На Кіровоградщині у селі Розумівка релігійна громада Хрестовоздвиженського храму вирішила перейти до Православної церкви України. 7 квітня там відбулося урочисте богослужіння з нагоди православного свята Благовіщення, де побував кореспондент Точки доступу.

Божественну літургію з нагоди свята звершив архієпископ Кропивницький і Голованівський Марк. 

Марк

Хрестовоздвиженський храм є філією обласного краєзнавчого музею та пам'яткою архітектури, збудований орієнтовно у 1833-1855 роках. 

Директорка департаменту культури та туризму Кіровоградської ОВА Уляна Соколенко зазначила, що на сьогодні у храмі немає жодної юридичної громади, яка могла б служити служби і збирати вірян з Розумівки та сусідніх сіл. Всі попередні договори завершилися.

Храм у Розумівці

Юридично оренда з УПЦ існувала до 2018 року, але певний час тут продовжувалися служби. Це було незаконно. Але ми це припинили і, сподіваємось, що буде створена нова релігійна громада ПЦУ і ця споруда служитиме далі, як релігійна установа, - зазначила Уляна Соколенко.

Начальниця департаменту культури підкреслила, що це єдина пам'ятка архітектури, яка є в обласній власності і яка є підконтрольною громаді області.

Священник, який проводив тут служби раніше, нині проводить екскурсії.

Після служби пройшли збори щодо діяльності релігійної громади у Розумівці. Архієпископ Кропивницький і Голованівський Марк сказав жителям: щоб богослужіння проводили священослужителі ПЦУ, потрібно створити та зареєструвати релігійну громаду. Церква надасть юридичний супровід.

Громада має обрати керівника, затвердити статут та подати документи до обласної адміністрації, адже храм – обласна власність. Потім заключається договір на певний термін оренди.

Зараз зареєстрована релігійна громада Української православної церкви. 

Розумівка

Розумівка

Марк

Архієпископ Марк

Служба

Лаврусь

Храм у Розумівці

храм у Розумівці

храм у Розумівці

богослужіння у Розумівці

розумівка

Читайте також: ПЦУ чи УПЦ: яка різниця, до якої церкви ходити

 


Головне сьогодні