Третій соціальний гуртожиток для переселенців відкрили у Кропивницькому. На облаштування витратили 4,3 мільйона гривень з міського бюджету. Придбати меблі та техніку допомогли благодійники. Скільки людей оселяться у гуртовому житлі та які умови їм пропонують, читайте у матеріалі Точки доступу.

Сергій Журавльов родом із Антонівки, що на Херсонщині. У Кропивницький 63-річний чоловік приїхав минулоріч у травні. Родині порадили тікати, аби їх не закатували росіяни. Окупанти вдерлися у військкомат, тож мали інформацію про сина-військового.

Переселенець з Херсонщини 

АТОвців, батьків їх забирали, вивозили рашисти. Нам сказали терміново виїжджати. Приїхали волонтери о п’ятій ранку забрали нас і повезли. Разом зі мною в кімнаті мешкають син і дружина. Вона зараз на роботі, в школі поряд працює, а син вийшов.

Донині родина мешкала у колишній школі, яку переобладнали під житло для переселенців. Сьогодні ж переїхала у новий гуртожиток, де кращі умови. Його облаштували у п’ятиповерховому житловому будинку на селищі Гірниче.

Гуртове житло

Він розташований на першому поверсі. Загальна площа  – 260 квадратних метрів. Тут сім кімнат  – шість для проживання громадян і одна – для адміністрації. Кімнати розраховані на два-три-чотири місця. Люди тут можуть отримати наступні соціальні послуги: це надання притулку, інформування, консультування, соціальний супровод, – розповідає директорка департаменту соціальної політики Кропивницької міськради Юлія Вовк.

Міська рада

Ремонт у гуртожитку робили протягом пів року. Замінили вікна й двері. Окрім житлових кімнат, облаштували пральню, кухню, туалет, душову та господарську кімнати. Замінили інженерні комунікації та прилади опалення, зробили вентиляцію, ганки, пандус, виконали оздоблювальні роботи. Загалом витратили 4,3 мільйони гривень з міського бюджету.

Кухня

Посуд

Кімната

Побутова кімната

Душ

Туалет

Сергій Журавльов умовами задоволений.

Дуже добре. Все є, все під рукою. Вийшов – і магазини поряд, і зупинка.

Житло для ВПО

За підтримки Швейцарського Червоного Хреста, для переселенців купили меблі, побутову техніку, посуд, постільну білизну.  

Червоний Хрест

У нас у 49-ти територіальних громадах близько 90 тисяч переселенців. Із них 23 тисячі –  в обласному центрі. Швейцарський Червоний Хрест проводить роботу, аби місця компактного проживання зробити для цих людей більш зручними й комфортними. Одне з цих місць – цей гуртожиток, в який вкладено близько 380 тисяч гривень, – розповідає голова Кіровоградської обласної організації ТЧХУ Валерій Юрченко.

Проживати у гуртовому житлі люди зможуть безплатно протягом 180 днів. Цей термін за потреби може бути продовжений.

Кіровоградська ОВА

Нині це соціальні гуртожитки, а в недалекому майбутньому ми будуватимемо для них житло комфортне. Для постійного вже проживання, а не тимчасового і вже не 180 днів, а все своє життя, скільки відведено Богом на цьому світі. Будемо жити в комфортному зручному житлі в центрі України, у вільній незалежній Україні, – говорить голова Кіровоградської ОВА Андрій Райкович.

У новому гуртожитку вже мешкають чотири родини з Херсонщини та Донеччини. Це 13 людей.

ВПО

Загалом тут можуть розміститися 19-ро мешканців. Пріоритет на поселення надають самотнім матерям, вагітним, людям з інвалідністю та літнім, а також тим, хто лишився без житла.

Читайте також: Понад тисяча замовлень: як працює у Кропивницькому соціальне ательє (ФОТО)


Головне сьогодні