У Кропивницькому сьогодні, 23 лютого, відбулося таємне голосування за ескіз пам’ятника на Алеї Слави Далекосхідного кладовища. Ескіз обирали рідні загиблих захисників, які поховані у секторі військових поховань цього кладовища, шляхом таємного голосування, передає кореспондентка Точки доступу.

Присутні обирали серед чотирьох варіантів: 

  • типовий пам’ятник за аналогією до Алеї слави Рівнянського кладовищі;
  • гранітний хрест (проєкт Інституту національної пам’яті);
  • гранітна плита (проєкт Інституту національної пам’яті);
  • ескіз, який розробила ініціативна група рідних загиблих Героїв.

За результатами таємного голосування найбільшу кількість голосів набрав ескіз пам’ятника, який запропонувала ініціативна група, – 199 голосів.

  • За ескіз пам’ятника за аналогією до Рівнянського кладовища проголосували 47 осіб.
  • за гранітний хрест –16
  • за гранітну плиту – 10 
  • не прибула на голосування 71 особа
  • зіпсовані бюлетені – 4.

Всього надрукували 340 бюлетенів.

голосування у міській раді

Який вигляд матиме пам’ятник на Алеї почесних поховань Далекосхідного кладовища

Ескіз майбутнього пам’ятника розробили фахівці після звернення ініціативної групи рідних загиблих Героїв. Він передбачає широку плиту (щоб вирівняти нерівні ряди могил), щит, козацький хрест та велике полотно, на якому можна розмістити фотографію. 

ескіз пам'ятника на Алеї слави Далекосхідного кладовища

Вартість пам’ятника ще не обрахували. У Кропивницькому родинам загиблих військових виплачують 30 тисяч гривень з міського бюджету на встановлення пам’ятника. Вартість виготовлення пам’ятника за ескізом, який сьогодні обрали, буде більшою. На минулій зустрічі заступник міського голови Олександр Мосін сказав, що у разі обрання дорожчого варіанту у міському бюджеті шукатимуть можливості для додаткового фінансування.

На якому етапі знаходиться реконструкція Алеї слави на Далекосхідному кладовищі

На початку лютого Точка доступу писала про труднощі у реконструкції Алеї слави на Далекосхідному кладовищі. Рідні загиблих Героїв скаржилися на те, що два роки не можуть встановити пам’ятники та навіть обрати ескіз. Після публікації статті у міській раді провели пресконференцію, на якій розповіли, на якому етапі знаходяться роботи. Також на загальних зборах членів сімей загиблих військових обрали ескіз пам’ятника.

15 грудня 2023 року міська рада уклала договір на виконання робіт з єдиним підприємством, яке зголосилося взяти участь у публічній закупівлі. Це колективне підприємство "Єлизавета", саме воно проводило роботи з реконструкції Алеї слави на Рівнянському кладовищі.

Так, у грудні підприємство використало 198 тисяч гривень, на які закупило будівельні матеріали: складові для приготування бетонної суміші. Роботи тривали у січні, продовжуються і зараз. Робітники залили фундамент для будівництва огорожі навколо сектора почесних поховань.

Підрядник використав майже мільйон гривень. Роботи тривають і зараз. Планують завершити облаштування Алеї слави до кінця 2024 року.

Алея слави у Кропивницькому

Читайте також: Лікарі не давали шансів. 22-річний військовий з Кропивницького вийшов із коми та знову вчиться жити


Головне сьогодні