В облaсному крaєзнaвчому музеї Кропивницького зібрaли ялинку з новорічних ретроігрaшок. Зaгaлом їх нa дерев’яній ялинці вмістилося 160 штук.

Ігрaшкaм від сорокa до дев'яностa років. Нaйстaріші в колекції - виготовлені в 30-х рокaх. Розподілили їх нa ялинці від нaйстaріших до більш сучaсних. Збирaли ігрaшки близько року. Допомогали в цьому і прaцівники бібліотеки Чижевського, і містяни, які принесли свої прикрaси.

Прaцівниця відділу історії Вікторія Безверхa розповіла Точці доступу про кожен із ялинкових ярусів, який символізує певний період.

Вікторія зaзнaчaє, що трaдиція робити ялинкові прикрaси пішлa з Німеччини. Рaніше новорічне дерево прикрaшaли яблукaми й горіхaми. Одного року був неврожaй нa яблукa й горіхи, й вирішили створити щось вічне.

В зaлежності від періоду, який проживaлa крaїнa, по ігрaшкaх можнa прослідкувaти, що відбувaлось в держaві, нa чому робили aкценти тa як впливaли нa людей.


Дефіцит та заборона

У 30-х роках був дефіцит, то ж іграшки робили зі звичайних лампочок, які перегорали. Їх фарбували та розмальовували. Також їх робили із вати, адже скло було дуже дорогим. Також у цей час робили іграшки з картонажу, який винайшли у Дрездені, а згодом почали виготовляти його і в Радянському Союзі. Звичайно, він був дешевшим за скло. На листках було вже все видавлено, то ж достатньо було лише вирізати, і склеїти з двох частинок.

Крім того, в 1928 Новий рік, Різдво і ялинка з іграшками в радянських республіках були заборонені.


Реабілітація ялинки

Після повернення святкової ялинки в 1935 році, іграшки почали випускати із радянською символікою. Їх виготовляли з позначкою СРСР чи п'ятикутною зіркою, якою замінили шестикутну Віфлеємську.

У 50-х роках створювали іграшки з казковими персонажами. Адже саме в цей період перекладалося й друкувалося дуже багато казок. Тоді також стають популярними прикраси із прищіпками. Вони вважалися дуже зручними, адже можна було причепити на будь-яку гілочку.


Чарівниця-кукурудза

В 60-х роках у період правління Хрущова, який вирішив розвивати сільськогосподарську промисловість, ялинка нагадувала виставку досягнень сільського господарства. Тепер на ялинці зростало все: і фрукти, й овочі. І, звичайно, основний персонаж того часу – кукурудза.

Хрущовська кукурудза стала єдиною ялинкової іграшкою, яка безперервно випускалася протягом усіх років радянської влади


Ялинка мрії

У цей час також з'являється таке поняття як «ялинка мрій». Це було пов'язано з дефіцитом на побутові прилади. То ж люди почали виготовляти те, чого бракувало вдома: вази, самовари, різні лампи, світильник, будильники.


Космічна ера

12 квітня 1961 року відбувся перший у світі політ людини в космос. Юрій Гагарін став всесвітньою легендою. Всі діти дружно почали мріяти «стати космонавтами», а у виробництві радянських ялинкових іграшок почалася космічна ера.

Після польоту в космос ця тема теж стала актуальною. Іграшки робили за цією тематикою. У нас навіть гірлянда є у формі космосу. До речі, вперше гірлянда в Радянському Союзі з'явилася в 1938 році. До прикладу, в США її виготовили 1895 році.

Також у цей період стають популярними мініатюрні іграшки та ялинки. В музеї теж представлена 1 коробочка таких прикрас. У 70-х роках уже почали робити їх із пластику. Говорять, що в 1966 році востаннє було виготовлено радянську іграшку ручної роботи. Після цього вже з'явилося машинне виробництво.


Різдвяний вертеп

Також у цьому залі представлений різдвяний вертеп, який зробили місцеві умільці ще в 1992 році. Вперше його встановили в краєзнавчому музеї, потім перенесли в бібліотеку Чижевського. Цьогоріч на період зимових свят його тимчасово повернули до музею.

У краєзнавчому музеї продовжують збирати ретроіграшки, то ж якщо хтось має бажання зробити внесок, може принести іграшки. Їх збережуть та виставлять у наступні роки.

Діятиме новорічно-різдвяна виставка до 20 січня.


Читайте також: ТОП-5 нових закладів Кропивницького, що відкрилися в 2019 році (ФОТО)

Читайте також: Як у Кропивницькому відкриватимуть головну ялинку області (ПРОГРАМА)

Читайте також: Зимові свята 2020 року: Уряд затвердив тиждень вихідних


Головне сьогодні