Кропивницькому – 269 років. До дня міста Точка доступу поцікавилася думкою людей у Telegram-каналі про улюблені вулички, місця відпочинку та локації, які подобаються містянам.

Найцікавіший пам’ятник

Серед шести запропонованих монументів – першому трамваю, В. Винниченку, Пашутіну, Янголу-охоронцю, двірнику, пам’ятник-фонтан "Наталка-Полтавка" – найцікавішим наші підписники обрали пам'ятник Янголу-охоронцю, що розташований на Соборній площі. 35% учасників опитування віддали свої голоси за нього.

Памятник Янголу-охоронцю

Монумент з'явився в 2004 році з нагоди святкування 250-річчя заснування міста та на честь 2000-річчя з дня народження Ісуса Христа.

Автори пам’ятника – скульптор Анатолій Гончар і архітектор Віталій Кривенко, – для його створення використали 2000 м² бруківки і 350 м² архітектурних виробів. Граніт для пам'ятника привозили із Войновського, Капустинського та Крупського родовищ.

Монумент Ангелу-охоронцю України являє собою бронзову триметрову статую ангела, яка піднімається на дев’ятиметровій колоні над Соборною площею.

Ангел-охоронець

Герб України, герб області та герб міста на пам’ятнику. Фото: сайт Тусовка

Тепер пам’ятник з написом "Бережи, Боже, Україну" вважають унікальним оберегом міста.

Культурне дозвілля

Найпопулярнішим місцем для проведення культурного дозвілля підписники обрали театр Кропивницького. Він отримав 63% голосів.

Театр Кропивницького

11 реконструкцій впродовж 155 років: така історія будівлі театру імені Марка Кропивницького, де 140 років тому утворили перший професійний український театр.

Понад 140 років тому на сцені Єлисаветградського театру, нині імені Марка Кропивницького, відбулась перша вистава першого професійного українського театру. Ще його називали "театр корифеїв". Його засновник – письменник і драматург Марк Кропивницький.

Приміщення театру урочисто відкрили в 1867 році. Перший цегляний стаціонарний театр колишнього Єлисаветграда збудували на кошти інженера-полковника Г. Трамбицького в стилі класицизму з елементами бароко. До центральної двоповерхової споруди приєднувалося 2 одноповерхових флігелі. Фронтон над входом прикрашали статуї трьох муз: Мельпомени, Талії та Терпсихори. Для кращої акустики в стіни глядацької зали були замуровані амфори, у стіни лож і ярусів — мембрани зі снопів очерету, а в підлогу — пляшки-жбани.

До націоналізації в 1920 році театр змінив 5 власників. Приблизно стільки ж у нього було й імен, доки в 1944 році не став Кіровоградським обласним державним українським музично-драматичним театром ім. М. Л. Кропивницького. З того часу в назві змінилося одне слово після переіменування Кіровограда в Кропивницький, а у 2006 році додався статус академічного.

Кропивницький театр відомий навіть за кордоном насамперед через те, що в 1882 році на його сцені відбулася вистава першої професійної трупи українських акторів, створеної М. Кропивницьким, — "Наталка Полтавка". Через 100 років за сприяння ЮНЕСКО святкування з нагоди цієї події відбувалися в усьому світі.

Театр Кропивницького

Фасад театру імені Марка Кропивницького до реконструкції. Фото: Вікіпедія

У 2012 році до 130-річчя створення першого національного реалістичного театру завершили реставрацію приміщення.У результаті великої кількості реконструкцій та перебудов театр втратив історичне значення. Він вже не є будівлею, яку треба зберігати як історичну пам’ятку. У 2013 з нього зняли пам'яткоохоронний знак.

Сучасний театр Кропивницького

Сучасний театр Кропивницького. Фото: Точка доступу

Улюблений парк

Найпопулярнішим місцем для відпочинку кропивничани обрали Дендропарк. 61% учасників опитування віддали свої голоси за нього. На другому місці парк Перемоги – він отримав 22% голосів.

