Поліпшити умови проживання переселенців у Кропивницькому допомагають міжнародні та українські гуманітарні організації. Зокрема, техуніверситет, у гуртожитках якого мешкають постраждалі внаслідок війни, отримав допомоги на понад два мільйони гривень. Що саме придбали за ці кошти, бачили журналісти Точки доступу.

"Добре, що поміж людей"

Добре, що в гуртожитку мешкаю, тому що, якщо захворію, то хтось із сусідів зайде, подивиться, що зі мною.

Гуртожиток

Ірина – колишня викладачка. Каже, і уявити не могла, що муситиме залишити власну квартиру й житиме на чужині. У гуртожитку Центральноукраїнського національного технічного університету жінка мешкає з весни минулого року.

Донеччина, місто Лиман. Я приїхала, коли він був окупований. Думала, повернуся, їздила додому за півтора роки раз. А там води немає, газу немає, опалення немає. Були бомбардування, думали, що обійдеться, як в 14-му, але далі було все гірше і гірше. Тому змушена була виїхати. Зимуватиму тут, а там, сподіваюся, піде на лад.

Переселенка

Українці з різних регіонів 

На балансі закладу – два дев’ятиповерхових гуртожитки. Нині там мешкають студенти вишу, а також 130 переселенців із небезпечних регіонів. Гуртожитки заповнені на 90%.

Завідуюча

У нашому гуртожитку проживають люди-переселенці з Донецької, Луганської і Херсонської областей. Є різні покоління в нас: є і жінки після 80, і діти, і підлітки, а в основному – Донецький медичний університет – студенти, – розповідає завідуюча гуртожитком №3 Антоніна Слонь.

Допомога благодійників 

Поліпшити умови проживання вишу допомагають міжнародні та українські гуманітарні організації. Зокрема, у приміщеннях замінили низку вікон та дверей, щоб зменшити взимку втрати тепла.

Вікно

А ще – зробили ремонт санвузлів й душових та вперше облаштували пральні кімнати.

Пральні кімнати

Дуже сильно нам допомагають ці організації. Це і електроплити, це і ремонти, і встановлення нових вікон – заміна на металопластикові у тих кімнатах, де проживають внутрішньо переміщені особи, це і облаштування пральних кімнат, – говорить проректор з науково-педагогічної роботи Андрій Кириченко.

Проректор

Також меценати допомогли облаштувати укриття в університеті.

Східці в укриття

А для забезпечення безперебійного водопостачання під час блекауту придбали потужний дизель-генератор, – показує проректор із адміністративно-господарської роботи Віктор Слонь.

Генератор

Водопостачанням буде забезпечений як університет в цілому, так і гуртожитки, де мешкають наші студенти і переселенці. На балансі університету також є свердловина, яку ми використовуємо для забезпечення технічною водою гуртожитків і навчальних корпусів.

Житло для переселенців

Все для людей

Дар’я – студентка двічі релокованого Донецького медуніверситету. Каже, умовами проживання у гуртожитку задоволена.

Мешкаю тут вже рік. Всі умови мене абсолютно влаштовують, оскільки мені є з чим порівнювати. Я в Краматорську мешкала теж у гуртожитку і, якщо порівнювати тут і там, то це колосальна різниця. Тут все робиться для людей, як для студентів цього міста, так і для переселенців.

Студентка

Переселенцями, які мешкають у гуртожитках технічного університету, опікуються громадська організація "Десяте квітня", регіональне представництво французької гуманітарної організації ACTED (Agence d'Aide à la coopération technique et au développement), українське представництво Агентства ООН у справах біженців (UNHCR Ukraine) та Товариство Червоного Хреста України.

Читайте також: Кропивницький: ЦДУ отримав 20 бойлерів від Червоного Хреста


Головне сьогодні