Вчора, 10 червня, у Кіровоградській області створили перше в регіоні об’єднання водокористувачів.

Про це під час брифінгу розповіла директорка регіонального офісу водних ресурсів у Кіровоградській області Катерина Гайдук. Про це повідомляє кореспондентка Точки доступу.

Для чого створили об’єднання водокористувачів

Катерина Гайдук зазначила, що два роки тому Уряд ухвалив закон про "Організацію водокористувачів і стимуляцію гідротехнічної меліорації земель". Він націлений на підтримку фермерів і працівників сільського господарства, які готові взяти у постійне користування меліоративні системи і планують розвивати та відновлювати роботу зрошувальних систем в регіоні.

У Кіровоградській області меліоративні землі не обліковуються, бо підлягали паюванню, а згодом були розпайовані. Водночас в регіоні є 18 зрошувальних систем. На них побудовані 25 насосних станцій.

Закон, про який посадовиця говорила вище, дозволяє фермерам об’єднуватись у спілку або створити її одноосібно і брати у користування зрошувальні системи і відновлювати їх.

Ми бачимо велику перспективу у розвитку меліорації наших земель, оскільки нині частина Херсонської і Запорізької областей окуповані росіянами. Там вирощували овочі і фрукти, а тепер таке завдання стоїть перед сільгоспвиробниками нашої області.

Один з фермерів Кіровоградщини – Євгеній Кім, власник фермерського господарства "Станіслав" – вирішив скористатись такою можливістю, тож бере у користування Придніпровську зрошувальну систему.

Він буде єдиним водокористувачем. Щоб отримати систему у користування, він має створити відповідну організацію.

Додала, що створювати такі організації мають право лише ті юридичні і фізичні особи, які отримали спецдозвіл на водокористування.

Нині в регіоні працюють п’ять зрошувальних систем, ще одна – в готовності до роботи. Решта – у консервації.

Держава частково компенсуватиме витрати

Діючі організації водокористувачів підтримуватиме держава, розповіла директорка облдепартаменту агропромислового комплексу Валерія Фурманова.

30 травня на засіданні Уряду внесли зміни до порядку фінансування щодо підтримки організацій водокористувачів, тим самим передбачили збільшення державного фінансування.

Тобто, якщо організація водокористувачів візьме у користування зрошувальну систему, держава компенсує половину витрат на її відновлення і модернізацію. Валерія Фурманова додала, що зрошувальні системи у Кіровоградській області потребують вкладень, оскільки їх побудували декілька десятків років тому.

Читайте також: У одному з дитсадків Кропивницького закривають три групи, бо для дітей немає місця в укритті: що кажуть батьки і влада


Головне сьогодні