У Кропивницькому працює управління з питань зниклих безвісти за особливих обставин МВС України. 

Головна спеціалістка управління Тетяна Бородіна під час сьогоднішнього брифінгу розповіла, яку допомогу можуть отримати рідні зниклих безвісти військових на Кіровоградщині, передає кореспондентка Точки доступу. 

Ми допомагаємо родинам зниклих безвісти розшукувати своїх рідних. Направляємо їх, куди можна звернутися, та які документи потрібно оформити. Комунікуємо з людьми, адже питань виникає багато, іноді питання не стосуються нашої роботи, але ми все рівно підказуємо, комунікуємо, направляємо, – розповіла Тетяна Бородіна.

Тетяна Бородіна консультує рідних військових, які зникли безвісти, та надає алгоритм дій, куди звертатися: 

Дуже раджу підписатися на телеграм-канал секретаріату уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Там публікують відповіді на поширені запитання, номери телефонів та іншу корисну інформацію.

За два місяці роботи управління на Кіровоградщині до нього звернулися більше 200 людей: 

Коли людина звертається вперше, вона розгублена та не знає, що їй робити.

Тетяна Бородіна розповіла алгоритм дій для людей, рідні яких зникли безвісти: 

  • спочатку потрібно звернутися до ТЦК, якщо є затримка у спілкуванні з рідною людиною. ТЦК також може сам вийти на зв’язок та видати сповіщення про те, що військовий зник безвісти,
  • піти до поліції та написати заяву про вчинення кримінального злочину. Поліція видає витяг з Єдиного реєстру зниклих безвісти,
  • зателефонувати до Національного інформаційного бюро за номером: 16-48,
  • якщо є підтвердження, що військовий у полоні, потрібно звертатися у координаційний штаб поводження з військовополоненими. Кіровоградська область належить до Південного регіонального центру, який знаходиться в Миколаєві. Номер "гарячої лінії": 0800 200 202.  У координаційному штабі людям, які звертаються за допомогою, відкривають окремий електронний кабінет. У цьому кабінеті наявна вся інформація про зниклого безвісти та його статус.

За словами Тетяни Бородіної, нещодавно відбулася зустріч з представниками координаційного штабу на якому порушували питання оформлення документів для родин зниклих безвісти військових. В Україні вже в чотирьох областях починають видавати такі посвідчення: 

Якщо все буде добре і спрацюють всі дотичні до цього органи, то в найближчому майбутньому на Кіровоградщині родини зниклих безвісти також зможуть отримувати посвідчення.

Адреса, за якою приймає головна спеціалістка управління з питань зниклих безвісти за особливих обставин МВС України у Кропивницькому: 

  • вул. Велика Перспективна, 1 (день прийому – понеділок)

Рідні зниклих безвісти військових можуть телефонувати за номерами телефонів у робочі дні та отримати консультації: 

  • 066 321 02 72
  • 096 967 26 03

Читайте також: "Мамо, а наш тато живий?": чоловік кропивничанки зник безвісти на війні (ВІДЕО)


Головне сьогодні