Нещодавно Точка доступу повідомляла, що 13 депутатів і депутаток Кропивницької міської ради виїжджали за кордон у 2023 році. Після цього видання отримало від міської ради звіти, які писали депутати після приїзду.

Хто заповнює звіти

Так, відповідно до пункту 5 рішення Кропивницької міської ради від 26.05.2023 №1631 "Про організацію відряджень депутатів/депутаток міської
ради за кордон" після завершення строку, на який відрядили депутатів, протягом трьох робочих днів вони мають повідомити управління апарату міської ради про своє повернення та надати письмову інформацію про результати відрядження, виходячи з його мети і завдань.

Форма такого звіту відсутня, тому депутати заповнюють її довільно.

В міській раді зазначили, що інформація про результати закордонних відряджень є публічною. Тоніше – перебуває в розпорядженні управління апарату міської ради та кожен охочий у разі потреби може з нею ознайомитися.

Депутати можуть брати відрядження із запасом часу

Коментуючи Точці доступу, чому депутати можуть брати відрядження на більший термін, ніж відбувається захід, який вони відвідують, керівник пресслужби міської ради Сергій Якунін пояснив: депутати беруть відрядження завчасно, а терміни проведення заходів можуть коригуватися. Процес внесення змін у рішення виконкому може займати певний час:

Як правило, так і відбувається: депутати перебувають за кордоном менше днів, ніж зазначено у відрядженні. Вони беруть відрядження з певним запасом часу, щоб точно потрапити у той період, на який вони відрядженні. А подія, на яку вони збираються, може розпочатися тижнем раніше чи пізніше, і вони це враховують, – пояснив він.

Що писали у звітах

Далі публікуємо звіти депутатів, які надали Точці доступу в міській раді.

 

Олександр Артюх Олександр Артюх

Як Точка доступу писала раніше, відповідно до рішення виконкому від 13 червня 2023 року №43, депутата Олександра Артюха відрядили у Польщу на 15 днів – з 16 по 30 червня.

Мета поїздки – ознайомчий візит задля обміну досвідом в медичній галузі, для взаємодії та створення спільних проєктів і співпраці між Нижньосілезьким воєводством та Кіровоградською областю.

Письмову інформацію про результати відрядження Олександр Артюх надав 7 липня.

У звіті він зазначив, що здійснив візит до Нижньої Сілезії у рамках партнерської співпраці між Нижньосілезьким воєводством та Кіровоградською областю у термін з 16 до 28 червня 2023 року.

З метою розширення співпраці в галузі медицини для взаємодії та створення в майбутньому багатьох спіпьних проектів, брав участь в обміні досвідом у медичній сфері, здійснював візити до лікарень у Вроцлаві та регіоні, налагоджував контакти з директорами лікарень та лікарями різних спеціалізацій з питань розширення можливості обмінів та медичних стажувань, – зазначив Олександр Артюх у звіті.


Михайло Бєжан Михайло Бєжан

Михайло Бєжан подав два звіти – від 19 вересня та 22 листопада. Нагадаємо, депутат мав два відрядження.

1. Відповідно до рішення №721 від 29 серпня, депутата відрядили до міста Крефельд (Німеччина) на 8 днів – з 8 по 15 вересня.

Мета поїздки – встановлення партнерських відносин між Кропивницьким та громадами міста Крефельд (Німеччина) та міста Венло (Нідерланди), налагодження співробітництва між громадами міст, обговорення пропозицій щодо спільних проєктів.

У звіті про це відрядження Михайло Бєжан написав, що виконав завдання, які запланував. Зокрема:

  • встановив партнерські відносини між Кропивницькою міською територіальною громадою та громадами міст Крефельд та Венло;
  • провів презентацію Кропивницької міської територіальної громади; 
  • проінформував про досвід Кропивницької міської ради у вирішенні питань забезпечення життєдіяльності громади в умовах воєнного стану, створення умов для BПO, допомогу ЗСУ тощо;
  • обговорив можливість реалізації проєктів спільно з громадами міст Крефельд та Венло.
Зазначимо, що Михайло Бєжан публічно звітував про своє відрядження. Так, у тpавні та липні 2023-го Кpопивницька міська pада встановила паpтнеpські відносини між гpомадою обласного центpу та гpомадами міст Кpефельд, що у Німеччині, та Венло у Нідеpландах.
27 веpесня минулого року заступник міського голови та депутат Михайло Бєжан під час брифінгу розповів про поїздку та напpацювання в pамках співпpаці. Зокрема, тоді він повідомив, що партнери надали громаді 5 тисяч євpо. Ці гpоші спpямували на pемонт укpиття в дитсадку №14. Також 10 ноутбуків, які подаpували паpтнеpи, пеpедали у школи Кpопивницького.
Тоді депутат зазначив, що в pамках співпpаці є низка напpацювань, зокpема, в сфеpі освіти. Планують започаткувати безкоштовні куpси з вивчення німецької мови. Кpім цього, студенти педагогічного унівеpситету зможуть пpоходити пpактику в німецьких школах. 

