Маловисківська ОТГ стала першою об'єднаною громадою на території Кіровоградщини. За майже 4 роки свого існування вона продемонструвала неймовірні результати. Міський голова громади Юрій Гульдас провів для журналістів екскурсію своїми володіннями, розповів про успіхи та проблеми ОТГ. 

Автобус з учасниками прес-туру під’їжджає до Малої Виски – поки нічого незвичного не помітно. Така ж дорога, з такими ж ямами та ямками як і на більшій території нашої країни. Охайні й не дуже будинки, заклопотані люди, спека. Звичайне провінційне містечко, звичайні обивателі, звичайний день і поки нічого не дає підказку, що знаходишся в успішній ОТГ.

Дістаємося до пункту призначення – Маловисківської міської ради і тут вже, як кажуть, "зустрічають по одягу". Перше, що кидається в очі – великий LED-екран на площі перед міською радою, тротуари викладені плиткою та величезний знак "Я люблю Малу Виску".

Реконструйована площа з LED-екраном та українським орнаментом, викладеним плиткою

Приміщення міської ради невелике, але ошатне, без помпезності. На вході електронне табло показує температуру повітря, дату та час, облаштовані пандуси, по периметру висаджені кущі самшиту.

Знайомимося з працівниками міськради та міським головою Юрієм Гульдасом. Всі трішки хвилюються, але це й не дивно – перше знайомство як не як.

"Ми перші в області створили ОТГ і жодного разу про це не пошкодували"

Маловисківська громада – перша ОТГ на Кіровоградщині, утворена 14 серпня 2015 року шляхом об'єднання Маловисківської міської ради та Олександрівської, Паліївської, Первомайської сільських рад Маловисківського району. У складі громади налічується 10 населених пунктів і проживає тут більше 13 тисяч мешканців. Бюджет ОТГ у 2018 році склав 48 млн 675 тис грн.

За словами міського голови Юрія Гульдаса, у громаді жодного разу не пожалкували про рішення створити ОТГ.

Ми перші перейшли на безбюджетне фінансування. Зараз у декілька разів збільшилося надходження до міського бюджету, тобто в об’єднану громаду, але ж і видаткова частина збільшилася у декілька разів. І сказати сьогодні, що ми повністю фінансово забезпечені – це сказати неправду, – зазначає Юрій Гульдас.

Міський голова розповідає, що раніше Мала Виска була промисловим містом і на її території працювало декілька заводів, а сьогодні всі вони зачинені, тому великих надходжень до бюджету ОТГ немає.

Ми більше схиляємося до розвитку туризму та працюємо над проектом "Маєток Кудашевих". Олександр Кудашев народився на нашій території, бренд міста прив’язаний до літакобудування (перший літак "Кудашев-1, виготовлений на території України та території тогочасної Російської імперії, що здійнив вдалий політ у 1910 році, – Ред).

На території Малої Виски працював основоположник теорії космічних польотів Юрій Кондратюк. Сьогодні ми розвиваємо бренд "Місто, що окрилює". І сподіваємося, що Малу Виску будуть знати у всьому світі, бо потенціал для цього є, – впевнений Юрій Гульдас.

Макет літака Кудашева, який знаходиться на території ДЮЦ "Вись"

За 4 роки в ОТГ за допомогою субвенції з державного бюджету, виділеної на розвиток ОТГ, реалізували 14 проектів загальною вартістю понад 10 млн грн: реконструювали водопровідні мережі, капітально відремонтували фасади та впорядкували території двох дитячих садочків, впровадили енергозберігаючі технології в будівлі ДЮЦ "Вись", реконструювали колишню будівлю Первомайської ЗОШ та створили там Центр активності громадян.

Реконструйований майданчик на території ДНЗ "Ромашка"

У Маловисківській ОТГ активно працюють громадські оганізації, які вже реалізували 6 проектів на суму більше 200 тис. грн.

"Якщо сьогодні не звертатимемо увагу на підростаюче покоління, у нас майбутнього немає"

В громаді розвивають освітню галузь: ремонтують приміщення шкіл та дитячих садочків, створюють кабінети інклюзивної освіти та впроваджують концепцію НУШ.

Сьогодні більше коштів намагаємося вкладати в освіту. Реформи треба розпочинати не для людей пенсійного віку, а для тих, хто народився в цьому місці та ходить до дитячого садочка та школи. Діти повинні відчути зміни в нашій державі, тоді в нас може бути майбутнє. Якщо ми сьогодні не звертатимемо увагу на підростаюче покоління – у нас майбутнього немає, – розповідає міський голова.

Незважаючи на суттєві досягнення, в ОТГ все ж таки залишається ряд проблем, які поступово вирішуються. На думку Юрія Гульдаса, чи не найболючішим є питання перереєстрації підприємств, які знаходяться на території громади та інших населених пунктів.

