Вчора, 4 квітня, у Кропивницькому на базі обласного центру дитячої та юнацької творчості за підтримки ЮНІСЕФ відкрили молодіжний простір для підлітків "Кома". Він став першим із чотирьох подібних центрів, які міжнародний фонд планує відкрити на Кіровоградщині. На відкритті побувала Точка доступу.

Нові зв'язки, спілкування та розвиток

Молодіжний центр “Кома” відкрили на першому поверсі обласного центру дитячої та юнацької творчості. Поряд – дитяча точка “Спільно”, яку відкрили раніше, також за підтримки ЮНІСЕФ.

В кімнаті гамірно та постійно лунає сміх. На відкриття молодіжного простору завітали підлітки не лише з Кропивницького, а й з районів області, а також вимушені переселенці.

17-річна Ірина з Долинської приїхала до молодіжного простору за порадою друга, який брав участь у його створенні. Дівчина говорить, що їй подобається спілкування з однолітками та загальна атмосфера, можливість із користю провести своє дозвілля.

Ірина з Долинської

Цільова аудиторія центру – молодь від 14 до 19 років. Саме вони є не лише постійними відвідувачами, а й активними учасниками роботи простору. Так, молодих людей залучають до розроблення програм, дизайну інтер’єру та створення тематичних зон.

Війна змусила 15-річного Тимура приїхати разом із родиною до Кропивницького з Лисичанська. Хлопець почав відвідувати центр дитячої та юнацької творчості та займатися тут вокалом. Згодом дізнався про створення молодіжного центру та долучився до команди розробників: 

Я люблю всілякі активності, нові знайомства, спілкування. Також мені подобається, що тут слухають молодь. Ти можеш запропонувати ідею, а її допоможуть втілити в життя, – розповідає Тимур.

Тимур

Хлопець не тільки планує відвідувати центр і надалі, а й запросив із собою брата Артура, який сьогодні прийшов до простору вперше.

Місце, де можна реалізувати будь-яку ідею

Основні напрямки роботи центру “Кома” – навчання, організація дозвілля, проведення тренінгів та культурних заходів. Для цього в просторі обладнали тематичні зони: столи з диванчиками та м’якими кріслами, ігрову зону, технічно оснащений стрімінговий майданчик та невелику сцену, на якій можна проводити концерти та стендап-вечори.

молодіжний простір

Важливою задачею молодіжного центру є сприяння соціалізації підлітків. До Кропивницького, за словами голови Кіровоградської ОВА Андрія Райковича, приїхало 27 тисяч дітей та підлітків. Їм потрібно формувати нові дружні зв'язки, спілкуватися та розвиватися.

Голова молодіжного громадського об’єднання “Центр” Кирило Мельник говорить, що в нашому місті наразі дуже мало місць, які були б створені саме для підлітків. Щоб молодь могла з користю проводити свій час.

Мета створення центру - об’єднати молодь та привести її в затишне місце, де б вона могла реалізовувати всі свої ідеї, побажання та творчість. Саме в таких центрах краще за все знаходити друзів, – розповідає Кирило Мельник.

Кирило Мельник

Директорка обласного центру дитячої та юнацької творчості Ганна Суркова говорить, що минулого року ЮНІСЕФ спільно зі слов’янським культурним центром “Задзеркалля” звернулися до всіх громад Кіровоградщини, аби розпочати програму “Молода енергія громад, розвиток молоді Кіровоградщини”. Керівництво ОВА долучилося до її створення.

Ганна Суркова розповідає, що основна функція роботи ЦДЮТ – робота з дітьми та молоддю, тому природньо, що молодіжний простір розмістили саме на його базі: 

Для громади – це великий плюс, що саме в нашому просторі є можливості за різними напрямами збирати та соціалізувати молодь. 

молодіжний центр

Також директорка ЦДЮТ зазначила, що відкриття такого простору є важливим під час війни, адже психоемоційний стан підлітків дуже нестабільний. Однією з можливостей його стабілізувати є спільнота: 

Молодіжний центр є дуже гарним простором, гарним фундаментом, аби молоді люди могли стверджуватись, спілкуватись та соціалізуватись.

Координаторка освітніх програм ЮНІСЕФ Анастасія Волошина підкреслила, що для благодійного фонду дуже важливо, щоб молодь залучалася також в створення та організацію роботи простору.

Особливо важливо сприяти соціалізації підлітків під час війни. Формувати центри, де молоді люди могли б спілкуватися фізично, а не онлайн. Також важливо дати можливість молоді формувати та втілювати свої ідеї в життя, а також впливати на життя в громадах.

Анастасія Волошина

молодіжний центр

молодіжний центр

молодіжний центр

"Кома"

молодіжний простір

Читайте також: "Сумую за бібліотекою і горіхами біля дому": у Кропивницькому збирають покази від переселенців про воєнні злочини росіян

У матеріалі використані фото зі сторінки голови Кіровоградської ОВА


Головне сьогодні