2. Також, відповідно до рішення виконкому №900 від 24 жовтня, депутат їздив у Лейпциг (Німеччина) на 7 днів, з 11 по 17 листопада 2023 року.  Звіт подав 22 листопада. 

У звіті зазначив, що під час відрядження взяв участь у Шостій німецько-українській конференції муніципальних партнерств та фахових форумах, які проходили в рамках конференції: "Інтегрований міський розвиток в інтересах відбудови: планування й реалізація", "Цифрові інструменти для відбудови та підтримки", під час яких обговорювали питання відбудови України, інтеграції в ЄС, шляхи допомоги розвитку в надзвичайних ситуаціях та сталого розвитку України. А також обговорив шляхи поглиблення партнерських відносин з містом Крефельд (Німеччина), представників якого також запросили на конференцію.


Анна Зарічна Анна Зарічна

Як Точка доступу повідомляла раніше, депутатка Анна Зарічна, відповідно до рішень виконкому, мала 4 відрядження за кордон.

1. Відповідно до рішення від 13 червня №432, депутатка мала 9-денне відрядження до Болгарії (Белий Іскир) – з 19 по 27 червня. Там брала участь у 2-й сесії навчальної програми для жінок The Alliance of Her Academy.

У звіті від 6 липня повідомила, що навчальна програма тривала з 19 по 27 червня 2023 року. Навчання спрямоване на посилення ролі жінок в політиці. Розглянули такі теми: 

  • підготовка та проведення ефективної передвиборчої кампанії;
  • комунікація зі ЗMI;
  • платні ЗMI;
  • написання виступів.

2. Вже у серпні Анну Зарічну відрядили до Кракова (Польща) на 17 днів. Там депутатка брала участь у тренінговій сесії-форумі з налагодження співпраці між партіями, який організовує молодіжне крило Консервативної народної партії Данії (Young Conservatives Denmark).

У звіті від 21 серпня депутатка вказала, що форум тривав з 7 по 14 серпня 2023 року. Форум був направлений на обмін досвідом та підвищення кваліфікації регіональних лідерів. Під час заходу депутатка мала змогу виступити менторкою серед політично активної молоді.

3. Рішенням №720 від 22 серпня депутатку відрядили на 12 днів у Тбілісі (Грузія). Там відбулася 3-я сесія навчальної програми для жінок The Alliance of Her Academy.

Відповідно до звіту від 19 вересня, навчання тривало з 6 по 12 вересня 2023 року.

The Alliance Of Her — це найсучасніша навчальна програма для жінок, спрямована на вдосконалення знань i навичок нинішніх i майбутніх лідерів Східної Європи, щоб стати більш впливовими у своїй кар’єpi, — зазначила у звіті депутатка.

Депутатка вказала, що склала іспит та отримала сертифікат із відзнакою.

4. Рішенням №1199 від 26 грудня Анну Зарічну знову відрядили до Польщі. На цей раз у Варшаву на 11 днів – з 6 по 16 січня 2024 року. Там депутатка брала участь у другій тренінговій сесії-форумі з налагодження співпраці між партіями, який організувало молодіжне крило Консервативної народної партії Данії (Young Conservatives Denmark).

У звіті від 26 січня 2024 року депутатка зазначила, що в рамках участі у форумі отримала знання щодо важливих аспектів співпраці з партіями, що допоможе у покращенні регіонального лідерства. 

Отримані знання підвищать ефективність моєї депутатської роботи, сприятимуть вирішенню проблем виборців та піднесенню рівня демократії в міській громаді. Узгоджені стратегії із застосуванням нових ідей стануть основою для мого подальшого ycпiшнoгo представництва у владі, – зазначила депутатка.


Сергій Калапа Сергій Калапа

Депутат Сергій Калапа надав три звіти після відряджень за кордон.

1. Так, рішенням від 27 червня 2023 року №535 депутата на 16 днів відрядили до Вроцлава (Польща). 

