Після восьми хвиль масованих обстрілів російської армії, особливо 25 листопада та 5 грудня, дефіцит в енергосистемі країни складає 30%. Достатньо найменшого зовнішнього поштовху або внутрішньої технічної несправності, щоб енергосистема не витримала.

Про це під час брифінгу повідомив голова правління “Кіровоградобленерго” Володимир Чернявський, передає Точка доступу.

За його словами, кількість побутових абонентів на Кіровоградщині близько 430 тисяч. У плановому режимі відключають 30%, це 130-150 тисяч споживачів. 

Це навіть попри те, що значна частина бізнесів обмежила користування електрикою чи повністю закрилася, – сказав керівник.

 Такий дефіцит виник через пошкодження під час обстрілів російськими військами енергетичних об’єктів та ліній електропередач.

В Україні не залишилося жодної електростанції, яка б не зазнала ушкоджень через російські обстріли. Не менше 40% магістральних та електричних мереж також пошкоджені.

Українська енергосистема складається з трьох рівнів:

  • Перший – генерування електроенергії. Це роблять атомні, теплові та гідроелектростанції.
  • Другий – передача енергії магістральними лініями. Цим займається компанія "Укренерго".
  • Третій рівень – розподільчі електромережі, це робота місцевих обленерго. На кожному рівні є пошкодження.

За вісім хвиль обстрілів знизились можливості виробництва електроенергії. Найпотужніша Запорізька АЕС в окупації. З іншого боку, через руйнування об’єктів магістральних мереж у нас обмеження від генеруючих станцій до місць споживання. Наслідком цих обстрілів стала необхідність введення обмежень, — пояснив Володимир Чернявський.

Щоб дотримуватись лімітів, яке дає Укренерго, розробили три види графіків: планові, аварійні та спеціальні.

Планові контролюються, їх можна подивитися на сайті. Аварійні вводять за командою диспетчера Укренерго, коли наростає дефіцит і розбаланс. Вони можуть вводитись будь-коли. Спеціальні графіки відрізняються від аварійних тим, що вони вводяться на рівні напруги 35 кіловат, у той час як ГАВ — на 10 кіловат.

За словами Володимира Чернявського, якщо обленерго не знижує навантаження до потрібного рівня, Укренерго може відключити від електрики пів області.

Ми повинні розуміти, що енергосистема функціонує в аварійному стані. Достатньо найменшого зовнішнього поштовху або внутрішньої технічної несправності, щоб енергосистема не витримала. Ми балансуємо на межі.


Головне сьогодні