Зачинити заклади громадського харчування і розважальні вирішили урядовці й запровадили в країні карантин вихідного дня. Від найближчих вихідних – 14-15 листопада, по суботах та неділях працюватимуть лише продуктові магазини, аптеки, АЗС. Все це - для покращення епідемічної ситуації, адже щодня кількість недужих на COVID-19 б'є рекорди. Таке рішення здійняло хвилю обурення. Одні не вірять, що це суттєво вплине на кількість захворілих, інші кажуть – нові обмеження залишать їх без засобів до існування. Журналістка Точки доступу запитала у кропивничан, які створюють людям свято – працюють у розважальній сфері, що для них означає заборона працювати у вихідні.

Тут у нас лежать дрібні декорації. Найбільші складені рівненько штабелями – в нас близько 20-ти арок різного формату. А тут квіти, лампочки, гірлянди, купа всякої всячини. Лежать без діла, порохами припадають. Їм на весілля хочеться, а цим хочеться на новорічний декор. Новорічний декор ще там у підвалі, я навіть не знаю, чи будемо ми його діставати в цьому році. Це ж гараж, і тут є яма для авто, і от ця яма повністю забита ялинками, новорічними іграшками, саме тим, що йде на новорічні фотозони для корпоративів. Але ж не знаємо, чи будуть вони взагалі в цьому році ці корпоративи, - декораторка Тетяна показує приміщення, заповнене святковими декораціями. Сподівалася використати їх хоча б взимку, але посилення карантину сплутало всі плани.

Ми займаємося бізнесом сімейно, тобто в мене і чоловік працює разом зі мною, і практично всі декоратори міста, яких я знаю, працюють парами сімейними. І дуже сильно б’є карантин, оскільки, виходить, немає якогось "лівого" доходу. Немає якоїсь додаткової роботи, яка б виручала сім’ю, - каже Тетяна Толмачова.

Додає: ще в минулому році замовленнями перебирала, а сьогодні береться за усе, ще й в ціні поступається: 

Якщо в минулому році у нас було стільки замовлень, що ми ще й думали: таке я беру, таке не беру, в цьому стилі я працюю, а в цьому не працюю. То в цьому році ми беремо все і беремо будь-який бюджет абсолютно. Мені телефонують і кажуть, що хочуть декор на весілля за три тисячі, раніше ми б сміялися з цього, а тепер думаємо, що на ці гроші цікавого запропонувати людям.

Хоч якось триматися на плаву, допомагають невеличкі замовлення для домашніх свят.

Зараз по-троху почали замовляти маленькі фотозоночки, трошки декору – додому. Приміром, не можуть люди пояснити дитині, що в тебе день народження, але карантин, а тому святкувати не будемо. Хоча б кульки замовляють, хоча б якісь маленькі елементи, щоб якось порадувати, нас це хоч трішки, але виручає, - говорить кропивничанка.

Це невеличка костюмерна, яка дозволяє зберігати основні костюми, що найчастіше користуються попитом – це ті ж фіксики, лолки. Шапочки лежать, вони навіть не підготовлені – не на тремпелях, а в пакетику, щоб не запилилися, тому що все припадає пилом. Все по пакетиках лежить і чекає, коли буде нагода працювати, - після посилення карантину 15-18% попередніх замовлень клієнти скасували, - розповідає організаторка свят Ольга, - тож численні костюми з шафи навіть не дістає.

Більша частина заходів, які планувалися – це вихідні. Бо ж у будні люди працюють і, звичайно, що субота та неділя - найкращий час, -каже організаторка свят та ведуча Ольга Касьян.

Додає: якщо масові заходи заборонять зовсім, буде організовувати онлайн-вітання та шукатиме інші шляхи заробітку, адже орендну плату за офіс та інші витрати ніхто не скасовував: 

Ми вже мали невеличкий досвід онлайн-вітань – дітям подобається. Знову ж таки, якщо це дитячі заходи, то є велика кількість костюмів, яка дозволяє працювати на вулиці. Крім того, в мене вже були прецеденти, коли телефонує замовниця, каже, "ми не святкуватимемо, Оль, дай будь ласка, що я можу зробити сама вдома – перелік конкурсів, які можна провести без наявності реквізиту". Поки що за це гроші не беремо, тому що це неформат, скажімо, але, якщо буде посилення карантину, будемо прибігати до таких видів діяльності як допомога в організації домашніх свят.

Сергій Колчін готується до виступу з нагоди ювілею клієнтки. Каже: далі робочих планів – жодних. У попередні роки люди як мінімум за два місяці бронювали замовлення. Нині ж наперед зазирати бояться, а попередні домовленості масово скасовують. Якщо так і далі триватиме – взагалі лишиться без заробітку.

Якщо ми навесні думали, що перетерпимо всі ці катаклізми, літо пройшло більш-менш – бралися замовлення, договори на осінь, то зараз помітно згорнулася робота. Хтось захворів, хтось боїться і, відповідно, це впливає на нашу роботу. Багато є відмов. Як планувати далі життя – не знаємо. Зараз попереду до Нового року в мене немає замовлень більше. Такого ще ніколи не було. Звісно, народ хоче відпочивати, але всі у підвішеному стані, - говорить вокаліст Сергій Колчін.

Не проти карантинних заходів, - підкреслює музикант. Але лишати людей можливості заробітку не можна. Влада має розробити такий формат карантину, за якого всі зможуть працювати.

Звісно, ми всі розуміємо, що коронавірус, пандемія – штука серйозна, небезпечна, обов’язково треба притримувати карантинних заходів. Але повністю брати й перекривати нам кисень, маю на увазі в професійному плані, в плані заробітку, звісно, не варто. Дайте механізм і люди будуть працювати, люди будуть приносити якийсь дохід державі, але, в той же час, ніхто не буде сходити з глузду від самотності, а люди нашої сфери лишаться на плаву.

Сергій Колчін каже, що 70% святкових заходів, у яких бере участь, проводять саме у вихідні. Від початку карантину людям і так важко - ФОПи масово закриваються. Карантин вихідного дня просто вб’є сферу розваг.

Карантин вихідного дня в Україні запровадили орієнтовно до 30 листопада. Обмеження передбачають, що у вихідні дні з 00 годин суботи до 00 годин понеділка додатково до обмежень, які передбачені у будні дні, буде заборонено:

  • діяльність закладів громадського харчування - барів, ресторанів, кафе тощо, можлива лише торгівля на виніс;
  • торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності;
  • робота суб'єктів господарювання у сфері побутового обслуговування.
  • Також у вихідні не будуть працювати заклади культури, які проводять культурно-масові заходи, окрім суб’єктів господарювання, пов’язаних з виробництвом аудіовіузальних творів, зокрема кіно- та відеозйомки.
  • Також забороняється робота спортивних залів, фітнес-центрів та басейнів.

Буде дозволено роботу продуктових магазинів, закладів з надання фінансових послуг, діяльність з інкасації та перевезення валютних цінностей, операторів поштового зв'язку, робота установ медичної та ветеринарної практики, діяльність АЗС без зон харчування та СТО.

Лілія Кочерга, спеціально для Точки доступу

Читайте також: "Важко дивитися, коли людині не вистачає повітря" - лікарка з Кропивницького про хворих на пневмонію



Головне сьогодні