У Кропивницькому пів року працює безпечний простір для жінок "Затишно space". Тут жінки та дівчата можуть отримати допомогу психологині та юристки, відвідати освітні курси та просто поспілкуватися. Всі послуги безкоштовні. Про перший заклад такого типу в обласному центрі дізнавалася Точка доступу.

Простір, де жінки почувають себе у безпеці

"Затишно space" у Кропивницькому працює за адресою вулиця Михайлівська, 53. Це проєкт благодійного фонду “Восток SOS”, який виник у 2014 році на Луганщині. Діяльність команди стала реакцією на переслідування проукраїнських активістів і активісток на сході України. Фонд працює в 20 областях України та займається евакуацією цивільного населення, реконструкцією та обладнанням місць тимчасового проживання ВПО, терцентрів, адвокацією прав постраждалих внаслідок російської агресії в Україні та документуванням воєнних злочинів росіян.

Наразі в Україні такі безпечні простори для жінок працюють в Черкасах, Хусті, Вінниці, Миколаєві, Запоріжжі.

У фонді виникла ідея допомагати саме жінкам, адже багато з них були змушені покинути свої домівки, а на новому місці їм подекуди складно адаптуватися. Хоча варто відразу зауважити, що "Затишно space" не орієнтується винятково на жінок-переселенок, сюди можуть звертатися і місцеві мешканки.

Мета ініціативи – захистити, надати психологічну, юридичну та соціальну допомогу жінкам та дівчатам, які постраждали внаслідок війни та перебувають у складних життєвих обставинах. 

У Кропивницькому в "Затишно space" працюють три психологині, кейс-менеджерка, яка займається питаннями гендернозумовленого насильства (ГЗН), юристка та соціальна працівниця. 

Юристка спейсу Валерія Долгоєр каже, що отримує дуже багато запитів на консультації щодо компенсації за зруйноване внаслідок російської агресії житло: 

Звертаються  з питаннями нормалізації життя. Багато жінок переїхали до Кропивницького з інших міст і в них залишається чимало невирішених вдома питань: оплата комунальних послуг, втрачене житло, оформлення спадку, встановлення факту смерті або народження. Через окупацію люди не могли це врегулювати. Також багато звернень з приводу врегулювання трудових та сімейних стосунки.

Валерія ДолгоєрВалерія Долгоєр

У приміщенні "Затишно space"  облаштована зона для групових занять та зустрічей, а також дитяча кімната. Тут із дітьми від трьох років займаються дві педагогині.

Багато мам кажуть, що якби у нас не було дитячої кімнати, то вони не мали б змоги приходити на заняття, – розповідає комунікаційниця "Затишно space" Христина Донець.

Дитяча кімната

Наприклад, зараз у просторі триває марафон “15 кроків любові до себе”. Ініціатива покликана допомогти жінкам розкрити потенціал, зрозуміти власну цінність та полюбити себе. Програма марафону передбачає заняття з професійними експертками з етикету, жіночого здоров’я, ораторського мистецтва. Лекції від юристки, сексологині та інші активності.

Тренінг у Затишно спейс

Оксана приїхала до Кропивницького з Нової Каховки рік тому. На окупованій території в неї залишився син. У новому місті вона вчиться жити заново і відвідування "Затишно space" їй у цьому допомагає. Жінка ходить до простору вже пів року, дізналася про ініціативу від знайомої. Каже, тут цікаво. Вона вже знайшла нових друзів та отримала психологічну допомогу : 

Раніше думала, що психолог – це не так важливо, але ми всі травмовані і нам потрібна допомога.

За пів року послугами спейсу скористалися вже понад 440 жінок, а спеціалістки простору разом із запрошеними гостями провели близько 217 заходів. 

Жінки можуть отримати допомогу у  "Затишно space"

Один із основних напрямків роботи "Затишно space" – це робота у напрямку гендернозумовленого насильства.


Гендернозумовлене насильство (ГЗН) – це насильство, яке вчиняється до осіб через їхню стать або стосується переважно осіб певної статі. 


Часто постраждалим складно ідентифікувати факт насильства. Тому просвітницька діяльність є важливою, необхідною та пріоритетною для спеціалісток простору.

Жінки знають, що якщо з ними щось станеться, то вони можуть прийти до простору та отримати допомогу в пошуку тимчасового прихистку, психологічну та юридичну допомогу, - розповідає комунікаційниця Христина Донець.