Структурні підрозділи, які підпорядковані райдержадміністрації, перереєструвалися в інших населених пунктах і сплачують ПДФО на зареєстрованій території.  Завдяки цьому в декілька разів зменшується бюджет громади. Люди користуються інфраструктурою ОТГ, а сплачують податки в інші місця,– розповідає міський голова.

"Децентралізація принесла стабільність та відповідальність громади за своє майбутнє"

Юрій Гульдас вважає, що українці повинні змінити систему, бо районні ради та РДА вичерпали себе як управлінські органи. 

ОТГ сама несе відповідальність за розвиток своєї території. Голову громади обрали люди, його не призначили з Києва, і тому йому не байдужа доля ОТГ.

Найголовніше те, що сьогодні принесла децентралізація – це стабільність, зміну системи управління на місцях та спільну відповідальність голови громади і самої громади, – зазначає Юрій Гульдас.

На думку міського голови, створення ОТГ – це ще не 100%-й ключ до успіху. Потрібно, щоб за сильним керівником стояла сильна та віддана команда, і лише тоді можливі позитивні зрушення у житті всієї громади.

Не можна сказати, що з початком децентралізації у нас відразу все закрутилося. У нас дуже гарна, креативна команда. Мені подобається те, що вони фанатичні працівники й фанатично відповідають за те, що робиться в громаді. Вони не лише виконують адміністративну роботу, а й можуть працювати фізично. Вони і парк реконструювали, і стадіон відбудовували, – ділиться досвідом Юрій Гульдас.

Люди бачать, що зміни починаються не на державному рівні, а в першу чергу на місцях: у власній свідомості, вчинках, ставленні до свого майбутнього та готовності до конкретних дій заради досягнення спільних цілей.

Найефективніші донори – це наша громада, наша команда та наші люди на місцях. Якщо ми особисто не змінимо наше життя, то ніхто інший цього зробити не зможе, – резюмує Юрій Гульдас.

В  підтвердження своїх слів міський голова та працівники апарату міської ради демонструють журналістам місця, якими найбільше пишаються, розповідають про відремонтовані навчальні заклади, зони відпочинку. Зокрема показали результати своєї роботи у Малій Висці та селі Паліївка. Те, що може здатися малим та незначним в масштабі великого міста, набуває особливої ваги в громаді, де майже кожен піклується про розвиток своєї території.

#1

Міський парк

У Малій Висці облаштували сучасний парк з тематичними зонами відпочинку: дитячі майданчанки, фонтани, будиночок на дереві, цікаві арт-об'єкти. Більшість ідей по облаштуванню парку належать Юрію Гульдасу. 

#2

Дитячо-юнацький центр «Вись»

В ДЮЦ впровадили енергозберігаючі технології, замінили вікна. 

В приміщенні дитячо-юнацького центру створили групу для дітей дошкільного віку, яким не вистачає місця у садочку. Дошкільнята мають змогу навчатися та спілкуватися з однолітками. 


#3

Дитсадок Паліївського навчально-виховного комплексу

Староста Паліївського старостинського округу Людмила Шамка розповіла про зміни, які торкнулися Паліївки: капітальний ремонт в сільському ДНЗ, реконструкція водогону, адже в Паліївці довгі роки були проблеми з водопостачанням. В селі також почали ремонтувати дороги.

#4

Рекреаційна зона та храм 

Справжньою окрасою Паліївки, яка входить до складу ОТГ, став храм праведної Єлизавети  Київського Патріархату, збудований за власні кошти міського голови. Рекреаційна зона навколо храму стала улюбленим місцем відпочинку місцевих жителів. Родзинка території – музичний світловий фонтан.

Настоятель храму о. Віктор

Світловий музичний фонтан

Наостанок хочеться ще раз згадати ключову цитату голови Маловисківської ОТГ: "Якщо ми особисто не змінимо наше життя, то ніхто інший цього зробити не зможе" . Децентралізація є першим кроком до позитивних змін та усвідомлення себе частиною громади, яка сама здатна створювати своє майбутнє і Маловисківська ОТГ є цьому яскравим підтвердженням.

Нагадаємо, раніше Точка доступу писала про туристичний потенціал та історичні таємниці Малої Виски.

Матеріал створено за сприяння Кіровоградського регіонального відділення Асоціації міст України.

Читайте також: Помічна - місто, що вражає: скарб Махна, катакомби конокрадів та причина заздрощів Ейфеля (ФОТО)

Читайте також: У місті на Кіpовогpадщині pозбудовують унікальний євpопейський паpк (ФОТО)


Головне сьогодні