Деднропарк

Дендропарк. Фото: Точка доступу

Дендропарк розташований на захід від центральної частини міста, між вулицями Академіка Тамма, Волкова та Євгена Тельнова. Загальна площа парку складає 44, 2 га.

До 2016 року офіційно мав назву "Парк ім. 50-річчя Жовтня". В рамках декомунізації отримав офіційну назву "Дендропарк", як його до того й називали містяни.

Історія парку розпочалася із 1958 року. Тоді  на околиці Кропивницького (тоді ще Кіровограда) було створено парк, який став легенями міста, окрасою та популярним місцем для відпочинку жителів. Було висаджено близько 50 видів дерев та кущів. На території парку створили  невелику зону з атракціонами для розваг і відпочинку населення. На момент відкриття в парку було 7 атракціонів.

Атракціони в Дендропарку

Архівне та сучасне фото атракціону в Дендропарку. Колаж: Точка доступу

З 2001 року почалось відродження паркової зони. За мету було взято створення ландшафту зеленої зони, реєстрація наявних атракціонів і придбання нових, побудова дитячих майданчиків і місця відпочинку.

На сьогодні це приватний комерційний парк відпочинку з атракціонами та зеленою зоною, парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення в Україні.

Дендропарк у Кропивницькому

Дендропарк 2023. Фото: Точка доступу

Улюблені локації

Найкомфортнішою міською локацією містяни обрали Театральну площу (39%), а однойменну вулицю — Театральну – найкрасивішою в Кропивницькому (56%).

Театральна площа  — одна з центральних площ міста Кропивницький. Свою назву отримала 17 травня 2012 року.

Театральна площа

Театральна площа. Фото: Точка доступу

Вулицю Театральну вважають візитівкою міста.

Влиця Театральна

У вересні 1847 року починається історія вулиці Дворцової, коли заклали перший камінь під будинок Миколаївського палацу для прийому високопоставлених гостей — саме від палацу до вулиці Великої Перспективної і пролягла нова вулиця. Окрасою вулиці був Зимовий театр.

Миколаївський палац, Кропивницький

Миколаївський палац. Фото: обласна бібліотека для дітей

У 1897 році на вулиці було прокладено першу лінію Єлисаветградського трамвая.

Єлисаветрадський трамвай

Єлисаветрадський трамвай. Фото: обласна бібліотека для дітей

25 березня 1919 року більшовицька влада перейменувала вулиці Дворцову та Верхньодонську на вулицю Леніна, об'єднавши однією назвою дві вулиці. Згодом вона ще кілька разів змінювала назву Дворцова – Леніна.

Від 12 травня 2022 року вулиця Дворцова перейменована на Театральну.

Фото: обласна бібліотека для дітей

Сучасна вулиця Театральна. Фото: архів Точки доступу

Колись на цій вулиці розташовувалося аж три театри і один кінотеатр.

Театральна історія міста почалася у 1865 році, коли інженер-полковник Г. Трамбицький купив у міського управління ділянку землі, на якій збудував Зимовий театр. Офіційне відкриття відбулось у 1867 році. Це був перший стаціонарний театр у місті, на сцені якого виступали як гастролери, так і місцеві трупи.

27 жовтня 1882 року з виставою "Наталка Полтавка" на цій сцені показала свою майстерність перша українська професійна трупа під керівництвом М. Кропивницького. Від 1944 року у цьому приміщенні постійно працює трупа обласного українського музично-драматичного театру ім. М. Кропивницького, який у 2006 році одержав статус академічного.

Нині на Театральній також можна побачити пам’ятник першому трамваю, пам’ятник двірнику, а до повномасштабної війни однією з улюблених локацій кропивничан також була алея парасольок.

Парасольки на Театральній

Алея парасольок на Театральній. Фото: архів Точки доступу.

Пам'ятник двірнику

 

З Днем народження, Кропивницький! Сьогодні тобі 269. Нехай здійсниться головне бажання всіх!

 

 


Головне сьогодні