У грудні на Кіровоградщині вперше провели операцію з пересадки серця. Готувалися до цього давно. Такий важливий крок у галузі розвитку трансплантології в регіоні став можливим завдяки низці послідовних кроків з боку держави. Незважаючи на воєнний стан, в Україні трансплантація донорських органів набирає обертів. Як та завдяки чому це відбувається, читайте у матеріалі Точки доступу.
 

Перша пересадка серця у Кропивницькому

На початку грудня у Кропивницькому провели першу пересадку серця в обласній лікарні. Новий орган отримав 58-річний чоловік з Київщини, який хворів на ішемічну кардіоміопатію. Пацієнт боровся за життя довгий час, переніс кілька інфарктів, був стентований. Його стан погіршувався. Чоловік чекав на пересадку рік. 

Пересадка серця у Кропивницькому

Фото: Інститут серця

Наразі, за словами директора Інституту серця Бориса Тодурова, який і проводив операцію на базі Кіровоградської обласної лікарні, чоловік проходить реабілітацію та почуває себе добре.

Донором для хворого стала 58-річна жінка з Кіровоградської області, у якої лікарі діагностували смерть мозку. Рідні жінки погодилися на донорство. Окрім серця, у жінки вилучили печінку, яку фахівці Національного наукового центру хірургії та трансплантології ім. Шалімова пересадили під час операції у столичному медзакладі. 

Підготовка до проведення такого роду операції на Кіровоградщині тривала більше року. Перед цим обласна лікарня отримала погодження від МОЗ, підписала договір з Інститутом серця про можливість проведення пересадки серця та договір з Національним науковим Центром хірургії та трансплантології ім. Шалімова про співпрацю та можливість залучати спеціалістів цього інституту для проведення трансплантації печінки та нирки.

Лариса Андреєва

Фото: скрин відео Кіровоградської ОВА

Головна лікарка Кіровоградської обласної лікарні Лариса Андреєва зазначила, що лікарі закладу вчасно та правильно проінформували всіх, щоб провести таке оперативне втручання, а також підготували донора.

Надалі в обласній лікарні планують продовжувати проводити операції з пересадки органів.

Проведення безкоштовних операцій: як зараз розвивається трансплантологія в Україні

З часів проголошення незалежності в Україні проводили лише поодинокі посмертні трансплантації органів. Водночас від живого донора провели всього кілька десятків пересадок. Люди, яким була необхідна трансплантація, змушені були їхати за кордон. 

Все почало змінюватися у 2019 році з прийняттям закону “Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині”. Тоді ж у Ковельській районній лікарні (Волинської області) за участі столичних лікарів провели трансплантацію серця і нирок від померлого донора.  Далі – створення Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ). Тієї самої програми, в якій зберігається реєстр донорів та проводиться автоматичне співставлення пари донор-реципієнт. 

З того часу в країні збільшується кількість лікарень, що діагностують смерть мозку, розвивається база донорів та створюються нові центри трансплантації.

Карта центрів трансплантації в Україні

Борис Тодуров під час пресконференції “Актуальні аспекти трансплантології у закладах охорони здоров’я Кіровоградщини”  розповів, що сьогодні в Україні в листі очікування на трансплантацію органів стоїть 2161 людина: 

В дійсності ж цифра є набагато більшою, просто не всі люди знають про цей лист очікування. Так само, як і, на жаль, більшість лікарів не знають, що такі операції є сьогодні можливими, доступними та безкоштовними.

Лист очікування

До прикладу, пересадка серця коштує 2 мільйони гривень, пересадка легень – 3 мільйони. Зараз ці операції оплачує держава. Борис Тодуров зазначив, що за кордоном пересадка легень коштує 2,7 мільйона доларів.

Станом на вересень 2023 року лідером із проведення трансплантації стало Перше медичне об’єднання Львова. Там лікарі за три роки розбудували потужний центр із трансплантації.

