1238 жителів селища Нове (10% від загальної кількості – ред.), що у Кропивницькому, підписали колективне звернення до голови Кіровоградської обласної військової адміністрації Андрія Райковича, голови облради Юрія Дрозда, керівництва і депутатів Кропивницької міськради, старости Новенського старостинського округу Любові Марченко. У ньому просять провести громадські слухання щодо проведення у їхньому мікрорайоні водогону комунального підприємства "Дніпро-Кіровоград". Понад 1200 людей проти того, щоби користуватись у побуті і для технічних цілей дніпровською водою. Чому саме, з’ясовувала Точка доступу.

4,5 місяці мовчанок від влади

Представниця громадської організації “Баланс прав”, жителька селища Нове Маріанна Федотова показує колективне звернення з 1238 підписами жителів. Точці доступу розповіла, що в кінці березня 2023 року вони дізнались, що в район будуть прокладати новий водогін. Думкою людей з цього приводу, каже, ніхто не поцікавився. Таким мовчанням, з її слів, громада обурена і не розуміє, чому 4,5 місяці ні влада міста, ні старостинського Новенського округу не пояснює, чому так відбувається і що буде зі свердловинами, з яких жителі селища отримують воду нині.

уповноважена особа ГО "Баланс прав" з Кропивницького Маріанна Федотова

Фото: Точка доступу

Протягом цього часу писали листи в міську раду з проханням повідомити, коли відбудуться громадські слухання з цього приводу. Отримували відповіді на кшталт "повідомимо пізніше". А 9 серпня Маріанна Федотова отримала відповідь на інформаційний запит від заступника міського голови Олександра Мосіна. У ній йдеться про те, що до 1 вересня цього року повідомлять дату проведення громадських слухань.

Зібрали понад 1238 підписів проти будівництва водогону у селищі Нове

Фото: Точка доступу

Коли ми збирали підписи, люди готові були перекривати дороги. Ми свої свердловини не віддамо.

Паралельно Маріанна Федотова, з трьома жительками селища, записались на особистий прийом до голови ОВА Андрія Райковича, де запитали його, що буде з водозабезпеченням селища Нове надалі.

“Громадських слухань не буде”

Громадських слухань не буде, а вода зі скважин не відповідає санітарним нормам, сказав голова ОВА Андрій Райкович.

Фото: Точка доступу

Ви заходите у зону не вашої відповідальності. Інженерні схеми водозабезпечення формуються і будуються на користь громади, а свердловини, з яких сьогодні подається вода в селище Нове, були і є, а на який період, це визначить держава і ніхто інший.

Точці доступу Маріанна Федотова розповіла, що в листопаді 2019-го року громадська організація "Флора" зробила незалежний аналіз води зі свердловин.

Результат – наша вода відповідає всім нормам. Там дещо підвищений вміст заліза, здається, і знайшли каламутність, але це не заважає жителям споживати воду. Я і мої знайомі п’ємо її з крану до цього часу.

Новий водогін будуватимуть, бо це частина процесу модернізації системи водопостачання міста, сказав Андрій Райкович.

Ваш водозабір, яким він був, таким і лишиться. Буде можливість завести дніпровську воду і підключити до неї промисловість, собівартість якої дешевша. Далі будемо проводити слухання і вирішувати, скільки платити за куб, з яких джерел.

Маріанна Федотова каже, що жителям селища "нав’язують" дніпровську воду.

Особистий прийом жителів селища Нове у Кропивницькому. Голова ОВА Андрій Райкович

Фото: Точка доступу

Громаду не чують. Більше того, роблять це нахабно. Бо у квітні, коли ми побачили інформацію на сайті комунального підприємства «Дніпро-Кіровоград» щодо того, що тягнутимуть новий водогін, ми звернулись до Любові Марченко (староста Новенського старостинського округу – ред.), яка представляє наші інтереси у стінах міської ради, щоб провели громадські слухання.

Перестороги новенців Андрій Райкович назвав необґрунтованими, а проблему – надуманою. Сказав, що хтось дезінформує жителів Нового.

Забирати в людей питну, джерельну чи воду з артезіанських свердловин ніхто не збирається, але у разі погіршення ситуації – що може бути пов’язане з різними причинами – техногенними, технологічними, природними – вибудовуємо таку систему, яка дає можливість забезпечувати місто якісною питною водою.

Керівник комунального підприємства "Дніпро-Кіровоград" Микола Романюк розповів, що нині підприємство має більше трьох кілометрів труб для прокладання нового водогону.

Всього треба трохи більше 6 кілометрів труб. Їх нам передали донори – Міжнародна організація UNICEF. Окрім того, з міського бюджету на будівництво трубопроводу виділили майже 7 мільйонів гривень.

Роботи планують розпочати в березні наступного року

За словами заступника міського голови Кропивницького Олександра Вергуна, водопостачання селища Нове забезпечується з Обознівського водозабору. Наразі з сімох свердловин, які є частиною мережі водозабору, працюють дві. Минулого року працювала одна, бо другу капітально ремонтували. Загалом система водопостачання селища була збудована та введена в експлуатацію у 1972 році. За понад 50 років експлуатації системи, вона потребує відновлення. Взимку та восени на мережі виникають аварії. В цей період дістатися до них неможливо, адже вона прокладена у полях.

заступник міського голови Кропивницького Олександр Вергун

Фото: Точка доступу

Аварійні бригади та спеціалізована техніка просто не може туди дістатися через відсутність асфальтового покриття.

Тому у “Дніпро-Кіровоград” розробили проєкт будівництва нового водогону в селище Нове. Разом з тим, свердловини, де люди беруть воду нині, не закриють, каже Олександр Вергун.

Таких планів немає. Дніпровська вода нам потрібна для того, щоб, в першу чергу, можна було зупинити діючий водогін та виконати його ремонт.

В старій мережі також є два резервуари для води, по 2 тисячі метрів кубічних кожен. Наразі вони можуть вмістити лише 1700, бо через тріщини пропускають воду.

Ці резервуари також потрібно ремонтувати. І роботи ці триватимуть не один тиждень і навіть не один місяць. Тому для забезпечення мешканців селища Нове водою і був  розроблений цей проєкт, – пояснив він.

За словами Олександра Вергуна, цього тижня “Дніпро-Кіровоград” має оголосити публічну закупівлю. Після цього визначать підрядника, який виконає роботи. Розпочати їх планують у березні наступного року. Всі необхідні матеріали – труби, засувки тощо, на понад 15 мільйонів гривень підприємству надала Міжнародна організація UNICEF.

Маріанна Федотова каже, що немає гарантій того, що свердловини якщо не сьогодні, то згодом, перекриють.

З особистого прийому з головою ОВА стало зрозуміло, що наші свердловини не відповідають нормам, розробляти їх ніхто не збирається, а дніпровську воду нам тягнуть для підстраховки. Наші дії такі: ми все ж таки чекаємо, що до нас дослухаються і вийдуть до людей. У Андрія Павловича був монолог, тому ми чекаємо його в наш район, щоб він усе пояснив людям.

Додала, що передала жителям громади інформацію про те, що громадських слухань не буде. Люди обурені і хочуть особистої зустрічі з представниками влади.

Читайте також: Завадівка без води: яке рішення бачить міська рада Кропивницького


Головне сьогодні