За підсумками 2015 року пільгові верстви населення скористувалися послугами Одеської магістралі на суму приблизно 45 млн. грн. Однак торік в Державному бюджеті України для пільгових категорій населення, що обслуговуються Одеською залізницею, було закладено лише 22 млн. грн. Саме таку суму коштів змогли компенсувати державні адміністрації перед підприємством, а це – менше половини потрібного.

  Найбільше коштів на транспортні послуги у приміському сполученні передбачили і, відповідно, сплатили в Кіровоградській ОДА (70% від нарахованої суми), наймізернішу — в місті Олександрії (17,5%). Що стосується великих міст, то Херсон компенсував 34%, Одеса – майже 30%, Черкаси – 19,7%. Загалом у приміському сполученні відшкодовано лише 19,2 млн. грн. із нарахованих 34 млн. Водночас слід зазначити, що це майже на 2 млн. грн. більше, ніж за позаминулий рік.

  В службі приміських перевезень регіональної філії ПАТ УЗ «Одеської залізниці» зазначили, що зараз міські, районні державні адміністрації відмовляються підписувати угоди з компенсації за надання послуг пільговикам  на поточний рік, посилаючись на відсутність коштів як у державному, так і в місцевому бюджетах. Разом з тим, Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про збереження прав на пільговий проїзд окремим категоріям населення, але Законом України «Про державний бюджет України на 2016 рік» не передбачені субвенції з держбюджету місцевим органам самоврядування. Таким чином, враховуючи недотримані суми компенсації за пільгові категорії, залізниця продовжує працювати у збиток: кожна витрачена гривня на пасажирських приміських перевезенням покривається доходом лише на 16,4 копійки.

Джерело: Одеська залізниця


Головне сьогодні