У звіті від 17 липня депутат зазначив, що з 1 по 14 липня 2023 року перебував у Вроцлаві, на підприємстві "Hydrosila EU".

Під час відрядження відбувся обмін досвідом, було встановлено партнерські відносини з метою подальших сумісних інвестиційних проєктів, проведено переговори щoдo налагодження співпраці промислових підприємств міста Кропивницького із зарубіжними партнерами, – вказав у звіті Сергій Калапа. 

2. Аналогічний звіт Сергій Калапа подав і після другого відрядження – з 20 вересня по 1 жовтня 2023 року. В звіті він зазначив, що повернувся в Україну 28 вересня.

3. Рішенням №901 від 24 жовтня Сергія Калапу відрядили до Ганновера (Німеччина) на 11 днів – з 10 по 20 листопада. Мета – участь у конференції “Електрифікація сільськогосподарських машин: тиха революція”, яку організувала компанія "DLG Service GmbH".

У звіті депутат зазначив, що повернувся в Україну 19 листопада 2023 року. А в рамках відрядження взяв участь у вищевказаній конференції з метою залучення майбутніх інвестиційних проєктів, отримання досвіду, встановлення партнерських відносин, для розвитку Кропивницького та питань співпраці промислових підприємств міста із закордонними партнерами.


Анна Ніжнікова Анна Ніжнікова

Як повідомляла Точка доступу, відповідно до рішення від 13 липня 2023 року №585, депутатку Анну Ніжнікову відрядили до Магдебурга, що в Німеччині. 

Відрядження видали на 37 днів – з 15 липня по 20 серпня для участі в освітньому форумі.

У звіті від 5 жовтня депутатка зазначила, що взяла участь у підготовці, та проведенні заходів з обговорення стратегії розвитку інтеграції українських учнів та українських вчителів в освітній простір Німеччини.

Депутатка вказала, що під час перебування у відрядженні провела декілька зустрічей з керівниками закладів освіти, в яких тимчасово навчаються діти-біженці. Також змістовними були зустрічі з батьківською громадою українців-біженців, з вчителями, які знайшли тимчасовий прихисток у Німеччині.

Підсумком обміну гуманітарно-соціальної допомоги стало можливим отримання українськими учнями підручників для 10-11 класів за освітніми програмами України, які необхідні для підготовки до складання зовнішнього незалежного оцінювання aбo національного мультипредметного тесту. Адже деякі родини збираються повертатися додому, а учні мають намір вступати до вищих навчальних закладів України. 

Депутатка зазначила, що також вдалося отримати гуманітарну допомогу для осіб незахищених верств населення та тимчасово переміщених осіб, які перебувають у Кропивницькому. В гуманітарний комплект увійшли дитячi речі, одяг для дорослих, засоби гігієни, продукти, шкільне приладдя та канцелярські товари для школярів, медикаменти, візки для людей з інвалідністю.

У звіті депутатка також зазначила, що в рамках освітнього форуму провели низку тренінгів, спрямованих на подолання труднощів соціальної адаптації та зняття нервово-психічної напруженості, надання допомоги в отриманні інформації, встановлення зв’язку з відповідними службами та структурами соціальної підтримки.

В ході спільної роботи всіх учасників освітнього форуму було складено перспективний план дій та заплановано низку заходів щодо подальшої співпраці, надані рекомендації для громадських організацій щодо надання волонтерської допомоги, – додала Анна Ніжнікова у звіті.


Артем Стрижаков Артем Стрижаков

Депутат Артем Стрижаков, відповідно до рішення від 11 липня №540, мав відрядження до Варшави на 32 дні.

Втім, у звіті депутат зазначив, що відрядження тривало з 20 липня по 14 серпня.

Артем Стрижаков вказав, що під час відрядження налагодив зв’язки з низкою підприємств, які спеціалізуються на енергетичному обладнанні.   

Крім цього, депутат повідомив, що придбав у Польщі для бійців (депутат зазначив батальйон, роту та взвод, втім, з міркувань безпеки ми не публікуватимемо цю інформацію – ред.) автомобіль Volkswagen LT35 та додав копію акту приймання-передачі автівки.

Крім цього, депутат вказав, що під час відрядження придбав для групи бійців CCO енергетичне, тепловізійне обладнання, а також обладнання нічного бачення та квадрокоптери.


Андрій Табалов  Андрій Табалов 

1. На сайті міської ради є рішення №719 від 22 серпня про відрядження депутата до міста Білосток (Польща) на 16 днів – з 10 по 25 вересня.