На другому місці – інститут ім. Шалімова. Там виконали 45 трансплантацій нирок, 25 – печінок та 1 серця.

Інститут серця, який спеціалізується на серцевих хворобах, сьогодні також працює як повноцінний трансплантологічний центр.

Цього року, станом на вересень, ми провели 35 трансплантацій нирок, 2 вдало проведених операції з пересадки печінки та 31 – з пересадки серця.

Госпітальна виживаність в Інституті серця становить 97%, однорічна – 93%. Ми дуже пишаємось цими результами, адже на сьогодні у більшості центрів трансплантації, які почали працювати 3 роки тому, летальність становить майже 100%. Лише Перше медичне об’єднання Львова показує гарні результати. Сподіваюсь, що за кілька років ця статистика покращиться, – розповів Борис Тодуров.

Борис ТодуровБорис Тодуров. Фото Точка доступу

Хірург-трансплантолог також розповів про труднощі проведення трансплантацій під час воєнного стану. Вони виникають у зв’язку з тим, що діє заборона на польоти: 

На жаль, за останні два роки ми втратили можливість доставляти серця з великої відстані. Зазвичай серце може жити поза межами організму не більше трьох-чотирьох годин, печінка – 6 годин, легені – до 11, нирки можуть очікувати трансплантацію добу. Серце дуже чутливе до часу, ми не встигаємо привозити його, якщо відстань становить понад 140 кілометрів.

У зв’язку з цим прийняли рішення про проведення виїзних операцій: 

Нам дозволили проводити трансплантацію в будь-якій клініці країни. Тому більшість трансплантацій цього року ми зробили в різних регіонах,  зокрема і на Кіровоградщині.

"Тепер у тебе є янгол, і звати його Юрко"

Борис Тодуров розповів, що два роки тому лікарі почали проводити трансплантацію серця дітям. Нове серце отримала шестирічна Соломійка з Закарпаття. Донором для неї став чотирирічний хлопчик з Рівного. Він помер від розриву аневризми артерії головного мозку. 

Його мама, за фахом анестезіологиня, коли побачила результати комп’ютерної томографії, зрозуміла, що її син вже помер. Тоді вона сама запропонувала взяти серце сина для порятунку іншої дитини.

Це був перший випадок в Україні, коли донором для дитячої трансплантації стала інша дитина: 

До констатації смерті ми змогли перевезти хлопчика в Київ, вже там констатували смерть і вирішили пересаджувати серце саме Соломійці. Це було ризиковане рішення, адже дефіцит по вазі становив 40%  – чотирирічний хлопчик віддавав серце шестирічній дівчинці.

Срормійка, якій пересадили серце

Лікарі пішли на цей ризикований крок, адже розуміли, що для Соломійки більше не вдасться знайти донора. Дівчинка перебувала у критичному стані. 

Ми одночасно завозили в операційну донора і пацієнтку. Мама донора, наша колега, взяла мене за руку і сказала: “Хай у вас все вийде”. Наступного дня вона зайшла в реанімацію взяла стетоскоп і послухала, як б’ється серце її сина.

Коли Соломійку виписували з лікарні, мама чотирирічного хлопчика подарувала їй улюблену іграшку сина і сказала: “Тепер у тебе на небі є янгол, і звати його Юрко”.

Зараз Соломійка почувається добре, цьогоріч дівчинка пішла до першого класу. 

Соломійка пішла до школи

Окрім Соломійки шанс на довге та якісне життя отримали 15-річний Максим та 17-річна Юліана, яким також зробили пересадку серця.


Наразі всі операції з трансплантації – безоплатні для пацієнтів та фінансуються МОЗ в рамках пілотного проєкту. Втім, із січня 2024 стартує пілотний проєкт: пересаку органів оплачуватиме Національна служба здоров’я в рамках Програми медичних гарантій МОЗ. 

Читайте також: Вперше за 36 років: на Кіровоградщині ремонтують будівлю, де мешкають переселенці (ФОТО)
 


Головне сьогодні