Весняні заморозки негативно вплинули на рослини картоплі на Кіровоградщині. Нагадаємо, заморозки на поверхні ґрунту фіксували і в квітні, і в травні. Який потенціал майбутнього врожаю, як його покращити та чи підходять наші чорноземи для встановлення рекордів у картоплярстві, з'ясовувала журналістка Точки доступу Лілії Кочерги.
30 років випробовують різні сорти картоплі
"Можете бачити, як постраждала ця картопля, яка вже була розвинута, коли були заморозки, і вона зараз в стадії відновлення, ремісії. А ця картоплинка зійшла трішечки пізніше, то ця менша була б така сама, або й навіть краща, якби не постраждала", – показує кущі директор Інституту сільського господарства Степу НААН Ігор Семеняка.

Розповідає, що на цій ділянці у Кропивницькому районі науковці проводять випробовування сортів картоплі. Нині тут 11 сортів різних груп стиглості. Всі вітчизняного виробника – Інституту картоплярства.
Агроекологічні випробування картоплі фахівці проводять зо три десятки років. Після – рекомендують товаровиробникам, які сорти найкраще підходять для нашого регіону.
Зокрема, каже завідуюча лабораторією біоадаптивних технологій Олена Григор’єва, випробовують два сорти, що рекомендовані для цієї зони як двоурожайні культури. Їх можна вирощувати на всіх типах ґрунтів.
Третій рік випробовуємо нові сорти картоплі – середньоранній сорт "Мирослава" і середньостиглий сорт "Фотинія". За останні два роки вони показали найкращу урожайність. Потенційна урожайність у них сягає за 60 тонн з гектара, але за умови достатнього застосування добрив і сприятливої погоди. Але в наших умовах є можливість отримати 30-35 тонн з гектара.

Саме такий урожай, зазначає, отримали минулого року.
"Минулоріч у нас вийшло так, що ми майже на рівні пустелі знаходилися за гідротермічним коефіцієнтом. Тобто опадів випало 0,4 міліметра, а температура зашкалювала за 30 градусів. Тим більше, що картопля при температурі вище 25 градусів припиняє розвиток. Тож те, що вона сформувала в перший період, їй і вдалося зберегти".
Є тут, каже, і перевірені сорти "Щедрик" та "Скарбниця", що користуються попитом у товаровиробників. Вони дають стабільно високі врожаї та добрі на смак.
Кіровоградщина – зона ризикованого землеробства
Загалом, говорить Олена Григор’єва, картопля на Кіровоградщині росте добре. Але рекордні врожаї в регіоні не збирають. Лідери вирощування традиційно – Київщина та Вінниччина.
"Якщо написано, що потенційна урожайність – 30-35 тонн з гектара, то 20-25 ми можемо отримувати. І, врахуйте, що ми вирощуємо картоплю без зрошення, а якби було зрошення, то можна гарантовано на наших ґрунтах вирощувати й отримувати й 50, і 60 тонн з гектара".
Цього року внесла корективи холодна весна. За останні два місяці в області тричі фіксували заморозки на поверхні ґрунту. Подекуди – до мінус семи-дев’яти градусів.
Це безумовно позначиться на зниженні урожайності. Недобір врожаю може бути до 15-20 відсотків. Але в картоплі є сплячі бруньки, які після того, як був вплив заморозків, просинаються і рослина здатна заново відновити вегетацію.
Кущі, які пошкодив мороз, відстають в рості. Більше постраждала картопля, показує Ігор Семеняка, висаджена в низинах. Рослини на ділянці інституту дещо захистила лісосмуга.
Яким буде врожай, кажуть науковці, нині прогнозувати важко. Зараз триває кількісне нарощування бульби, а масу картопля нарощуватиме в червні. Було б добре, додають, якби в цей період було достатньо вологи.

Та Кіровоградщина – зона ризикованого землеробства, тут рослини часто потерпають від посухи. До того ж, минулий рік був дуже посушливий, що негативно вплинуло на запаси вологи.
Порівняно до минулорічних і до середньобагаторічних показників, запаси вологи – мінус 20 міліметрів у вологому шарі, тобто, десь відсотків на 15 менше, ніж були. Крім того, якщо Кіровоградщина раніше поділялася на зону степу і лісостепу, то за останні 10-20 років регіон повністю знаходиться в зоні степу.
Врожай, зазначає Ігор Семеняка, покращать зрошення, удобрення та сприятливий мікроклімат.

За інформацією департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської облдержадміністрації, щорічне виробництво картоплі в області – 507-510 тис тон. На 99 % це – господарства населення. Картоплю на ринки та в супермаркети завозять з інших регіонів та країн.
Читайте також: На Кіровоградщині померзла розсада овочів: фахівці прогнозують зменшення врожаю
Фото Олександра Козловського