Вперше за 36 років ремонтують колишню амбулаторію в селі Оситняжка на Кіровоградщині. Нині там мешкають постраждалі внаслідок війни. У місцевому бюджеті грошей на ремонти не було, тож допомогли міжнародні фонди. Як тривають роботи, бачили журналісти Точки доступу.

Алла Гречна – з Костянтинівки. Сподівалася перечекати війну вдома, та ворожий снаряд прилетів просто у двір. Жінку поранило. У тілі й нині два уламки.

Багатодітна матір

Додому почало прилітати, почали за дітей турбуватися. Не так за себе, як за дітей. Тому зібралися, поїхали. Перший раз виїхали у вересні, потім повернулися, начебто тихо. 16 лютого прилетіло до мене у двір і в ніч ми виїхали.

Багатодітна сім'я

Волонтери допомогли потрапити на Кіровоградщину. Вже тут Алла зрозуміла, що знову при надії. Із подивом майбутні батьки дізналися, що чекають двійню.

Єгор у мене – вісім років, Максим – три роки, він зараз у садочку, і Даня з Оксанкою – по три місяці.

Малюнки

Сім’я знайшла прихисток в Оситняжці Кропивницького району. Тут гуртове житло для переселенців облаштували у колишній амбулаторії. Додому хочеться, ділиться жінка, але поки там занадто небезпечно. Тож поки налагодили побут у двох кімнатах гуртожитку.

Дитячі іграшки

Погано, ще погано. Там в нас лишився чоловіка батько, моя мама загинула 6 вересня, а 7-го я народила, екстрено зробили розтин. У Костянтинівці був приліт на базар, там була в той момент моя мама і її вбило. Мене поклали на підтримку. Тільки поговорила з мамою, пів години – вже дізналася, що її нема.

Війна

Будівлю, де мешкає багатодітна родина, не ремонтували 36 років. У будинку дірявий дах і холодні стіни, тож на стінах з’явилася пліснява, – розповідає староста Оситнязького старостинського округу Іван Перов.

Пліснява

Староста

Цегла силікатна, погано тримає температуру, та і дах дуже великий, тут бетонне перекриття. Коли люди почали жити, тут пішла більше сирість, у кімнатах прохолодно, тому що старе приміщення.

Коридор

Аби людям було тепло і комфортно, взялися за ремонти. У ремонтній бригаді – Олександр Корнієнко. Він і сам переселенець з Синельниківського району Дніпропетровської області. На Кіровоградщину переїхав з мамою, з хворою дружиною і дітьми.

Переселенець

Чоловік розповідає, що за професією – будівельник. Радіє, пощастило, що швидко знайшов роботу на новому місці.

Моє пгт знаходиться в 30-ти кілометровій зоні, якби – двоє діток і хотілося б, щоб вони цього не бачили, були подалі від цих всіх воєнних дій. Займаємося утепленням, утепляємо для таких самих людей, як я – робимо гарну справу.

Будівельник

На ремонт двоповерхової будівлі у місцевому бюджеті грошей не було. Допомогти відгукнулися міжнародні фонди. А саме: благодійний фонд "Збережемо українців" за підтримки гуманітарного фонду United Humanitarian Fund та за партнерства з неурядовою французькою організацією Acted Ukraine.

Гуртожиток для ВПО

На даний момент проводиться монтаж покрівлі й утеплення фасаду по другому поверху. Тобто ми демонтували стару покрівлю і зараз вже монтуємо нову. Чому саме в цьому осередку? Бо ми проводили моніторинг саме по місцях компактного проживання, що знаходяться на території Кіровоградської області, і вирішили, що саме в цьому гуртовому житлі, в якому проживає більше 30 людей, ця допомога буде необхідна, – каже  директор благодійного фонду "Збережемо українців" Андрій Сєдов.

Благодійний фонд

До лютого тут планують закінчити з утепленням стін й заміною даху. А з весни робитимуть ремонт у приміщенні, мінятимуть проводку. Наводитимуть лад в спільній оселі в тому числі мешканці. Суміші й матеріали вже придбали. 

Гуртове житло

У даній ситуації виграють, фактично, як мешканці цього компактного місця проживання, так і орган місцевого самоврядування. Оскільки, ми сподіваємося, що війна буде не дуже тривалою, наші ЗСУ і Україна все ж таки переможуть. Люди або знайдуть собі інші можливості для проживання або ж повернуться до своїх домівок, а приміщення залишиться і вже буде відремонтоване, – коментує голова Великосеверинівської сільської ради Сергій Левченко.

Очільник сільради

Загалом на території Великосеверинівської сільради мешкають близько 250 переселенців. Вони проживають в декількох населених пунктах: у Созонівці, Підгайцях, Великій Северинці та Оситняжці. Місце компактного проживання – лише одне.

Житло

Представники влади розповідають, що із розселенням людей є певні проблеми. Не завжди вдається домовитися про проживання в будинку українців із небезпечних територій з власниками приватних домоволодінь.

Нині у колишній амбулаторії в Оситняжці в 14 кімнатах мешкають 35 людей. Це і діти, і дорослі, і люди похилого віку. Це здебільшого жителі Донеччини. Проживання у гуртожитку безплатне та безстрокове.

Читайте також: Місцевий бюджет та гроші міжнародних партнерів: як на Кіровоградщині відновлюють пошкоджені росіянами будівлі


Головне сьогодні