Автоінструкторки Юлія Комісаренко та Юлія Калич мають великий досвід водіння та вчать цьому кропивничан. Вони розповіли Точці доступу про гендерні стереотипи на дорогах, міфи про жінок за кермом, а також, чи складно було влаштуватися працювати в автошколи та чи зіткнулися вони там із дискримінацією чи сексизмом.

 

Вікторія Талашкевич

Лілія Кочерга


Юлія Комісаренко працює автоінструкторкою півтора року. Вона є авторкою ютуб-каналу “Автоманка”. Зараз там понад 50 тисяч підписників. На своєму каналі автоінструкторка дає поради початківцям, детально розповідає про водіння та викладає практичні уроки зі своїми учнями.

До Кропивницького Юлія переїхала із Запоріжжя на початку повномасштабного вторгнення. Тут працювала в автошколі “Форсаж”, а тепер дає приватні уроки жінкам та чоловікам.

Свій водійський стаж рахує в кілометрах – наразі 130 тисяч. За кермом – із 2009 року. Почала водити, бо хотіла отримати роботу з вищою зарплатою – регіонального торгового представника шукали з водійським посвідченням.

Тоді Юлія почала планувати придбання автівки.

Планувала купити Таврію – порахувала, скільки вона коштує, скільки часу треба, аби заробити на неї. Так і почала накопичувати гроші. Отримала посвідчення водійки та влаштувалася на ту роботу, яку хотіла отримати.

А потому себе не за кермом вже і не уявляла. Юлія розповіла, що за ці роки неодноразово стикалася зі стереотипами про жінок за кермом як щодо себе, так і щодо інших.

В нашому суспільстві це ніби є у повітрі. Навіть я, їдучі містом, коли хтось попереду помиляється, одразу думаю – мабуть там дівчина за кермом. І якщо навіть у мене є такі думки, то ці стереотипи за багато років вже дійсно постійно серед нас.

У Кропивницькому під час влаштування на роботу в автошколу Юлія не стикнулася із сексизмом чи дискримінацією.

Я дуже вдячна керівнику автошколи за підтримку, яку він мені надав. Мене без проблем взяли на роботу та допомагали.

Останні півтора роки Юлія як автоінструкторка стикається зі стереотипами на дорогах чи не щодня.

Я наче “біла ворона”. Переважна більшість автоінструкторів – чоловіки. І я постійно відчуваю на собі цей тиск. А іноді ще й заздрість, бо зараз все більше жінок хочуть навчатися саме у жінки. Але є колеги, які поважають, спілкуються на рівних, без всіх цих жартів та підколів.

Із досвіду Юлії, в автошколах 80% із тих, хто навчаються водінню, – жінки. Відповідно й на дорогах вчитися виїжджає більше жінок. Тому помітити, як помиляється жінка, статистично можна частіше:

Зараз жінок в автошколах стало ще більше – в країні війна, яка ще більше загострила потребу жінок уміти водити. І виходить так, що багато жінок в даний момент починають свій водійський шлях. І, зрозуміло, що вони, як і чоловіки, можуть помилятися під час навчання.

Крім цього, Юлія пояснила, що жінка за кермом одразу відчуває тиск стереотипів, навіть якщо ідеально керує автівкою.

На жаль, в більшості випадків у жінки немає своєї автівки і вона боїться пошкодити авто чоловіка. Або ж боїться пошкодити її, бо це подарунок чоловіка. Тому їй бракує впевненості. Вона переживає, що чоловік може сваритися. І вона відчуває цей тиск – чоловік свариться, інструктор свариться… В неї просто зникає бажання їздити.

Через стереотипи жінки починають навчатися ніби всупереч – тобто вже з думкою, що “це не її справа” або ж “не дано”.

Тобто, вона може б і нормально їздила, аби не оце “Куди тобі механіку”, “Тобі хіба що “автомат”, “Куди тобі їздити? Іди вари борщ”.

За словами Юлії, такі фрази можуть казати жінкам і автоінструктори. Розповідає – кожна друга дівчина, яку вона вчить, на початку переконана, що їй “не дано”.

