У Кропивницькому підрядник розпочав роботи з реконструкції на Алеї слави на Далекосхідному кладовищі.

Про це під час брифінгу розповів заступник міського голови Кропивницького Олександр Вергун, передає кореспондентка Точка доступу.

Нагадаємо, що нещодавно на нашому сайті вийшов матеріал про облаштування Алеї слави у Кропивницькому. Рідні загиблих захисників скаржаться на бездіяльність влади. За два роки повномасштабної війни посадовці навіть не погодили ескізи майбутніх пам'ятників. До того ж, рідні загиблих військових скаржаться на ігнорування їхніх побажань з боку посадовців.

У міській раді відреагували на публікацію та пояснили, що реконструкція Алеї почесних поховань розпочалась.

Так, роботи з виготовлення проєктно-кошторисної документації розпочали 22 червня 2022 року.

Проєктанти, які є у Кропивницькому, не мали справи з такого роду проєктами. Тому для них це був перший проєкт такого роду, як і для державного підприємства, яке здійснювало його експертизу. 

У міській раді отримали готовий проєкт в листопаді 2023 року. Його вартість складає 27 мільйонів гривень.

Проєкт зріс в ціні на 9 мільйонів від червня 2022 року. На це вплинула необхідність проводити додаткові роботи, а також зростання вартості деяких будівельних матеріалів.

15 грудня 2023 року міська рада уклала договір на виконання робіт з єдиним підприємством, яке зголосилося взяти участь у публічній закувлі. Це колективне підприємство "Єлизавета", саме воно проводило роботи з реконструкції Алеї слави на Рівнянському кладовищі.

Так, у грудні підприємство використало 198 тисяч гривень, на які закупило будівельні матеріали: складові для приготування бетонної суміші. Роботи тривали у січні, продовжуються і зараз. Робітники залили фундамент для будівництва огорожі навколо сектора почесних поховань.

Алея слави

Підрядник використав майже мільйон гривень. Роботи тривають і зараз. Планують завершити облаштування Алеї слави до кінця 2024 року.

Узгодження ескізів пам'ятників з рідними загиблих військових

Олександр Вергун зазначив, що нині міська рада не погодила макет майбутніх пам'ятників з рідними загиблих військових. Хоча ініціативна група надавала ескіз: 

Це одне з найскладніших питань. В процесі розробки з'являлися нові ідеї та варіанти, тому  це питання ще відкрите. Ми його вивчаємо, моніторимо інші обласні центри, як вони вирішують це питання. Окрім того, хочемо врахувати рекомендації Інституту національної пам'яті, щодо організації почесних військових поховань.

Заступник міського голови зазначив, що найближчим часом планують організувати зустріч з рідними загиблих, де обговорять питання макетів майбутніх пам'ятників. Без їхньої згоди ескіз пам'ятників узгоджувати не будуть. Додав, що найголовніше - це зовнішній вигляд пам'ятника, а не його вартість.

Найголовніше, щоб це була Алея почесних військових поховань. Щоб люди бачили, що це не звичайне поховання, а тут поховані Герої. 

Читайте також: Вкрадені квіти та зірвані прапори: у Кропивницькому рідні захисників вимагають навести лад на кладовищі (ФОТО)

Фото: Кропивницька міська рада


Головне сьогодні