Так, у звіті від 27 вересня депутат зазначив, що активно брав участь в XX Міжнародному форумі молочної промисловості, де презентував роботу підприємств України. Також провів низку зустрічей із представниками мерії міста Білосток стосовно співпраці та подальшого використання досвіду в депутатській діяльності при вирішенні нагальних питань виборців.

2. Також Андрій Табалов мав відрядження до Магдебурга (Німеччина). У рішенні від 26 грудня №1197 йдеться, що протягом 17 днів, з 4 по 20 січня 2024 року, депутат брав участь у “круглому столі”, який організовує компанія "InterM GmbH" з представниками муніципалітету міста Магдебурга (Німеччина), партнерами з країн Європи та депутатами місцевих рад з України, з метою подальшої співпраці, обміну досвідом, сприяння залученню інвестицій тощо.

За це відрядження він відзвітував 22 січня 2024 року. Вказав, що брав участь у “круглому столі” з представниками муніципалітету міста Магдебург з метою подальшої співпраці та залучення інвестицій. 

Андрій Табалов зазначив, що завдяки цій співпраці придбав та доставив в Україну автівку Volkswagen T5 для потреб ЗCУ.


Василь Рубан Василь Рубан

Депутат Василь Рубан був у відрядженні у Празі (Чехія). Відповідно до рішення міської ради, воно тривало 19 днів, а саме з 14 жовтня по 1 листопада. 

У звіті від 6 листопада Василь Рубан зазначив, що під час відрядження на запрошення компанії "Market Connect" мав зустрічі з представниками компаній, які займаються “розумним” громадським транспортом та “розумним” освітленням міст та селищ

Також мав зустріч у Міністерстві транспорту Чехії. Мав змогу вивчити досвід Чехії з впровадження системи інформації, реєстрації, зв’язку та контролю громадського транспорту. Вивчав можливість впровадження у Кропивницькому інтелектуальних транспортних систем та обладнання в міському пасажирському транспорті, – зазначив депутат.

Також депутат зазначив, що відвідав підприємство комунального транспорту з перевезення пасажирів у місті Брно.


Тігран Хачатрян Тігран Хачатрян

Депутат Тігран Хачатрян відзвітував про своє відрядження до Вірменії, яке, відповідно до рішення №599 тривало 7 днів, з 26 липня по 1 серпня.

У звіті від 2 серпня депутат зазначив, що з 28 липня по 1 серпня долучився до участі у форумі “Виклики 21 століття. Проблеми біженців” у Єревані

Під час робочої зустрічі я мав змогу ознайомитися з діяльністю соціально-благодійної громадської організації “Український форум”, яка активно займається допомогою українським переселенцям, що знаходяться у Вірменії. При організації більше року успішно діє шелтер i штаб допомоги українцям, забезпечуючи прийом та видачу гуманітарної допомоги, інформаційну підтримку, медичне обслуговування, допомогу з оформленням документів та надання інших необхідних послуг, – зазначив депутат.

У звіті депутат повідомив, що під час заходу обговорили та ухвалили низку рішень щодо подальшої співпраці, серед яких:

  • покращення умов для українців, які перебувають в іншій країні,
  • забезпечення ïх надійної підтримки та захисту 24/7,
  • активна співпраця з посольством України у Вірменії в єдності з діаспорою,
  • активізація збору донатів для надання необхідної допомоги українцям,
  • проведення zооm-конференції для спільних проєктів та координації допомоги,
  • обмін досвідом та взаємопідтримка,
  • спільне залучення до всеукраїнського конкурсу дитячих малюнків “Щаслива дитина — квітуча Україна”.

Олександр Шамардін Олександр Шамардін

На сайті міської ради є 4 рішення про відрядження Олександра Шамардіна в Німеччину, а саме в Магдебург для участі у “круглому столі”. 

1. Так, відповідно до рішення №434 від 13 червня, депутата відрядили на 30 днів. 

У своєму звіті Олександр Шамардін зазначив, що був у відрядженні з 18 по 23 червня. Там протягом п’яти робочих днів провів зустріч із представниками компанії "lnterM GmbH" та місцевого муніципалітету. 

Метою мого відрядження було сприяння та залучення нових інвестицій, обмін досвідом, – йдеться у звіті.

Також Олександр Шамардін зазначив, що привіз як гуманітарну допомогу мікроавтобус Volkswagen T5 (2011 року) для потреб Збройних Сил України. Депутат додав копії підтверджуючих документів.

