Березень 2021 року майже не тішив Кіровоградщину теплою та сонячною погодою. Через це деякі люди, незважаючи на прихід весни, все ж відчувають брак енергії, сил та натхнення. Одним із найкращих джерел для відновлення ресурсів є спорт. Ні, зараз ми не маємо на увазі походи в тренажерні зали, басейни чи спортивні секції. Наразі ми говоримо про невеличкі спортивні "хвилинки" для себе, наприклад, руханки.

Як відомо, руханка — це комплекс фізичних вправ, які виконують, як правило, вранці, з метою розминки м'язів і суглобів. Звучить досить просто та зрозуміло. Втім, виявляється, зазвичай, найскладніше в руханці – це почати її виконувати та зробити так, щоб ця справа стала приємною звичкою. Точка доступу поспілкувалася з психологинею з Кропивницького Альбіною Печеною. Вона дала декілька порад, які можуть допомогти це зробити.

Мотивація


Ранкова руханка дає можливість остаточно прокинутись, розім’яти м’язи та "доставити" необхідну порцію кисню до всіх клітин тіла.

Як зазначає психологиня, перш ніж почати будь-яку нову справу, наприклад, робити руханку або будь-що інше, необхідно розібратися з мотивацією:

Для того, щоб змусити себе почати займатися спортом, вам знадобиться лише бажання і тверде рішення. А от для того, щоб займатися спортом регулярно, необхідна чітка мотивація, а саме конкретна відповідь на запитання: "А чому взагалі мені потрібно займатися спортом / робити зарядку?".

Психологиня радить запитувати себе: "Як зміниться моє життя, якщо я почну щоденно виконувати руханку?" або "Які будуть наслідки для мого тіла, якщо я не почну робити зарядку?".

Дайте собі відповідь на всі ці запитання, і водночас будьте відвертими з собою.

Психологиня радить візуалізувати бажаний результат від впровадження руханки в життя. Яскраво і барвисто уявіть свій образ, коли після зарядки ви наповнені бадьорістю і відчуттям впевненості від виконаного.

Перші дні методично налаштовуйте себе на думку, що почнете робити руханку з чітко визначеної дати. Нехай тіло і мозок "змиряться" з неминучим. За цей час варто створити додаткові чинники, які допоможуть у цьому. Можна завантажити додатки – трекери звичок, які допоможуть фіксувати ваші досягнення та успіхи. Або можна відзначати в календарі дні, коли вам вдалося зробити бажану дію.

Фото: i1.wp.com

Ритуали


Психологиня радить встановити будильник на час, коли ви плануєте робити руханку.

Для дзвінка варто обрати приємну спокійну мелодію, яка не буде напружувати вранці. Повірте, музика здатна вплинути на увесь день. А ще можна підписати в телефоні назву будильника мотивуючої фразою, наприклад: "Вставай - твоє тіло чекає твоїх дій!".

Щоб ранкова гімнастика була в радість, психологиня радить супроводжувати її приємними дрібницями:

Підготуйте затишне місце для зарядки, встаньте біля вікна і дивіться, як прокидається місто, відкрийте вікно та відчуйте, як в кімнату заходить свіже повітря.

Можна також залучити помічників: нехай близькі будуть вашими мотиваторами; ви також можете відправляти їм відео або фото процесу зарядки, щоб отримувати підтримку і додатковий "контроль".

Альбіна Печена пропонує продумати для себе маленькі винагороди.

Наприклад: "зараз я зроблю зарядку і піду в душ" або "приготую собі смачний сніданок із улюбленими фруктами". Думки про винагороду можуть стати серйозним стимулом та мотиватором. Після зарядки можна порадувати себе склянкою фрешу або смачним сніданком.

Фото: deposiphotos

Звичка


На думку психологині, для ранкової руханки підбір вправ – не головне. Найважливішим є регулярність зарядки.

Після того, як людина вже має постійну звичку займатися фізкультурою (це станеться приблизно за тиждень), треба починати збільшувати кількість вправ, урізноманітнювати їх.

Намагайтеся так підбирати рухи, щоб їх виконання було, в першу чергу, приємним, а потім вже корисним чи важким:

Основне завдання – відпрацювати для себе звичку: прокинутися вранці та зробити щось приємне для себе.

У цій ситуації дуже важливо не поспішати. Якщо сьогодні робити зарядку зовсім не хочеться, то не треба себе змушувати. У такому випадку просто виконайте 1-2 вправи.

Якщо у вас зовсім немає сил та настрою розплющувати очі та вставати з ліжка, то для таких днів можна спробувати робити зарядку прямо в ліжку: потягніться, катайтеся з боку у бік, закиньте ноги вгору, підіймайте та опускайте руки. Після таких вправ ви почуватимете себе набагато енергійнішими.

Руханки чи будь-які інші фізичні заняття і приємні, і корисні. Крім цього, навіть невелика "лежача зарядка" підготує ваше тіло до основного комплексу вправ, який ви для себе запланували.

Фото: unsplash.com

Читайте також: Куди подіти вживані речі у Кропивницькому

Фото обкладинки: krasainfo.com


Головне сьогодні