Вони волонтерять, допомагають, підтримують і віддають навіть те, чого у них немає. Й нічого не просять натомість. У Кропивницькому вчора, 21 жовтня, торговельна мережа "Файно Маркет" презентувала книгу про волонтерів із Кіровоградської та Черкаської областей. Видання "Файні та незалежні" вміщує 21 історію про людей, які допомагають ЗСУ і наближають перемогу. На презентації побували журналісти Точки доступу.

Історії про простих людей

Піар-менеджерка мережі "Файно Маркет" Євгенія Котенко розповіла, що проєкт "Файні та незалежні" започаткували у липні 2023 року.

Я писала тексти про героїв книги. Історії про цих людей нам надсилали небайдужі. Ми запросили всіх охочих стати співавторами видання і розказати нам про тих, які наближають перемогу, про людей, які волонтерять, але ми про них не знаємо. Ми просили розповісти не про меценатів, не про громадські організації, а про простих людей.

Авторка книги

У результаті надійшло багато відгуків. Організатори обрали частину із запропонованих тем і навідали обраних героїв. Об’їздили сотні тисяч кілометрів Кіровоградською і Черкаською областями. Так з’явилася 21 історія. Чимало історій до книги не увійшло, але авторки мріють, що згодом вийде друком і друга частина видання. А після перемоги, сподівається Євгенія, світ побачить і книга про наших захисників.

Кожен герой – особливий 

Вона говорить, що важко обрати історію, яка вразила найбільше з-поміж інших.

Наше серденько щоразу розбивалося…Але, мабуть, згадаю історію про Єву Пастухову. Це дитина, яка всі кошти, що нараховує їй держава через загиблого під Балаклією батька, спрямовує на полк Ярослава Хороброго, тобто – на допомогу армії.

Також Євгенія відзначила волонтерів кав’ярні "Вірменія", де безплатно годують військовий, які проїжджають повз заклад при дорозі.

Кафе для військових

Придорожнє кафе

Ми туди заходили, там тисячі шевронів, ми бачили голодних військових, які заходили туди і їх обіймають, цілують, накривають на стіл. Дуже вразило фото нашого воїна, який також був у закладі, відео з ним облетіло весь світ. Це Олександр Мацієвський, якого розстріли окупанти, змушуючи копати собі яму, той, який сказав їм у лице: "Слава Україні". І на цьому фото він також був із цигаркою.

Допомагайте армії!

Микола Волик із сусідньої Черкаської області – також серед героїв книги. Із однодумцями чоловік створив у рідному Лебедині кузню, аби допомагати військовим. Почалося все, розповідає, з 24 лютого 2022 року. Миколин друг Сергій Ковіта нині, на жаль, загиблий, попросив його зробити скоби. Цього дня у залі був присутній батько захисника.

Батько захисника

За цим проханням послідували інші запити від військових, так почалася історія з волонтерством.

Волонтер

Робимо їм на фронт скоби, сокири, буржуйки, кирки, – все, що необхідно, аби полегшити нашим воїнам службу і зберегти життя. Наразі зробили 110 тисяч скоб для укріплення бліндажів, вісім тисяч кирок, чотири з половиною тисячі сокир і 753 ємностей, щоб каші хлопцям варити, вісім тисяч лопат, їжаки варили, все, що необхідно. Збирали кошти на автомобілі.

Волонтери

Микола закликає всіх об’єднуватися навколо допомоги українським захисникам. Каже, потреби армії величезні, чи не щодня отримує дзвінки з фронту з тими чи іншими запитами.

Коли приїжджаєш до військових, бачиш їхні обличчя, коли вони розуміють, що їх ніхто не забуває – це дорогого вартує. Вони дуже вдячні за це, це дає їм натхнення звільняти Україну нашу.

Фахівчиня з реклами "Файно Маркету" Карина Рудік – відповідальна за фото і дизайн видання. Разом із Євгенією вона збирала матеріали в різних куточках двох областей. Також у команді – коректорка Світлана Дмитренко.

Книга "Файні та незалежні"

Найскладніше було переживати ці історії разом із героями. Часто, слухаючи їх, хотілося плакати. Але ми надзвичайно горді, що такі люди є в нас, це наш великий скарб. Було важко, але воно того варте, – говорить Карина.

Проєкт "Файні та незалежні" почався саме із задуму Карини збирати історії про волонтерів і викладати їх у соцмережі. Та колеги запропонували масштабувати ідею і написати книгу. Робота над виданням тривала близько чотирьох місяців.

Книга у продажу – з наступного тижня

Під час презентації книги загиблих українців вшанували хвилиною мовчання.

Хвилина мовчання

Представники мережі "Файно Маркет" вручили героям історій подяки та подарунки, а один із "файних та незалежних" волонтерів Давид Кібукевич зіграв на барабанах. Вуличними концертами школяр збирає гроші на потреби української армії.

Подяки

Школяр-волонтер

Барабанщик

Книгу можна буде придбати вже з наступного тижня у мережі магазинів "Файно Маркет". Усі кошти від продажу перерахують на потреби ЗСУ. Планується тираж більше тисячі примірників. Ініціатори проєкту сподіваються, що їх швидко розкупують і вони надрукують додатковий тираж. У передмові до книги авторки зазначають, що немає маленьких чи неважливих історій. Є історії, яким з тих чи інших причин не надали розголосу. Але кожна з них – важлива і потрібна.

Поранений воїн

Додамо, що мережа "Файно Маркет" – найбільший платник податків на Кіровоградщині. Мережа входить у ТОП-10 найбільших мереж України.


Реклама


Читайте також: У Кропивницькому відновили виробництво "бандеропечей" для ЗСУ, потрібні балони та бойлери (ФОТО


Головне сьогодні