2. У звіті про друге відрядження Олександр Шамардін повідомив, що з 7 по 14 серпня (включно з дорогою) він був у Магдебурзі, де провів другу зустріч із представниками компанії "InterM GmbH". 

А з 14 по 22 серпня (включно з дорогою) був у Кракові

Метою мого відрядження було придбання та завезення причепів для потреб ЗCУ, – зазначив депутат.

Олександр Шамардін повідомив, що привіз в Україну та передав як гуманітарну допомогу для ЗСУ два нові причіпи – лафети Temared (2022 року випуску) для перевезення військової техніки. Депутат додав копії підтверджуючих документів.

3. Звітуючи про третє відрядження, Олександр Шамардін зазначив, що з 9 по 10 жовтня знову мав зустрічі із представниками компанії "InterM GmbH" у Магдебурзі. 

А також придбав, привіз в Україну та передав на потреби ЗСУ для перевезення військової техніки та військового оснащення:

  • мікроавтобус Volkswagen T5 (2008 року випуску);
  • причіп-лафет NTEWIADOW (2023 року випуску).

4. У звіті про четверте відрядження депутат зазначив, що з 6 по 18 січня (включно з дорогою) був на зустрічі з представниками компанії "InterM GmbH" у Магдебурзі, а також придбав, привіз та передав на потреби ЗСУ пікап Nissan Navara (2007 року випуску). 

Олександр Шамардін також додав копії підтверджуючих документів про придбання автівок.


Нагадаємо, як Точка доступу повідомляла раніше, 31 січня одній з військових частин Кіровоградщини для мобільної групи ППО передали пікап Nissan Navara. Тоді підприємиця та депутатка, дружина Олександра Шамардіна, Катерина зазначила:

Автомобіль у гарному стані, його пофарбували. На те, щоб знайти авто і привезти у Кропивницький, знадобилось два тижні. Більшу частину суми надали я, мій чоловік і батько, решту – наші друзі.


Валерій Шутка Валерій Шутка

1. Відповідно до рішення виконкому №487 від 23 червня Валерій Шутка отримав 12-денне відрядження до міста Донауверт у Німеччині – з 24 червня по 5 липня. Яка мета візиту, у розпорядженні не вказано.

З 24 червня по 5 липня 2023 року я перебував у вищезазначеній країні. Заплановані зустрічі та заходи відбулися. Мету відрядження виконано, – вказав у звіті Валерій Шутка.

2. Вдруге Валерія Шутку знову відправили у відрядження в Донауверт.

У звіті депутат зазначив, що перебував у Німеччині з 28 грудня 2023 року по 22 січня 2024 року. Там брав участь у заходах, які організувала компанія "Erich Linder" з представниками муніципалітету міста Донауверт (Німеччина) та представниками органів місцевого самоврядування України:

Обмінялися досвідом та налагодили шляхи співпраці, ділові контакти з просування демократичних цінностей, організації роботи щодо волонтерської та гуманітарної допомоги для Збройних Сил України. Також отримано корисний досвід та знання для подальшого використання в своїй депутатській діяльності при вирішенні нагальних питань виборців Кропивницької міської територіальної громади, – йдеться у звіті.


Валентина Яремчук Валентина Яремчук

З 15 по 28 липня 2023 року депутатка Валентина Яремчук була у місті Тракай у Литві. 

Мета поїзки – участь у другій частині навчальної програми Leaders in Democracy I-ІІ.

Мету відрядження виконано, – зазначила депутатка у звіті від 2 серпня.


Костянтин Яриніч Костянтин Яриніч

Депутата Костянтина Яриніча, відповідно до рішення №433 від 13 червня, відрядили до Відня (Австрія) на 26 днів – з 30 червня по 25 липня. 

У звіті від 31 липня депутат зазначив, що метою був обмін досвідом у медичній галузі з іноземними партнерами, у тому числі щодо застосування променевої терапії як важливого етапу лікування до та після хірургічного втручання.

На базі приватної клініки "Рудольфінерхаус" відбулось обговорення оновлення термінів та умов співпраці між приватною клінікою "Рудольфінерхаус" та комунальним некомерційним підприємством "Обласний клінічний онкологічний центр Кіровоградської обласної ради". Також є домовленість щодо можливості стажування спеціалістів з Кіровоградської області з метою отримання додаткової інформації та навичок роботи у сфері іонізуючого випромінювання, – вказав у звіті депутат.

Читайте також: Облаштування Алеї слави в Кропивницькому: у чому проблема та чому за два роки питання не зрушило з місця


Головне сьогодні