Це тому, що нам постійно нав’язують цю думку і ми піддаємося стереотипам. Інколи дівчата й самі так про себе жартують. На мою думку, ми маємо, навпаки, відштовхувати від себе ці думки. І, звісно, не боятися помилитися. Всі помиляються – і жінки, і чоловіки. Але жінки ставлять більше питань, бо їм важливо зрозуміти, що вони роблять.

За словами Юлії, всі водії-початківці роблять однакові помилки. Втім, у чоловіків менше страху:

Переважно чоловіки їздять на своїх автівках, тому й не бояться пошкодити їх. Пошкодив – полагоджу. А жінки часто вчаться на автівках своїх чоловіків, тому їм страшно. І цей страх заважає їм їздити, паркуватися. Через це, на мою думку, чоловіки частіше вчиняють серйозні ДТП – вони люблять швидкість, маневрування, потужніші машини. Жінки ж переважно їздять повільніше. Я бачу це на прикладах своїх друзів-чоловіків, які їздять дуже екстремально. Жінки такого не роблять, це – рідкість.

У своїх соцмережах Юлія проводила опитування про ставлення до учнів та учениць в автошколах і розповіла, що результати її неприємно вразили:

Я знаю випадки, коли автоінструктори дуже жорстоко поводилися з дівчатами – окрім сексистських жартів і принижень, ще й торкання до стегна чи коліна. Або ж стукання по нозі і крик “Газу!”. Так не має бути.


Юлія Калич навчилася водити в 11 років, у 25 – отримала водійське посвідчення. Водити жінці подобалося змалку. Вже три роки вона працює автоінструкторкою у кропивницькій “Школі водійської майстерності”.

Юлія розповідає – три роки тому в місті не було жодної жінки цієї професії.

Керівник “Школи” Олексій Сергійович вирішив дати кропивничанам таку можливість та взяти на роботу жінку-інструкторку. Після цього активно стежили за реакцію учнів і учениць, всі сприймали це нормально. Особливо зраділи жінки, бо їм легше працювати із жінкою.

Зараз Юлія вчить усіх охочих – записуватися на навчання до неї треба щонайменше за три місяці.

Зазвичай всі реагують абсолютно нормально. Але був випадок кілька років тому, коли хлопець відмовився від навчання, коли дізнався, що його вчитиме жінка.

Також Юлія розповіла, що чи не щотижня стикається зі стереотипами на дорогах:

Бувають ситуації… Раніше я реагувала на це дуже емоційно, зараз сприймаю все легше. Є водії, які хочуть якісь перегони влаштувати. Минулого тижня стався випадок на світлофорі: ми їхали з ученицею і я почула, як водій прокоментував “Дожилися, вже жінка жінку вчить водити!”. Я спитала, чи він вважає, що жінки погано їздять? Він заперечив. І додав, що його донька теж добре їздить.

Автоінструкторка переконана, що найкраще, коли жінку підтримують, а не вселяють невпевненість:

Чудово, коли жінка не боїться їхати, бо її не залякали вдома. І добре, якщо чоловік із розумінням ставиться до процесу навчання, не хвилюється за авто: “Подряпаєш – не страшно, все виправимо. Головне – навчитися”. Тоді учениця почувається впевненіше, бо має підтримку. Від цього в неї краще виходить.


Упереджене ставлення до жінок за кермом – наслідок стереотипного уявлення. Жодна людина не народжується з умінням керувати автівкою – це набуті знання і навички. Але якщо суспільство з дитинства буде купувати хлопчикам машинки, бо вони за замовчуванням мають уміти їздити за кермом, а дівчаткам – ляльки, кухні і каструльки, бо вони за замовчуванням мають бути добрими мамами і господинями, то жінки за кермом будуть і надалі зазнавати упереджень і дискримінації.

Зміни можемо почати із себе – своїх уявлень і дій. Бо головне на дорозі – дотримання правил дорожнього руху.


Матеріал підготовлено за підтримки Волинського прес-клубу


Читайте також: (Не) складні перехрестя Кропивницького: розбір ділянок від автоінструкторки

Фото: Юлія Комісаренко та Юлія Калич


Головне сьогодні