У Кропивницькому є кілька ділянок доріг, які вважаються складними як серед досвідчених водіїв та водійок, так і серед початківців, а також місцевих та приїжджих. Автоінструкторка Юлія Комісаренко має 13 років водійського стажу. Вона розповіла читачам Точки доступу про те, як проїжджати ці ділянки та на що варто звернути увагу.

Площа Богдана Хмельницького


За словами пані Юлії, однією з найпроблемніших для розуміння ділянок у місті є рух у районі площі Богдана Хмельницького.

Площа Богдана Хмельницького

Основна проблема полягає в тому, що на цьому колі є світлофор, який може заплутати водіїв. Особливо гостро питання постає, коли зникає світло. Деякі водії починають губитися — як їхати? 

Перехрестя — це не коло

Площа Хмельницького

У випадках, коли світлофор працює та не працює, правила проїзду на ділянці різні.

Так, якщо водії під’їжджають до кола зі сторони Великої Перспективної, вони бачать знак “Круговий рух”. Водії заїжджають на коло та помилково вважають, що вони на головній дорозі

Втім, на виїзді з кола є світлофор, який відміняє знаки пріоритету. Тобто світлофор — головний. Відповідно, з цього моменту перехрестя — вже не коло. 

Коли горить “зелений”, якщо ми хочемо повернути ліворуч (в бік Набережної або далі продовжити рух ліворуч у зворотньому напрямку), — це вже стандартний лівий поворот на перехресті, — пояснює Юлія.

Так, коли водії їдуть на “зелений”, то мають пропустити як зустрічку тих, хто так само їде на “зелений” з боку проспекту Винниченка.

За словами Юлії, проблема в тому, що водії на світлофорі чомусь досі думають, що вони ще на колі. І тому продовжують на “зелений” рухатись по колу, як по головній дорозі. Але це неправильно.

Коли світлофор не працює, водії мають дати дорогу тим, хто їде по колу, а потім заїхати.

На лінії вулиць Островського — В.Панченка (кол. Декабристів)

Панченка-Островського

Коли працює світлофор, водії в рівнозначних умовах рушають на зелений. У такому разі ті, хто повертає ліворуч з одностороннього руху (вулиці В.Панченка), мають поступитися тим, хто повертає праворуч з боку Островського.

Якщо світлофор не працює, то ті, хто їде з вулиці В.Панченка, вже їде по колу й їх мають пропустити ті, хто їде з Островського.

В цілому там три смуги і ми можемо не заважати одне одному при повороті, — уточнює інструкторка.


Клумба, яка всіх плутає: перехрестя вулиць Євгена Чикаленка та Тараса Шевченка


На перехресті цих двох вулиць є клумба, яка вводить деяких водіїв в оману, що це є колом.

Перехрестя вулиць Чикаленка і Шевченка

Шевченка-Чикаленка

Але з кожного з трьох заїздів на цю ділянку є знак “Перехрестя рівнозначних доріг” (чорний хрест у червому трикутнику). 

Знак Перехрестя рівнозначних доріг

Проблема в тому, що цей знак трапляється в місті рідко. Деякі люди забувають, що він означає, або просто не знають його. Іноді я питаю і в досвідчених водіїв, і в учнів, що це за знак, і вони не можуть відповісти. І, чомусь, не бачучи ніде знаків, вважають, що це коло, — розповідає Юлія.

Пояснює: на перехрестях рівнозначних доріг діє перешкода праворуч

Наприклад, над тими, хто заїжджає з боку філармонії, мають перевагу ті, хто їде з Шевченка. Якщо треба поїхати у зворотньому напрямку (знов у бік філармонії), то й ті, хто їде по Чикаленка з боку вулиці Євгена Маланюка, мають перевагу.

Перехрестя рівнозначних доріг у Кропивницькому

На думку Юлії, на цій ділянці коло було б навіть зручнішим. В такому разі ті, хто їде по вулиці Чикаленка з боку вулиці Маланюка могли б заїхати на вулицю Шевченка. Зараз же — треба доїжджати до наступного перехрестя й розвертатися там.

Постійні сумніви: перехрестя Великої Перспективної та Студентського бульвару


За словами Юлії, проблема виникає у тих, хто повертає ліворуч зі Студентського бульвару на Велику Перспективну.

Наприклад, я виїжджаю з позиції “Надати дорогу” на Перспективну, повертаю ліворуч.

Перехрестя Великої Перспективної та Студентського бульвару

За словами інструкторки, для того, щоб безпечно виїхати на В.Перспективну, водіям доводиться виїжджати на пішохідний перехід і заважати пішоходам. Проїхати далі не можна, бо там вже виїзд на дорогу. Втім, щоб побачити вулицю, треба виїхати досить далеко, через те, що перед перехрестям багато припаркованих автівок.

Студентський бульвар

Так, водіям доводиться ледь не виїжджати на Перспективну, аби побачити, чи є перешкода для руху. 

Але є і друга проблема. За словами інструкторки, при повороті ліворуч зі Студентського бульвару, водії не завжди розуміють, хто кого має пропустити.

Говорить, частина вважає: якщо вже виїхали на Перспективну, повернули ліворуч і стали перпендикулярно бульвару, то вони автоматично опиняються на головній дорозі і можуть їхати першими.

Але, з іншого боку, виїжджаючи на Перспективну, водій робить звичайний лівий поворот. Таким чином ті, хто їде з іншого боку Студентського бульвару, є зустрічними. 

Я би їх пропускала, бо я роблю лівий поворот. З обох боків є знак “Дати дорогу”. І ми одночасно починаємо рушати. Виходить, хто перший виїде на головну, той і головний? Це суперечливий момент. Де в правилах написано, що я вже на головній? Де там знак після повороту? Постійно я повертаю і дивлюся на водія з іншого боку — теж їде чи пропускає? А він так само дивиться на мене. Всі постійно вагаються, — пояснює Юлія.

За словами Юлії, водіям доводится щоразу роз’їжджатися максимально обережно, попередньо перконавшись, що зустрічний водій точно не їде і пропускає.

На думку автоінструкторки, це питання міг би вирішити світлофор зі стоплінією. 

Зараз я виїжджаю, повертаю на Перспективну, пропускаю пішоходів на Перспективній, тим сами загороджуючи виїзд тим, хто з іншого боку бульвару. Зі світлофором я стояла б перед стоплінією між смугами і чекала зелений.

Юлія Комісаренко має свій ютуб-канал Automanka, в якому понад 16 тисяч підписників та тематичний інстаграм @automanka_.

Нагадаємо, родина Юлії Комісаренко евакуювалася до Кропивницького із Запоріжжя. Раніше Точка доступу розповідала історію Юлії.

За інформацією пресслужби патрульної поліції області, порушення правилу проїзду перехресть є однією із найпоширеніших причин ДТП на Кіровоградщині. У цій відеодобірці можна побачити моменти ДТП:

Читайте також: Буксирували машину та рятували водія. Надзвичайники долали наслідки двох ДТП на Кіровоградщині (ФОТО)

Фото: Точка доступу


Головне сьогодні