Кейс-менеджерка простору Ольга Фоміна консультує жінок, які постраждали від ГЗН. Каже, що до неї звертались жінки, які вже не перебувають у стосунках зі своїми кривдниками. Вони потребували корекції психоемоційного стану, адже багато років переживали насильство:

Моє завдання - надати підтримку та виявити запит, яка саме допомога потрібна людині, спрямувати до органів державної влади або до громадських організацій, надавачів послуг, які не надає наш простір. Також я перенаправляю до фахівців спейсу – психологині чи юристки. 

Ольга ФомінаОльга Фоміна

Юристка простору Валерія Долгоєр каже, що надає первинну та вторинну юридичну допомогу – консультації та допомогу з підготовкою необхідних юридичних документів (заяви, листи, скарги, тощо).

Розповідає, що часто жінки цікавляться питанням про те, як створити обмежувальний припис стосовно кривдника:

Сьогодні ця процедура почала активно працювати, люди дізнаються, що можна обмежити кривднику доступ до себе, заборонити йому наближатися, писати і впливати через третіх осіб. 

Зазвичай, у просторі готують актуальні лекції на затребувані теми, влаштовують індивідуальні консультації та за потреби надають юридичну допомогу.

За словами юристки, до неї зверталися жінки, які страждають від кривдників: 

Ми намагаємось їм дати можливості та знання. Важливо, що в нашому просторі жінки не нормалізують насильство. Вони бачать, що це непоодинокі ситуації, що про це потрібно і не соромно говорити. Тут ніхто не засудить, вислухають, нададуть допомогу. І це все конфіденційно.

Потреби жінок виявляють за допомогою анкетування та безпосереднього спілкування. Бувають випадки, коли до фахівчинь спейсу підходять жінки після заходів та розповідають про свою проблему.

Лекція з ГЗНЛекція з ГЗН

“У 90% випадків жінки ставлять знак дорівнює між ГЗН та домашнім насильством”

За час роботи простору до кейс-менеджерки звернулися 10 жінок із питань гендернозумовленого насильства.

Ці всі випадки – це домашнє насильство, яке жінки вже пережили та не перебувають у стосунках. Комусь була потрібна консультація психологині, комусь – юристки, адже жінка перебувала у стадії розлучення,  – розповідає Ольга Фоміна.

Домашнє насильство – діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Домашнє насильство

Домашнє насильство є серйозним порушенням прав людини, що вкорінене в нерівності між чоловіками та жінками й гендерній дискримінації.

Найчастіше від нього страждають жінки. Інспекторка відділу поліції Дар’я Гнізділова зазначає, що за перше півріччя 2023 року на Кіровоградщині правоохоронці 579 разів виїжджали за викликами, які стосуються домашнього насильства. Підтвердилося 290 викликів. Постраждалі: 210 жінок, 25 чоловіків та 55 дітей.

Не кожна жінка готова, або зможе говорити про свої проблеми та почуття. І нерідко тому, що принцип "не виносити сміття з родини" глибоко укорінився в суспільній свідомості та підтримується суспільною думкою. Комунікаційниця Христина Донець зазанчає, що жінки вкрай рідко готові говорити про насильство, а коли і зважуються на розмову, то часто не наважуються щось змінювати в своєму житті: 

Не всі ще готові говорити та вирішувати ці питання, тому наш основний напрямок роботи – в протидії та запобіганні гендернозумовленого насилства. До того ж, у 90% випадків жінки ставлять знак дорівнює між ГЗН та домашнім насильством. Але ГЗН - набагато ширше поняття. Ми пояснюємо, що гендернозумовлене насильство може бути не тільки вдома, а й на роботі, в публічному місці. Всі ці деталі намагаємось жінкам донести. 

Фахівчині центру кажуть, що помічають позитивні зміни в житті тих жінок, які наважилися звернутися по допомогу. Адже в "Затишно space" проводять освітні та навчальні курси: 

Хтось відвідує курси англійської, української мови, курси з ламінування брів та подібні навчальні заходи. Ми бачимо трансформацію наших відвідувачок: за тим, як вони починають одягатися, спілкуватися, поводити себе. Одна з відвідувачок раніше перебувала в токсичних стосунках, розлучилася, але колишній чоловік їй все ще дошкуляв. Вона отримала психологічну підтримку, пройшла курс архітектури та ламінування брів, а згодом влаштувалася на роботу в перукарні. Жінка приходила і розповідала, що зараз в неї розпочалося зовсім інше життя.

