З газових балонів та зламаних водонагрівачів. Буржуйки для захисників роблять в училищі у Кропивницькому. З їхньою допомогою можна зігрітись, висушити одяг, підігріти або й приготувати їжу. Реалізацію проєкту "Зігрій захисника" тут розпочали минулоріч, а з настанням холодів цього року вирішили продовжити роботу. Як із непотребу волонтери майструють потрібні для армії "бандеропечі", бачили журналісти Точки доступу.

Допомога як подяка за захист 

До виробництва буржуйок в училищі залучили учнів всіх курсів. Працюють вони під наставництвом досвідчених викладачів. У багатьох із волонтерів рідні на фронті. Тож від думки, що робиш для них користь, і самому тепліше, – ділиться учень закладу Ростислав Богданов.

"Бандеропіч"

Якщо вже прийшли деталі, воно вже вирізане все, якщо її просто зварити докупи, це займає десь півтори години, – юнак показує буржуйку, що вже готова до відправлення на фронт.

Робітнича професія

Він говорить, що кожен залучений до цієї справи має добру мотивацію, своїм внеском у допомогу армії волонтери віддячують військовим за захист.

Робимо для ЗСУ, це як наша подяка їм, що ми виготовляємо буржуйки, щоб їм було чим грітися взимку. В мене військові є у сім’ї – брат і дядько, вони з самого початку повномасштабної війни, з першого призову пішли, тому і допомагаю їм так само – зі вдячністю роблю.

Юні волонтери

Запити від військових на "бандеропечі" надходять вже близько місяця, – каже майстер виробничого навчання Віктор Масльоний. Змушувати учнів працювати не доводиться – вони самі розуміють, що і для кого роблять. 

Майстер виробничого навчання

Діти зацікавлені, вони переживають за нашу країну, за наше майбутнє, щоб мир у нас був, тому охоче залучаються до різних робіт. Тим паче, що зараз вже ідуть холоди, наближається зима. У багатьох учнів батьки у ЗСУ, родичі, вони вдома проговорюють ці теми і тому мотивація допомагати добра.

Викладач училища

Виробниче навчання

Три варіанти "бандеропечей" 

Волонтери пропонують захисникам три варіанти буржуйок, – каже координатор проєкту "Зігрій захисника" Олександр Кришко.

Волонтер

Основна мета таких пічок – це обігрів приміщень, бліндажів, де живуть військові. Є інші пічки такі ж самі з балонів, якщо вертикально поставити і буде плоска поверхня, то вони більше вже для приготування та розігріву їжі. Є ще турбопічки з квадратної труби вертикальні – то суто для приготування їжі, вони не передбачають обігрів приміщень.  

Буржуйка

Олександр Кришко говорить, що першочергово майструють пічки для захисників родом із Кіровоградщини, але й іншим не відмовляють. Волонтери закликають людей долучатися до допомоги армії і приносити непотрібний металобрухт на переробку.

Металобрухт

Це, до прикладу, ресивер від вантажної техніки, у самосвалах він допомагає піднімати кузов вантажівки. От із них суперові виходять пічки. Він якраз за розмірами ідеальний.

Пічки з металобрухту

Для виготовлення буржуйок волонтери збирають:

  • газові балони, ресивери;
  • труби, арматуру, кутовий метал;
  • листовий метал товщиною від 3 мм;
  • електроди, болти, гайки, круги відрізні;
  • арматуру, прут металевий;
  • профільну та круглу трубу.

Привезти матеріали можна у "КропХаб" у Кропивницькому або телефонуйте і волонтери приїдуть самі.

Зварювальник

Допомога ЗСУ

Купувати метал достатньо дорого і нині дуже складно збирати на це кошти. Тому просимо мешканців міста, області, в соцмережах оголосили збір, хто чим може – балони газові, ресивери, старі бойлери зіпсовані – все піде в роботу. Трубки, куточки, гвинтики, гаєчки – все це йде, арматура – все згодиться, – каже Олександр Кришко. 

Метал для ЗСУ

Металобрухт

Близько 30 загиблих випускників 

Боронячи країну від окупантів, загинули зо три десятки випускників цього училища. Понад два десятки з них поклали життя за Україну вже під час повномасштабного вторгнення, – розповідає директорка закладу Оксана Яценко.

Загиблі воїни

Загинули за Україну

Українські захисники

Дуже багато наших учнів стали на захист нашої України. І саме уроки виробничого навчання дають змогу дітям не лише вдосконалювати свої знання і вміння з професій "зварювальник", "слюсар-ремонтник", але й отримувати частину патріотичного виховання. Дуже сумно, але офіційно в нас близько 30 загиблих наших випускників і це не остаточна цифра, бо ми ведемо пошукову роботу і дізнаємося, що їх більше.

Директорка училища

Минулоріч у рамках проєкту "Зігрій захисника" на Кіровоградщині виготовили понад пів тисячі "бандеропечей". Цьогоріч оберти, кажуть волонтери, не збавлятимуть, але потрібна допомога небайдужих. 

З моєї родини воюють батько, вітчим, в армії вони близько восьми місяців Треба швидше виграти цю війну, допомагати хлопцям і дівчатам, щоб вони якнайскоріше повернулися додому, – говорить учень закладу Руслан Крамаренко.

Допомога армії

Охочі доєднатися до допомоги армії можуть дзвонити за номерами: +38 067 695 17 22 (Олександр) та +38 099 311 14 12 (Олег).

Перерахувати гроші для придбання матеріалів для буржуйок можна на банку Моно, картку: 5375411208721139 або картку ПриватБанку 4149 6090 1354 9888 (отримувач Олександра Морозова).

Читайте також: Замість топерів для солодощів: житель Кіровоградщини майструє дрони для армії (ФОТО)


Головне сьогодні