Поява «Національних дружин» на українських вулицях викликала бурхливу реакцію у соціальних мережах та майже тотальне мовчання в уряді. Хто вони – кишенькова армія чи альтернатива поліції?

#1

Всеукраїнський резонанс

Громадська організація «Національна дружина» існує вже більше року, проте відомою стала лише після маршу у центрі столиці та закликів до наведення «українського порядку» в країні. 28 січня 2018 року у Києві близько 600 молодих людей в однаковій формі склали присягу «на вірність і служіння українському народу».

Серед головних завдань «дружин» – охорона громадського порядку, оборона України, захист малого і середнього бізнесу, боротьба з нелегальними казино і «наливайками», захист водоймищ від браконьєрів та протидія вирубці лісу. Організація налічує близько 1 тисячі чоловік, які патрулюють вулиці у 18 областях України.

#2

Це законно?

У самій дружині стверджують, що їхню діяльність регламентує закон «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону». Проте, за словами політичного експерта Олександра Мусієнка, організація не дотрималася всіх умов, які передбачені цим законом.

Вони мають проводити спільне патрулювання разом із поліцейськими, вони повинні показувати чітко кошти, за які фінансується така організація, і звідки вона їх отримує. Цих пунктів організація «Національна дружина» не дотрималась, – говорить експерт.

У випадку, якщо влада вчасно не відреагує на порушення законодавства, таких організацій у країні буде ставати все більше.

Це може призвести до того, що ледь не кожна партія захоче собі створювати якісь дружини чи формування, які будуть займатися «охороною громадського порядку». Ми тоді ризикуємо скотитися до отаманщини й анархії, коли буде діяти не правоохоронна система, не поліція, а якісь організації, – говорить Олександр Мусієнко.

#3

Для чого потрібні національні дружини?

Громадські організації можуть зіграти провідну роль під час президентських та парламентських виборів у 2019 році.

Це не елемент боротьби зі злочинністю, це інструмент політичного контролю над ситуацією на вулицях напередодні виборів-2019 і, очевидно, пов'язаних з ними масових протестів. Тобто, можливість силового придушення опонентів, неугодних їм точок зору, – говорить політолог Руслан Бортнік.

Поки українські високопосадовці коментують новостворену організацію неохоче, провідні європейські ЗМІ наголошують, що «Україна обрала не той шлях», а легітимним органом у державі для підтримки правопорядку повинна бути лише Національна поліція.

Читайте також: На кредитній голці: чи зможе Україна прожити без МВФ (ФОТО)


Головне сьогодні