Після Великодня триватимуть поминальні дні. Жителі Кіровоградщини поїдуть на кладовища, щоб провідати померлих рідних і близьких та навести лад на їхніх могилах.

Часто, щоб вшанувати пам’ять, люди беруть із собою квіти. Чому варто відмовитися від штучних –  пояснює Точка доступу.

Майже всі штучні квіти, які продаються на ринках та магазинах, зроблені із пластику різного виду. Приблизно цей самий пластик використовують для виробництва пляшок, розповів в інтерв’ю очільник департаменту екології Кіровоградської обласної військової адміністрації В’ячеслав Дубровський.

В'ячеслав Дубровський

В'ячеслав Дубровський

З часом пластикові квіти втрачають свій зовнішній вигляд, їх викидають на сміттєзвалища. І це в кращому випадку, зауважив посадовець:

Як показує практика, їх дуже багато опиняється в навколишньому середовищі: біля кладовищ, у посадках, річках, полях.

штучні квіти

В залежності від виду пластика, з якого були виготовлені квіти, та середовища, у якому вони знаходяться – ритуальні вінки та букети можуть розкладатися до 400 років. 

На це впливає температура повітря, сонячні промені, вологість, мікроелементи. Але цей процес триватиме не менше ста років, – сказав В’ячеслав Дубровський.

Під час розкладання виділяються різні речовини. Зокрема такі, що можуть нести шкоду природі та людям. Пластик розпадається на крихітні мікроскопічні шматочки, які осідають у ґрунтах або забруднюють воду.

Вони можуть викликати різні захворювання: від алергічних реакцій до онкозахворювань. Також це залежить від організму людини. Якщо в неї імунітет більш стійкий, то вона може відчути менший вплив. Але в будь-якому випадку пластик дає шкідливий вплив.

За даними Центру громадського здоров'я МОЗ, із 40 тисяч тонн пластику в Україні на переробку йде лише 6%. У країнах Європи рівень утилізації досягає 70%.

Європейський досвід – це зменшення обігу і попадання пластику у навколишнє середовище. Вони з цим боряться, будують переробні заводи. У них компактна територія, немає великих площ, які можна зайняти під сміттєзвалища. У нас же такі площі є, тому люди про це не задумуються,– сказав очільник департаменту екології.

А також додав, що в Україні потрібно розвивати екологічну культуру. Щоб зменшити кількість штучних квітів на кладовищах, допомогло б контроль обігу їх у громадах. Так, наприклад, штучні квіти у Кіровоградській області заборонили Голованівська та Катеринівська громади.

Замінити їх можна просто – живими квітами, сухоцвітами або висадити ті рослини, які до вподоби.


Фото Точки доступу

Читайте також: Кладовище пластикових квітів (ФОТОРЕПОРТАЖ)


Головне сьогодні