З початку грудня на Кіровоградщині для команд із міста та ОТГ області стартує проєкт "Амбасадори безпеки", що покликаний зменшити кількість ДТП в області.

Про це у коментарі Точці доступу розповіла координаторка проєкту Ірина Ткаченко.

Вона зазначила, що основною метою проєкту є підвищення безпекової культури пішоходів та велосипедистів задля зменшення кількості ДТП за їх участі в Кропивницькому та Кіровоградській області загалом. Цього можна досягнути шляхом посиленої комплексної просвітницької програми, яка включатиме:

  • просвітницькі профілактичні безпекові заходи (майстерні, семінари тощо),
  • навчальні заходи з community policing за участю поліції, громадськості, влади задля спільного вирішення локальних проблем через модель CAPO,
  • медіависвітлення дієвих безпекових практик та адвокації їх впровадження в місті та області.

Ідея в тому, аби не просто поширити ідею про флікери й популяризувати цю практику, а посилити взаємодію громади, поліції, влади і бізнесу задля вирішення питань, які стосуються безпеки дорожнього руху. Тому ми можемо охопити територіально фактично кожну громаду нашої області, оскільки в проєкті громади командами братимуть участь. Саме ці люди стануть амбасадорами. Вони пройдуть навчання й комунікуватимуть із владою як громадські активісти. Вони зможуть вирішувати певні питання не просто пишучи в фейсбуці гнівні дописи, а завдяки різним інструментам участі - наприклад, е-петиції, громадські звернення та експертизи, бюджет участі. Тому ми свою діяльність і спрямовуємо на те, щоб цю комунікацію посилити, - розповідає пані Ірина. - Ми вирішили навчити людей, аби вони на локальному рівні могли це втілити.

До проєкту можуть долучитися команди з міста та ОТГ області, які пройдуть навчання з втілення без пекових ініціатив, налагодження діалогу громада-влада, опанують інструмент САРО та через використання інструментів участі спробують вирішити певні проблеми безпеки дорожнього руху у своїй громаді. Відбір учасників відбуватиметься на конкурсних умовах. Детальніше про старт проєкту та реєстрацію можна буде почитати вже згодом на Точці доступу.

Проєкт "Амбасадори безпеки" втілюється Громадською організацією "Агенція сталого розвитку "Хмарочос" у партнерстві з УПП у Кіровоградській області та бібліотеками міста та області. Проєкт впроваджується за підтримки Канадсько-українського проєкту розвитку поліції (CUPDP) коштом уряду Канади через Міністерство закордонних справ Канади.

Нагадаємо, 11 листопада Кабмін вніс зміни до Правил дорожнього руху. Зокрема, для підвищення безпеки пішоходів, в темний час доби вони обов'язково мають використовувати світловідбиваючі елементи на одязі або жилети зі світловідбиваючими елементами.

Агенція сталого розвитку "Хмарочос" впроваджує на постійній основі Програму підвищення безпекової культури пішоходів та велосипедистів "Будь видимим". Вони активно популяризують флікери - світловідбивачі, які можуть виготовити діти під час майстерень.

Спільно з партнерами вдалося поширити більше ніж 40 000 флікерів, зокрема у громадах Кіровоградщини. 

Фото: Артем Луценко

Читайте також: Пасок безпеки в таксі та пішоходи зі світловідбивачами: які нововведення чекають на жителів Кіровоградщини


Головне сьогодні