Більше половини жителів Кіровоградщини забезпечені централізованим водопостачанням. Решта жителів регіону вимушені користуватися колодязями, свердловинами та брати воду з громадських джерел. Результати аналізів питної води часто вражають перевищеним рівнем нітратів, сульфатів та радону. Активісти громадської організації "Флора" не один рік звертають увагу громадськості та влади на цю проблему. Днями для кропивницьких ЗМІ організували престур, під час якого говорили про відсутність якісної питної води в області. До заходу долучилися і журналісти Точки доступу.

Вода, яку не можна пити

У селі Клинці, за 15 кілометрів від обласного центру, живе родина Плохових. У сім'ї виховують 16 дітей, найменшому з яких чотири роки. Заради дітей сім'я переїхала з міста до села, де придбала дім та земельну ділянку. Централізованого водопостачання у селі немає, тому воду беруть з двох свердловин.

Років п'ять тому ми пробурили 30-метрову свердловину. Спочатку все було добре, води вистачало і на господарські і на побутові потреби. Але пройшов рік-півтора і вода почала закінчуватися, — розповідає голова родини Ніл Плохов.

Як згодом з'ясувалося, інші селяни мають таку ж проблему. Рівень води у криницях та свердловинах знизився, а чому так сталося, ніхто не знав.

Ми з дружиною вирішили пробурити ще одну свердловину, цього разу в камені. Найняли фахівців, які зробили це. Пробили 60 метрів, на все витратили близько тисячі євро, — говорить чоловік.

Але вода з нової свердловини залишала бажати кращого — була насиченого жовтого кольору:

Бачите білі лавки, коли ми помили їх цією водою, вони стали жовтими. Пити її однозначно не можна, поливати городину теж. Але і ця вода закінчується, а на потреби нашої великої родини потрібно 20-30 кубів води на день.

Екоактивісти взяли воду зі свердловини родини Плохових на аналіз.

Рівень перманганатної окислюваності перевищує гранично допустиму норму. У людей, які п'ють таку воду, може порушуватися репродуктивна функція, страждають печінка та нирки, — розповів аналітик ГО "Флора" Володимир Бочаров-Туз.

Також у воді, яку добувають на глибині 64 метри, живуть коліформи (велика група бактерій, які знаходяться в дуже високих концентраціях у фекальній речовині теплокровних тварин, — ред.).

Загалом, вода зі свердловини за мікробіологічними та саніторно-хімічними показниками (каламутність, залізо загальне, фториди), а також перевищеним вдвічі показником рівня радону, не відповідає санітарним вимогам питної води та не придатна для споживання. 

За словами екоактивіста, у людей, які проживають у Клинцях, немає можливості реалізувати своє право на доступ до чистої питної води: 

У громадських криницях вода зникає і її не вистачає на побутові потреби. В артезіанських свердловинах вода не відповідає мікробіологічним та санітарно-хімічним показникам. Єдиний вихід забезпечити людей чистою питною водою — провести централізоване водопостачання. 

Небезпечне сусідство

За три кілометри від Кропивницького розташована Первозванівка. Жителі села скаржаться на сусідство з каналізаційними відстійниками. Поруч із житловими будинками, вздовж річки Інгул знаходяться рукотворні ставки. У ставках після механічної та біологічної очистки відстоюються нечистоти з каналізаційної системи Кропивницького. Далі відходи перекачують в біоставки поблизу села Клинці, там їх доочищують і скидають в Інгул. 

Люди сусідству з каналізаційними відстійниками зовсім не раді. Говорять, що влітку у селі немає чим дихати, а також через відстійники селян атакують полчища комарів: 

Немає чим дихати, до мене діти не можуть приїхати, бо так смердить. На вулицю не можна вийти. Діти не можуть гратися на майданчиках, доводиться їздити з ними у селище Гірниче. Люди хворіють, майже у всіх дітей  — постійні висипи та алергічні реакції, —  говорить одна з місцевих жительок Первозванівки.

Люди кажуть, що живуть в таких умовах 30 років і керівництву ОКВП "Дніпро-Кіровоград" та обласним чиновникам до їхньої проблеми байдуже: 

Приїздять всілякі перевірки, але походять, подивляться і лише розводять руками. Жодного результату, а ми страждаємо. Це ж незаконно, що каналізаційні відстійники розташовані поруч із житловими будинками.

Місцеві говорять, що з цього приводу у лютому 2021 року прокуратура порушила кримінальне провадження, але досі ніяких результатів вони не бачать.

Смачна вода

У Кропивницькому в мікрорайоні Озерна Балка розташоване громадське джерело, з якого місцеві беруть питну воду. Місце досить популярне і людей сюди приходить багато. У 2016 році міська рада навіть встановила тут гранітний камінь з табличкою: "З пошаною до природи". Проте про бережливе ставлення до природи нагадує хіба що цей пам'ятний знак. Поруч із джерелом купи гілля, листя та сміття. Місцевим це не заважає. 

Вода хороша, смачна, постійно тут її беру. П'ємо, варимо їсти. Та, що тече по трубах, краща?, — розповідає чоловік, який прийшов набрати воду до громадського джерела.

Екоактивісти розповіли, що за результатами дослідження, по санітарно-хімічним показникам вода відповідає санітарним вимогам. 

Але і у цій воді є коліформи та бактерії кишкової палички. Відповідно, перед тим як пити таку воду, її треба прокип'ятити.

Що кажуть фахівці

За даними екоактивістів, у Кіровоградській області доступ до чистої питної води мають 62,8 % жителів. 

За інформацією лікарки з комунальної гігієни обласного центру контролю та профілактики хвороб Катерини Деревінської, Кіровоградщина посідає одне з перших місць по Україні щодо забрудненню води нітратами, що є найбільшою небезпекою води з підземних джерел. Якщо їх концентрація у питній воді не перевищує 50 мг/л, то така вода нешкідлива для вживання.

Небезпека нітратів полягає в тому, що навіть при високих концентраціях вони абсолютно не змінюють зовнішні властивості води, тобто смак, запах, каламутність, прозорість.

Про якість та безпечність води можна дізнатися лише в результаті проведення лабораторних досліджень.

Фахівці громадської організації "Флора" зазначають, що існують три основні шляхи потрапляння нітратів у підземні води. Перший — вплив великого хімічного виробництва азотної або нафтопереробної промисловості. Другий — змив із полів нітратних добрив. Третій — розпад продуктів життєдіяльності людини, в основному фекалій та відходів, які містять стічні каналізаційні води.

За даними екоактивістів, на початок 2020 року послугами водовідведення були забезпечені 42,8 % жителів Кіровоградщини. Показовим є те, що навіть міста обласного значення не забезпечені в повному обсязі централізованим водовідведенням. 

Екоактивісти стверджують, що протягом 2019 року на Кіровоградщині більше 51 млн метрів кубічних неочищених стічних вод вилили у водойми.

Також, за словами Катерини Деревінської, Кіровоградщина має чи не найменший по Україні рівень запасів підземних вод. Це також впливає на рівень забезпеченості населення чистою питною водою.

Читайте також: Читайте також: Кропивницький на урані: радіоактивне сусідство та його наслідки (ФОТО)


Головне сьогодні