Затишно спейс у Кропивницькому

Також "Затишно space” уклав меморандум про співпрацю з обласним соціальним центром матері та дитини. Спеціалістки центру проводять лекції, майстер-класи та надають психологічну підтримку підопічним центру. 

У просторі є особливий предмет – скринька анонімних звернень. Туди жінки можуть написати про те, що складно запитати особисто у психологині, юристки, соціальної працівниці чи спеціалістки з питаннях гендернозумовленого насильства. Анонімну онлайн-скриньку можна знайти за посиланням. 


"Затишно space" – проєкт Благодійного фонду "Восток SOS", створений спільно з "Консорціумом реагування" за фінансової підтримки Бюро гуманітарної допомоги USAID Ukraine. БФ "Восток SOS" є імплементаційним партнером CARE, що входить до консорціуму.


Контакти "Затишно space" у Кропивницькому: 

  • Адреса: вул. Михайлівська, 53
  • Графік роботи: з понеділка по суботу (10:00 – 19:00)
  • Телефон +38(093) 251 38 55.
  • Посилання на телеграм-канал

_________________________________________________________________________

Куди звертатися постраждалим від гендернозумовленого та домашнього насильства: 

Якщо ви постраждали від гендернозумовленого чи домашнього насильства, можна звернутися за номером 102 або написати заяву до Нацполіції.

Правоохоронці надали детальне роз’яснення, а також покроковий план дій, як діяти у випадках, якщо ви постраждали від домашнього насильства (посилання). 

Також можна звернутися:

  • В Урядовий контактний центр – 1547 (із мобільного або стаціонарного). Тут можна отримати консультацію чи психологічну підтримку.
  • Національну гарячу лінію з попередження домашнього насильства, створену “ла Страда Україна” – 116 123 або 0 800 500 335, де цілодобово й безкоштовно надають інформаційну, соціально-психологічну та юридичну підтримку.

Допомогу також надають:

  • Мобільні бригади соціально-психологічної допомоги (м. Кропивницький, працюють з 8:00 до 20:00): 063 216 90 82; 063 216 87 35
  • Кропивницький міський центр соціальних служб (працює з 8:00 до 17:00): 0522 32 04 79; 098 840 85 60
  • Кіровоградський обласний центр соціально-психологічної допомоги (працює з 8:00 до 17:00):  093 294 60 50
  • Кіровоградський обласний центр соціальних служб Кіровоградської обласної військової адміністрації (працює з 8:00 до 17:00): 0522 32 10 07
  • Кропивницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги: (працює з 8:00 до 17:00) 0522 32 08 24

Телеграм-канал “Стоп насильству. Кропивницький"

Асоціація жінок-юристок України "ЮрФем" надає постраждалим від сексуального насильства (зокрема під час війни) безкоштовну юридичну допомогу – +38068 145 55 90 (з понеділка до п’ятниці з 9:00 до 18:00) або можна написати у телеграм чи заповнити заявку на сайті.

БФ "Сильні" відшкодовує медичні послуги, надає психологічну та юридичну допомогу потерпілим від сексуального насильства. Все це роблять конфіденційно. Щоб отримати допомогу, необхідно заповнити форму або написати в телеграм-бот  чи зателефонувати за номером +38093 217 35 61.

Чат-боти: 

“Вона за Неї”, створений громадською ініціативою “Марш жінок”. 

"СкладнеПросто", створений на платформі “Телеграм”, інформує користувачів про такі явища, як гендернозумовлене, домашнє насильство та його види, ознаки аб'юзивних стосунків, а також містить контакти національних та регіональних гарячих ліній, відомств та установ, які надають фахову правову й психологічну допомогу.

Менструальний календар “Крила” – застосунок для жінок, у його прихованій частині є кнопка виклику Національної поліції України та інформація про служби допомоги.


Матеріал створено за підтримки Волинського пресклубу

Читайте також: "Все в тобі добре, крім того, що ти жінка": чи є сексизм у Кропивницькій міській раді

У публікації використані фото, надані "Затишно space". Кропивницький


Головне сьогодні