У Кропивницькому судитимуть експрокурорку з Луганщини, обвинувачену у державній зраді. За інформацією досудового розслідування, вона добровільно перейшла на бік окупантів у березні 2022 року. Журналісти Точки доступу побували на засіданні та детально описали, в чому суть справи. 

У Кіровському районному суді Кропивницького відбулося підготовче судове засідання у кримінальному провадженні за обвинуваченням Кудаєвої Оксани Сергіївни, у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України (участь у збройних формуваннях, зайняття посад у незаконних судових і правоохоронних органах).

За інформацією досудового розслідування, Кудаєва Оксана Сергіївна – громадянка України 1985 року народження, уродженка смт Станиця Луганська Станично-Луганського району Луганської області. Колишня прокурорка Луганської місцевої прокуратури №2.

У березні 2022 року жінка вступила у змову з окупаційними військами РФ та представниками "ЛНР" та добровільно погодилася обійняти посаду "помічника прокурора" "прокуратури Станично-Луганського району ЛНР". Нині вона продовжує перебувати у Станиці Луганська та співпрацювати з окупантами.

Таким чином, Кудаєву обвинувачують у добровільному зайнятті громадянкою України посади в незаконному правоохоронному органі, створеному на тимчасово окупованій території.

Сама обвинувачена на судове засідання не з’явилася. Хоча, за словами судді Ірини Загреби, належним чином була повідомлена про місце, дату та час. Повідомляли жінку про засідання чотири рази із місячним інтервалом шляхом оголошення на сайті "Судова влада України" та публікацією в газеті "Урядовий кур’єр".

Правосуддя

Прокурор Денис Бєлоусов брав участь у засіданні в режимі відеоконференції.

Прокуратура

Захисник обвинуваченої Віталій Мельниченко був присутній.

Сторона захисту

На обговорення учасників судового засідання суд зокрема виніс питання про можливість проведення підготовчого засідання без участі обвинуваченої. На що адвокат Кудаєвої заявив, що не мав конфіденційної розмови з підзахисною і позиція сторони захисту не узгоджена.

Тому погоджуватися із обвинуваченням чи заперечувати його я не маю змоги, тому покладаюся на розсуд суду.

Ірина Загреба зазначила, що відносно Оксани Кудаєвої здійснювалося спеціальне судове розслідування, тож суд ухвалив провести підготовче засідання за її відсутності.

Підстав для закриття кримінального провадження та повернення обвинувального акту прокурору, учасники судового засідання не заявили.

Прокурор Бєлоусов клопотав про обрання Кудаєвій запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та розгляд справи за її відсутності. Адвокат ці клопотання заперечив. 

У результаті суддя Загреба ухвалила рішення призначити судовий розгляд у цьому кримінальному провадженні на 29 березня. Провести розгляд суддею одноособово в порядку спеціального судового провадження, тобто без обвинуваченої. Обрати обвинуваченій запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави.

Суд

За цей злочин передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 12 до 15 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

Відповідно до частини пеpшої статті 62 Конституції Укpаїни, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кpимінальному покаpанню, доки її вину не буде доведено в законному поpядку і встановлено обвинувальним виpоком суду.

 Читайте також: У Кропивницькому судитимуть екс-депутата з Луганщини, який обійняв посаду голови адміністрації в "ЛНР"


Головне сьогодні