемоги. Так було багато років і, здавалося, триватиме завжди. Та травень 2014 року вже не буде для нас таким, як раніше.

Стрічка розбрату

Суспільно-політичні події в Україні, які розпочались Євромайданом і завершилися серйозними геополітичними змінами, змусили нас переглянути ставлення до звичних речей. У тому числі й до георгіївської стрічки. Одні вважають її фактором єднання, а інші, навпаки, вимагають заборонити. «Ця стрічка не повинна бути символом перемоги та мужності в Україні», — кажуть нові патріоти, вбачаючи в поєднанні чорного і теракотового кольорів загрозу державності. Депутати Кіровоградської облради також проголосували за відмову від георгіївських стрічок на День Перемоги, аби уникнути провокацій між учасниками дійства.

Загалом історія містить чимало прикладів, як ні в чому неповинні барви під впливом подій набували особливого значення і ставали персонами нон-грата. Так у різні часи було з жовто-блакитним, червоним, помаранчевим і навіть білим кольорами...

Виплати підвищили

Цього року Уряд на сім відсотків збільшив розмір грошової допомоги, що виплачується напередодні 9 Травня ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань. Найбільша виплата становитиме 2575 грн., найменша — 145 грн. у залежності від категорії громадян, визначених постановою Кабінету Міністрів №102 «Деякі питання виплати у 2014 році разової грошової допомоги, передбаченої законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань». На Кіровоградщині сьогодні мешкає приблизно 35 тисяч осіб, які отримують підвищені одноразові виплати до Дня Перемоги.

Крім гарантованих державою виплат ветерани (принаймні, більшість із них) перед святом Перемоги отримують і інші знаки уваги — в залежності від фантазії та можливостей місцевих меценатів, влади, депутатів місцевих рад, народних обранців. Як правило, це продуктові набори, мобільні телефони, санаторні путівки або гроші (від 200 до 500 грн.) У минулі роки ветеранам дарували навіть автомобілі.

«Зірка пам'яті» не згасає

Після зміни влади кіровоградців турбувала подальша доля акції «Зірка пам'яті», започаткованої екс-головою облдержадміністрації Сергієм Ларіним: чи продовжить нова команда «справу Ларіна» та обласної організації Партії регіонів, яку він очолював?

Час усе розставив по місцях. Невдовзі після призначення на посаду нинішній очільник області Олександр Петік зустрівся з керівництвом обласної ветеранської організації. За її підсумками керівники територій отримали протокольне доручення продовжувати реалізацію «Зірки пам'яті». Відповідає за цей напрямок начальник управління комунікацій з громадськістю ОДА Віталій Останній.

— До 25 квітня ми отримуємо та узагальнюємо інформацію по кожному населеному пункту, — запевняє він. — Все, що було заплановане, залишиться в силі. В тому числі й по медичному обслуговуванню ветеранів.

Обласний госпіталь для інвалідів вітчизняної війни — заклад, який у багатьох відношеннях можна вважати взірцем ставлення до ветеранів. Головний лікар Геннадій Сябренко підтвердив: госпіталь працює у звичному режимі. Фінансування відбувається в передбачених  обсягах. Ветерани, як і раніше, отримують лікування й харчування навіть в умовах безпрецедентного стрибка цін.

У поточному році більше тисячі інвалідів війни пройшли медичні огляди за місцем проживання, триває їх диспансеризація. До ветеранів, котрі перебувають на лікуванні, приходять школярі з концертами та подарунками. До справи долучилися управління освіти й науки, департамент культури, туризму та культурної спадщини облдержадміністрації. Напередодні Дня Перемоги до госпіталю привезуть з обласного художнього музею виставку картин про Велику Вітчизняну війну, щоб силою мистецтва надихати пацієнтів на швидке одужання.

Без помпезності й провокацій

Що ж стосується святкування 9 Травня, то такого розмаху, як у попередні роки, цього разу не буде навіть у Києві. Організатори не планують ні велелюдних акцій, ні мітингів, бо побоюються провокацій. Преса писала навіть про імовірне скасування «червоного дня календаря», але, на щастя, обійшлося.

Шкода, що дороге для кожної родини свято намагаються використати для розбрату і нагнітання ворожнечі. Чи думали коли-небудь фронтовики, що історія їхньої Великої Перемоги буде кимось переписана? Хочеться захистити тих небагатьох дідусів і бабусь, які дожили до нинішнього свята, від жорстокості необачних нащадків.

*****

Цього року щорічна разова грошова допомога становитиме:

- інвалідам війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаним інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин (інвалідам I групи — 2575 грн., інвалідам II групи — 2250 грн., інвалідам III групи — 2020 грн.);

- особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, — 2575 грн.;

- учасникам бойових дій та колишнім неповнолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися у зазначених місцях примусового тримання їх батьків, — 795 грн.;

- членам сімей загиблих та дружинам (чоловікам) померлих інвалідів війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни і жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та інших причин, які не одружилися вдруге, — 400 грн.;

- учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особам, які були насильно вивезені на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога — 145 грн.

*****

Сьогодні в Україні нараховується 1,6 млн осіб, для яких встановлена одноразова виплата до Дня Перемоги, зокрема, 170 тис. осіб — інваліди війни, 207,0 тис. осіб — учасники бойових дій, 0,9 млн. учасників війни, а також 281,3 тис. членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни. Кошти (а це 819,0 млн грн.), необхідні для реалізації постанови, передбачені у Державному бюджеті на 2014 рік.

У Мінсоцполітики відзначають, що ці виплати почнуться з 5 травня.


Головне сьогодні