На Кіровоградщині споживачі станом на жовтень 2023 року заборгували 114 мільйонів гривень за електроенергію. 12 813 споживачів не платили за світло більше ніж пів року.

Про це під час сьогоднішнього брифінгу повідомив директор КОЕК Олег Валентий, передає кореспондентка Точки доступу.

4 300 споживачів не зробили жодної проплати за світло з початку війни.

З початком повномасштабного вторгнення заборгованість наших споживачів за світло не зростала протягом року. Оплата за 2022 рік навіть перевищила нарахування на 15 мільйонів гривень. Люди повертали попередні борги. Але у 2023 році ситуація змінилася.

Ми розуміємо, що частина людей виїхала за кордон та не мала змоги платити, але цього року дехто повернувся. По цих рахунках йде споживання електроенергії, але люди не проплачують принципово. За нашою суб’єктивною інформацією, понад 60% боржників мають змогу розрахуватися за електроенергію, – розповів директор КОЕК.

Ті, хто не може сплатити за електроенергією, може оформити субсидію або укласти графік погашення заборгованості з енергопостачальною компанією.

Директор КОЕК зазначив, що споживачі розраховуються за спожиту електроенергію за фактом її використання. Тому для формування коректних платіжок за світло потрібно вчасно передавати показники лічильника.

Загалом на Кіровоградщині налічують 434 тисячі побутових споживачів. 11 тисяч побутових клієнтів встановили електроопалення в своїх будинках, отримавши відповідні дозволи. При цьому чимала кількість встановила електроопалення у багатоквартирних будинках, не оформивши документи.

Ми не знаємо точної кількості побутових споживачів, котрі користуються електроопаленням у великих багатоквартирних будинках. Це може призвести до перевантаження внутрішньобудинкових мереж, – зазначив Олег Валентий.

Робота з боржниками

У довоєнний час, за словами директора КОЕК, найдієвішим методом боротьби з боржниками було відключення світла. Проте під час воєнного стану побутовим споживачам заборонено відключати комунальні послуги за борги.

Якщо юридичним споживачам ми можемо відключати світло через борги, за погодженням з ОВА, то до побутових споживачів ми таку норму застосувати не можемо. Зараз ми обмежені у цій можливості, – підкреслив Олег Валентий.

Зараз найдієвішими методами роботи з боржниками є укладення договорів погашення заборгованості та звернення КОЕК до суду.

У 2023 році споживачі на Кіровоградщині вже уклали близько 800 таких договорів. Також близько 800 справ передали до суду. Рішення ухвалили по 560. 

Суд приймає рішення, що боржник має повернути борг. Далі документи передають до виконавчої служби. Наслідки невиконання рішення – арешт карткових рахунків, заборона виїзду за кордон.

Куди йдуть гроші, які люди платять за світло

З 1 червня 2023 року ціна за 1 кіловат електроенергії для побутових споживачів становить 2,64 грн. За словами директора КОЕК, середнє нарахування за світло для кожного клієнта збільшилось від 40 до 50 гривень. 

Олег Валентий зазначив, що КОЕК не генерує, а купує електроенергію на сегментах ринку: 

Є державне підприємство, гарантований покупець, котрий в межах відведеного ліміту доводить мешканцям Кіровоградщини певну кількість електричної енергії. Все інше ми купуємо. Станом на вчора середня ціна за один кіловат електроенергії становила 7,32 грн (враховуючи послуги оператора розподілу). Населення отримує світло по 2,64 копійки. Різницю тарифів компенсує держава. Юридичні споживачі ж купують світло за ринковими цінами.

За словами директора КОЕК, за гроші з тарифу компанія купує електроенергію у операторів ринку, також гроші йдуть операторам системи розподілу, також гроші сплачують оператору системи передачі  – НАК Укренерго.  

Кожна копійка, сплачена побутовим споживачем, важлива для енергетики. Адже близько 50% обладнання Укрненерго було пошкодженіе в результаті російських обстрілів. Звичайно, міжнародні донори виділяють кошти на відновлення енергетики, але основна їхня маса – це наші з вами розрахунки за електроенергію, – підкреслив Олег Валентий. 

Як передати показники за спожиту електроенергію

Читайте також: У Кіровоградській області змінили час комендантської години


 


Головне сьогодні