Для дітей і для дорослих, цивільних та військових відкрили дронарню в Кропивницькому. Працює вона у "Просторі хоробрих" – громадському хабі для ветеранів та родин захисників. Детальніше про ініціативу та чи багато охочих навчитися керувати FPV-дронами, читайте у матеріалі Точки доступу.

Про ініціативу 

Виконавча директорка благодійного фонду "Полк Святослава Хороброго" Яна Пшеніцина розповідає, що ініціатива започаткувати навчання для всіх охочих належить виробникам дронів.

Ми спілкувалися з виробниками дронів, розповідали, що хочемо відкривати "Простір хоробрих" для роботи з ветеранами, з родинами військових, і вони запропонували зробити таку дронарню. Це симулятори, щоб люди могли спробувати управляти дронами.

Спочатку, додає вона, більше орієнтувалися на дітей та підлітків, але побачили запит, тож нині у дронарню приходять й дорослі.

Дронарня

Це люди, які хочуть стати операторами безпілотних апаратів. Інколи приходять військові, які хочуть перекваліфікуватися, тож пробують себе на симуляторах.

Підготуватися до служби 

35-річний Дмитро працює в будівельній сфері. Побачив оголошення в соцмережі й вирішив потренуватися у польотах. Каже, робити це вперше досить стресово – "аж руки дрижать". Хоча й обладнання для занять – це пульт, окуляри та ноутбук.

Найбільша проблема – з утриманням висоти. Я ще не зрозумів, як цим джойстиком правильно керувати й тримати потрібну висоту. Але там більш-менш маневри якісь виходять, можу розвернутися дуже прикольно.

"Флай Кроп"

Нині Дмитро готується до служби в підрозділі, що працює з дронами.

Звісно, я би пішов на службу, мене б там навчили, але цей процес набагато повільніший, ніж я тут два-три рази встигну ще спробувати. Я вже прибуду підготовленим і швидше зможу виконувати потім завдання.

14-річний Нікіта у дронарні втретє. Про ці заняття дізнався з телевізійного сюжету. Каже, що вже впевнено почувається на полі і навіть літає без стабілізації. Хлопець мріє стати програмістом, тож польоти на дронах сприймає як хобі.

Дрони зараз дуже активно вливаються в наше життя і не тільки у військовому сенсі, а й у цивільному, бо їх використовують для відеозйомки, для доставки чогось, для дозвілля та відпочинку. Мені це цікаво, тож приходжу й тренуюся. 

Літальні апарати

Покращують дрони цілодобово 

Ініціатор курсів – товариство з виробництва дронів "Флай Кроп".

Літальні апарати використовують не тільки у бойових діях, а й в інших галузях господарства. І от, щоб діти відкрили для себе такі технічні складові щодо виробництва, щоб зацікавити, ми започаткували це навчання. І дорослі щоб могли теж себе спробувати в пілотуванні, бо дрони – це доволі актуально і є в них велика потреба, – розповідає засновник товариства Анатолій Кукла.

Виробник дронів

Він додає, що команда з виробництва дронів – молоді чоловіки до 25 років. Майже цілодобово вони працюють над тим, щоб покращити технічні характеристики літальних апаратів.

Навчають відвідувачів дронарні інженери – представники компанії-виробника. А "на підстраховці" – 13-річний школяр – син Анатолія. Акбар багато знає про дрони, вміє їх збирати і розбирати, управляти літальними апаратами. Має за свої навички грамоти і подяки.

Вчитель

Хлопець розповідає, що його захоплення почалося відтоді, як йому подарували видання про дрони. Каже, що за дронами майбутнє, адже спектр їх використання дуже широкий. До прикладу, дрони ефективні для зйомки красивих кадрів, при пошуково-рятувальних операціях, в агросфері.

Я пояснюю, де що знаходиться на екрані. Тобто, де компас, де горизонт, де швидкість, де висота. Далі я можу порадити різні вправи. Це затримка на висоті, пролетіти весь периметр поля, вперед-назад рухи поробити на дроні, знайти ціль та спробувати в неї влетіти.

БПЛА

Зрозуміти, чи це – твоє 

Акбар говорить, що заняттях відвідувачів знайомлять із різними типами апаратів. Хтось навчається швидше, хтось – довше. Освоїти базу, за його спостереженнями, можна за два-три уроки.

Нема такого, щоб я сказав, і всі на третій урок одне і те ж вміють. Ні, це не як урок математики чи англійської. Це зовсім інше, це моторика руху. Немає різниці, якого ти віку, я вважаю. Якщо ти щось вмієш, то можеш навчити й інших. Заняття для військових та їхніх родин безплатні. Умова для решти – донат у 50 гривень на потреби армії.

Навчання з польотів

Дронарня працює щонеділі, з 10:00 до 12:00, у "Просторі хоробрих" в Кропивницькому (вул. Віктора Чміленка, 53). Попередньої реєстрації немає. Організатори зазначають, що є уже постійні відвідувачі занять. Від початку дронарня користується значним попитом.

До прикладу, приходять чоловіки, які готуються до мобілізації і хочуть спробувати себе. Насправді, виходить не у всіх. Тож тут можна зрозуміти – це твоє, чи варто готуватися до роботи в іншому підрозділі, – каже Яна Пшеніцина. 

Спочатку відвідувачів навчають на симуляторах, а потім, якщо людина дійсно хоче займатися цим на професійному рівні, дадуть попрактикуватися зі справжнім дроном на полігоні.

Читайте також: У колишньому будинку культури продають каву, дохід – на ЗСУ: як у Кропивницькому працює соціальна кав’ярня

Фото авторки та зі сторінки "Простору хоробрих"

Редакторка Ольга Зима


Головне сьогодні