У Кропивницькому ресторані “1708” з’явилися три автентичні страви, рецепти яких команда етнопроєкту “Баба Єлька” зібрала під час експедицій областю. З кожної замовленої страви заклад перераховуватиме 30 гривень як допомогу для благодійного фонду "Полк Святослава Хороброго".
Про це повідомляє кореспондентка Точки доступу, яка сьогодні, 8 серпня, відвідала презентацію страв.
Як розповіла у коментарі Точці доступу голова організації “Баба Єлька” Інна Тільнова, у центрі цієї ініціативи — дві мети: допомогти спецпризначенцям 3-го полку та зберегти автентичні страви Кіровоградщини.
За словами засновниці “Баби Єльки” Інни Тільнової, ідея співпраці з рестораном виникла випадково. Коли вона була в закладі, то якось почула розмову керівника про оновлення меню та пошук нових рішень, які б зацікавили відвідувачів.
“Я перепросила і розповіла, що ми в ‘Бабі Єльці’ досліджуємо традиційну гастрономію. Запропонувала додати в меню страви з книги ‘Смачна Кропивниччина’. Це могло б привабити нових клієнтів і водночас підтримати проєкт, що займається збереженням місцевої кулінарної спадщини”, — згадує Тільнова.
Після цього представники ресторану прийшли до етнолабораторії, ознайомилися з виданням, а згодом обрали три страви.
“Одразу тоді вирішили, що це матиме благодійну складову, тому що все, що зараз відбувається, повинно мати складову благодійницьку. І домовилися, що ці страви будуть максимально доступними по цінах", –пригадує Інна Тільнова.
До меню увійшли маловисківська печеня, цибуляні млинці та салат із буряка з чорносливом. Два перших рецепти опубліковані в кулінарній енциклопедії “Смачна Кропивниччина”, а рецепт салату взяли з експедиційних архівів проєкту.
“Маю глобальну ідею — щоб у ресторанах Кропивницького та області з’явилися страви з локальним маркуванням. Популяризація української гастрономії неможлива без комерційної складової. Це має бути цікавим для відвідувачів і вигідним для закладів”, — розповіла засновниця “Баби Єльки” Інна Тільнова.
Шеф-кухар ресторану Владислав Печарський зазначив, що головним завданням було зберегти смак і характер страв, водночас пристосувавши їх до ресторанної подачі.
“Ми прагнули не змінювати рецептуру, а лише адаптувати її до роботи кухні. Лише маловисківську печеню довелося трохи змінити через відсутність деяких традиційних інгредієнтів. Наприклад, в маловисківській печені ми залишили основні складники узвару і зберегли смакову основу”, — пояснив він.
Страви для презентації кухар готував особисто, надалі це також робитимуть інші працівники за розробленими техкартами.
За словами керівниці благодійного фонду “Полку Святослава Хороброго” Яни Пшеніциної, на час акції у ресторані створили спеціальний конверт для збору коштів.
“Кожен може побачити, яка сума надійшла, і задонатити незалежно від замовлення страв. Усі зібрані гроші підуть на необхідні закупівлі для полку. Ми постійно проводимо збори на БПЛА та спорядження”, — зазначила вона.
З кожної замовленої страви заклад перераховуватиме 30 гривень як допомогу для фонду. А також у ресторані можна зробити окремий внесок незалежно від замовлення.
Читайте також: Соціальне підприємництво під час війни: як волонтери Кіровоградщини шукають сталу фінансову підтримку для ЗСУ
Останні новини