Кропивничанину Андрію Бондаренку – 41 рік. Він працює у кропивницькому водоканалі водієм. Двічі, за час повномасштабного вторгнення, їздив розвозити питну воду у регіони, де були проблеми з водопостачанням через обстріли російськими військовими. Вперше – весною 2022-го року – це був Миколаїв. Вдруге – у липні нинішнього року – допомагав жителям Нікополя, що у Дніпропетровській області. Точці доступу розповів, що працював з напарником Олександром Кушніром 11 днів, по 16 годин щодня. Без вагань погодився поїхати, бо українці мають допомагати один одному, тим паче, коли у країні війна.

“Адаптувався на третій день”

У Нікополі, розповідає Андрій, вони з напарником жили у модульному містечку, у кожного – своя кімната. Всього приїхали орієнтовно 40 людей із різних регіонів України.

модульне містечко у Нікополі, де жив водій з Кропивницького

Фото: Скріншот з відео Андрія Бондаренка, водія комунального підприємства "Дніпро-Кіровоград"

Коли на підприємстві запитали, чи готові поїхати допомагати людям, у яких немає води, я відразу погодився. Хотів бути корисним. Бо вже їздив у Миколаїв і маю досвід.

На новій території в нових умовах облаштовувався два дні, спочатку, каже, було важко, потім звик.

Ми працювали неподалік Запорізької атомної електростанції, що в Енергодарі. Відстань до неї була трохи більше трьох кілометрів. І звідти постійно обстрілювали населення Нікополя. А їм у відповідь ніхто не стріляв з очевидних причин.

Водій кропивницького водоканалу 11 днів працював поблизу ЗАЕС

Фото: Андрія Бондаренка, водія комунального підприємства "Дніпро-Кіровоград"

Обстрілювали, згадує, щодня. Здавалося, що по графіку – тричі на день – вранці, в обід і ввечері.

Місцеві розповідали, що туди (на ЗАЕС – ред.) привозили молодих російських військових, навчали їх там, а потім відправляли на передову.

Розповів, що сніданки і вечері готували самі, з продуктів, які привезли з дому. У них був холодильник. Обіди привозила працівниця районної військової адміністрації.

За 11 днів розвіз майже 1000 кубометрів води

Зі слів Андрія Бондаренка, Нікополь – невелике місто. За декілька днів він вивчив маршрут, за яким розвозив питну воду, працював на робочому автомобілі, на якому приїхав із Кропивницького. Бочка вміщує 12 кубометрів води. За один день він наїжджав 100 кілометрів, розвозячи питну воду у школи, дитсадки і лікарні.

Андрій Бондаренко, водій кропивницького водоканалу, з напарником працює у Нікополі

 Фото: Андрія Бондаренка, водія комунального підприємства "Дніпро-Кіровоград"

Нікополь – це червона зона. Громаду постійно обстрілюють з артилерії.  Протягом дня я робив 7 ходок. Виходить, що розвозив 84 кубометри води у день.

Працювати у такому режимі, каже, було важко, однак найбільше виснажували не фізичні навантаження, а відношення деяких людей.

Коли ми були в Миколаєві, там зустрічалися переважно привітні люди, дякували за нашу роботу, а в Нікополі – це 50/50. Тобто половина людей реагувала з вдячністю. Решта – ніби ми їм винні. Це було неприємно і пригнічувало. Однак ми все одно працювали.

Андрій Бондаренко з колегою Олександром Кушніром працювали у Нікополі 11 днів. Потім повернулись ву Кропивницький. Андрій відновлювався тиждень, після чого вийшов на роботу і нині продовжує працювати у кропивницькому водоканалі водієм.

Працювали в Нікополі і Херсоні

В Нікополь їздили восьмеро водіїв комунального підприємства "Дніпро-Кіровоград", розповіла директорка кропивницького водоканалу Валентина Давидчук.

Кожна зміна – це дві людини. Їздили на 10 днів. Шестеро – з Кропивницького, двоє – зі Світловодська. Окрім цього, ще одна каналопромивальна машина поїхала в Херсон. Водій і слюсар допомагали усувати наслідки підриву Каховської гідроелектростанції російськими військовими. Вони працювали два тижні. Потім була невелика перерва, тому що автомобіль зламався. Його привезли сюди (в Кропивницький – ред.), відремонтували, і знов ці двоє працівників поїхали в Херсон, тепер уже на 10 днів.

Каже, що завдання відрядити працівників підприємства на допомогу в Нікополь отримали від голови обласної військової адміністрації Андрія Райковича.

Заставляти нікого не доводилось, люди самі погоджувались. Ми розуміємо, що працювати було нелегко. З працівниками, які їздили, повністю розрахувались – виплатили зарплату, відрядження, оплатили понаднормово відпрацьовані години і премії.

Перед поїздкою в Нікополь і Херсон працівників і автомобілі, на яких вони їхали, освятив священик храму Святого Володимира Православної церкви України Йосип Дрекало.

отець Йосип Дрекало ПЦУ освятив водіїв і автомобілі комунального підприємства "Дніпро-Кіровоград"

Фото: Скріншот з відео Андрія Бондаренка, водія комунального підприємства "Дніпро-Кіровоград"

Я організувала ці роботи, і, дякувати Богу, все нормально обійшлося, – зазначила Валентина Давидчук

Додала, що й надалі готові допомагати регіонам, які цього потребують.

Читайте також: За дві доби зібрали понад 1200 підписів: жителі Нового у Кропивницькому проти будівництва нового водогону

 


Головне сьогодні