У Гайворонській громаді виготовляють багатофункціональні пічки для захисників України. Роботу розгорнули на місцевому підприємстві з перемотки електродвигунів та виготовлення сільськогосподарської техніки. Над створенням пічок працює команда на чолі з підприємцем Миколою Кондратюком. Про волонтерську справу та інші рішення, які пропонують захисникам локальні волонтери, у матеріалі Точки доступу. 

Зима була близько

Виготовляти бандеропічки розпочали на початку осені, коли зрозуміли, що війна триватиме і взимку, під час холодів.

Ми зрозуміли, що йде до зими, холодів, тому хлопцям треба буде грітися.

Пічки роблять із використаних газових балонів. За словами Миколи Кондратюка, цю ідею команді запропонував слюсар, який вже робив це раніше.

Він розробив таку пічку, а ми втілили цей проєкт у життя, аби  допомогти нашим захисникам взимку.

Як це працює

У Миколи Кондратюка є підприємство, яке займається перемоткою електродвигунів, а також виготовленням сільськогосподарської техніки — культиваторів та дискових борін.

Базу підприємства і використовують для волонтерської діяльності. Використані газові балони приносять місцеві жителі.

В нас є база, яку можна використовувати — токарні, фрейзерні станки, зварювальні апарати. Також є обробка металу. Тобто умов для такої справи, як виготовлення пічок, цілком достатньо. Тож, ось на цій базі ми додатково робимо цю справу.

Пічки, які роблять волонтери, багатофункціональні — там є сушарка для одягу та взуття, крім цього у пічці можна підігріти та зварити їжу, а також зігрітися від неї.

Задіяні в роботі щонайменше п’ятеро людей — зварювальники, слюсар, токар, фрезерувальник.

За словами Миколи Кондратюка, пічки мають невелику вагу. До того ж, їх роблять двох видів — великі й малі. Великі з цілого балона, а маленькі — з половини. Якщо приміщення, де живуть хлопці, маленьке, то беруть "половинки". Вони легші та більш зручні в транспортуванні.

Ми робимо "ніжки", які можна скрутити і вона стає малогабаритною та легше транспортується.

Протягом дня, за сприятливих умов, можуть зробити 2-3 пічки.

Зараз робота затримується через постійні відключення світла. Його дають всього на кілька годин потягом дня.

Наразі в нас немає настільки потужного генератора для такого виробництва, тому чекаємо стабілізації енергопостачання.


Чужих немає — всі свої

Микола Кондратюк розповідає — пічки передають усім військовим, які до них звертаються. Відправляють попутками від міської ради, разом з гуманітарною допомогою. Є військові, які дізнаються про пічки від своїх знайомих. Тоді телефонують з передової та просять передати їм.

Тоді надсилаємо Новою поштою, куди вони скажуть, де зможуть забрати, або разом шукаємо попутки. Чужих немає — всі свої. Хто попросив, тим і даємо.


Пічка дійсно дуже класна. В першому бліндажі, де ми були, раніше в нас була трохи інша пічка, то їх і порівняти важко. А цю ми як поставили, то вона нагріває аж до тридцяти градусів. До того ж зручно — вона маленька, мобільна.. Протягом певного часу ми жили в хаті з цією пічкою, то в ній можна і приготувати їжу. А також висушити одяг. Ставимо взуття й воно швидко сохне, — розповів військовослужбовець Євген.

Волонтери зробили й передали захисникам вже понад 40 пічок.


Як допомогти:

За словами пана Миколи, газові балони дають місцеві жителі, тому гострої потреби в цьому наразі немає.

Для вироблення пічок використовують листове залізо. Саме його найбільше потребують волонтери.

Листи "трійка", "четвірка", "повторашка". З нього варимо окремі елементи, наприклад, дверцята, піддувала, — зазначає він.

Допомогти можна матеріалами або ж грошима на його придбання. Переказати гроші можна на картку:

  • 5168 7422 3974 3317 – Кондратюк Микола Васильович

Якщо люди кидають допомогу на картку, то ми обов’язково показуємо їм, куди витратили ці гроші — беремо накладні тощо і звітуємо, куди пішли гроші.


Більше корисних рішень

  • Дев’ять місяців працюють на перемогу жителі села Хмельове, що на Кіровоградщині. "Джавелінка", так назвали свою команду волонтери, вже переробила на смаколики для бійців п’ять тонн муки та понад дві тонни м’яса. Годують військових, які проїжджають через громаду, та відправляють посилки на фронт. 
  • На Кіровоградщині у придорожній кав’ярні безплатно годують військових, які проїжджають повз. Власник закладу, вірменин за національністю, волонтерив і у 2014-му році. Повернувся до цієї справи від початку повномасштабного вторгнення. Продуктами та готовими харчами працівникам закладу допомагають жителі навколишніх населених пунктів.
  • Допомоги приблизно на п’ять мільйонів гривень зібрали волонтери КропХабу в Кропивницькому. З майданчика адаптації для АТОвців, де пропагували розумне дозвілля, громадський простір перетворився на потужний гуманітарний штаб. Щодня тут збирають, готують та розподіляють тонни допомоги. Опісля доставляють на фронт та у постраждалі від війни регіони.

Даний матеріал створено за підтримки проєкту “Накипіло.Освіта” та DW Akademie в Україні.


Головне сьогодні