У школах завершується підготовка до нового навчального року. В умовах війни безпека учнів – найголовніше завдання, яке постає перед керівництвом навчальних закладів та місцевою владою. Яка ситуація з забезпеченням укриттями закладів освіти на Кіровоградщині та як завдяки “Армії відновлення” вирішили проблему облаштування укриттів у одній із громад регіону, дізнавалася Точка доступу.

У чому проблема? 

У Міністерстві освіти та науки зазначили, що 80-85% шкіл розпочнуть новий навчальний рік очно або у змішаному форматі. Через обстріли навчатися очно не зможуть школярі в прифронтових населених пунктах. Місцева влада ухвалюватиме рішення про формат навчання -  очний, онлайн чи змішаний - залежно від рівня загроз.

За інформацією обласної військової адміністрації, навесні Кабмін виділив 31 мільйон 90 тисяч гривень на будівництво та реконструкцію захисних споруд у закладах загальної середньої освіти Кіровоградщини. Окрім того, до облаштування укриттів залучають гроші з місцевих бюджетів громад.

У деяких школах роботи з облаштування планують завершити до 1 вересня, а в деяких – на початку нового навчального року. Кіровоградщина – тиловий регіон, тому очікується, що більшість шкіл працюватиме офлайн з першого вересня.

Підготовка облаштування укриттів перебуває зараз на фінальному етапі. Основні труднощі, з якими зіштовхнулися керівники закладів освіти та голови громад в процесі підготовки укриттів, – відсутність приміщень, які можна використовувати як укриття, а також нестача грошей для їх облаштування.

Вирішення проблеми на прикладі однієї громади

У Гурівській громаді на Кіровоградщині працюють сім закладів загальної середньої освіти. З 1 вересня учні виходитимуть на офлайн-навчання.

Підрахували, що якби ми найняли будівельну організацію, то будівництво лише одного укриття обійшлося б у 7 мільйонів гривень, – говорить начальниця відділу освіти, культури, молоді та спорту Гурівської сільської ради Юлія Шевченко.

Оскільки фінансовий ресурс у громаді обмежений, вирішили робити все власними силами. З місцевого бюджету виділили близько 1,5 мільйона гривень. На ці гроші закупили будівельні матеріали. Виконували роботи місцеві мешканці – батьки учнів, вчителі, технічні працівники. Також залучали спонсорів.

Облаштування укриття в Гурівській громаді

Нам пощастило, що у громаді живуть такі люди! Вони зацікавлені в тому, щоб діти навчалися очно, а тому  майже всі роботи виконали самостійно. Знаю, що у багатьох громадах не така ситуація, як у нас, – каже Юлія Шевченко.

Окрім того, громада звернулася до центру зайнятості та взяла участь у програмі “Армія відновлення”. Суть її полягає в тому, що люди, які залишились без роботи, можуть долучитись до виконання суспільно корисних робіт з відбудови країни, а держава оплатить їхню працю.

За словами Юлії Шевченко, до робіт з облаштування укриттів залучили 17 безробітних: 

Працівники некваліфіковані, але певні види робіт вони можуть виконати – побілити, пофарбувати, прибрати. Без них ми не впоралися б. Саме завдяки участі у програмі облаштування укриттів завершили швидкими темпами.

Участь у програмі “Армія відновлення” дала змогу не лише вчасно підготувати укриття у закладах освіти до нового навчального року, забезпечити людей роботою, а й зекономити гроші. 

Ірина Міхріна – одна з тих, хто взяла участь у суспільно корисних роботах в умовах воєнного стану, що проводилися на території територіальної громади. 

Я готова сьогодні працювати і робити те, що мені під силу, адже понад усе я хочу, щоб наші діти навчалися і мали майбутнє. Ми повинні працювати і йти впевнено до перемоги. Лише разом ми – сила і зможемо подолати всі перешкоди – говорить жінка.

Армія відновлення

За літо у громаді виконали значний пласт робіт. В укриттях зробили гідроізоляцію та систему вентиляції, заливали підлогу, встановлювали, двері, проводили освітлення, облаштовували санітарні та навчальні зони.

укриття

На 7 шкіл у громаді облаштували 9 укриттів, адже в деяких навчальних закладах підвали не можуть вмістити всіх учнів, які там навчаються. Шукали приміщення, які б відповідали нормам, переоблаштовували їх.  До прикладу, у Ганнівці під укриття облаштували погреб. Для цього його розширили. У Варварівці під укриття облаштували приміщення, де раніше розташовувався тир. 

Укриття в Гурівській громаді

Начальниця відділу освіти та культури Гурівської сільської ради Юлія Шевченко говорить, що нещодавно працівники ДСНС та Держпродспоживслужби підписали акти готовності укриттів до нового навчального року.

“Армія відновлення”: що це за програма та як громадам долучитися

Минулої осені держава оголосила, що створює в Україні “армію”, для якої пропонують не виконання бойових задач, а суспільно корисні роботи із мінімальною зарплатою. Ця програма розпочалася торік у жовтні з Сумської та Чернігівської областей. У державній службі зайнятості наголошують на тому, що у програмі задіяні насамперед безробітні. 

Що буде робити “Армія відновлення”, залежить від потреби конкретної громади. На прикордонних територіях та в прифронтових зонах відновлюють та прибирають руйнування, розчищають завали, працюють в центрах розміщення ВПО, розвантажують гуманітарну допомогу, фасують та доправляють її. У більш безпечних регіонах орієнтуються на послуги для людей.

Армія відновлення у Гурівській громаді

Місцеві органи влади формують замовлення для центру зайнятості, скільки і які помічники із “Армії відновлення” їм потрібні. Вони мають обґрунтувати потребу залучити нових тимчасових працівників, розказати, де і що вони робитимуть, скільки на це знадобиться часу. За потреби надають критерії для відбору за віком чи професією. Потім ці люди йдуть працювати на підприємства чи в підпорядкування органів місцевого самоврядування. 

З учасниками таких робіт укладаються строкові трудові договори відповідно до Кодексу законів про працю України. Вони отримують оплату за роботу в розмірі не нижче мінімальної зарплати (6700 грн).


Згідно інформації, наданої МОН, в Україні 3750 закладів освіти постраждали від бомбардувань та обстрілів. 361 з них зруйновано повністю. На Кіровоградщині 9 пошкоджень зазнали 9 освітніх закладів.

За інформацією Кіровоградської обласної військової адміністрації, в області 380 садочків (це 85%) та 416 шкіл (це 92%) забезпечені укриттями. 

Стан укриттів у закладах освіти

Читайте також: “Розбивала вітрини, щоб не подумали, що їх тут чекають”: історія релокованого з Сєвєродонецька бізнесу

Фото: Гурівська сільська рада, обласний центр зайнятості

Редакторка Ольга Зима
 


Головне сьогодні