Протягом п'яти років тривають судові засідання у справі подружжя Мольченків – Олександра і Наталії. Прокуратура Кіровоградської області висунула їм обвинувачення у замаху на вбивство з особливою жорстокістю власного сина Владислава. Як писала Точка доступу, у 2018 році 4-річного хлопчика вилучили з родини, оскільки він важив удвічі менше від норми на свій вік – 7 кілограмів. Його батько Олександр Мольченко на той час був депутатом Новоукраїнської районної ради.

Тричі переобирали склад суддів

Судовий процес над подружжям Мольченків триває шостий рік. До цього часу справу по суті належним чином не розглядали, розповіла Точці доступу прокурорка Кіровоградської обласної прокуратури Ольга Новікова.

4 вересня 2023 року у Ленінському районному суді Кропивницького мало відбутися чергове підготовче засідання у справі Мольченків. Судові засідання шостий рік є безрезультативними, оскільки справу розпочинають слухати спочатку третій раз – за участі третього складу суду.

Спочатку справу розглядала колегія суддів Ленінського районного суду під головуванням Олексія Мягкого. 22 жовтня 2019 року, у зв'язку його звільненням, справу передали на перерозподіл. Відтак змінилась колегія суддів і справу почала розглядати колегія під головуванням судді Олексія Майданнікова.

У цьому складі, каже, почали розглядати документи кримінального провадження, так тривало до лютого 2022 року. Після початку повномасштабної війни зробили перерозподіл і визначили новий склад суддів, який слухатиме справу Мольченків. Нині це Леонід Плохотніченко (голова колегії суддів – ред.), Світлана Льон і Олена Лук’янова.

підготовче засідання у справі Мольченків

Фото: Точки доступу

Відповідно, кожного разу, коли змінювалася колегія суддів, справа починала розглядатися спочатку, тобто з підготовчого засідання.

Нині Олександр Мольченко вільно пересувається

У 2018, після того, як у подружжя Мольченків вилучили виснаженого голодом 4-річного сина, Олександру вручили підозру і обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Однак, ухвалою Кропивницького апеляційного суду від 25 вересня 2019 року рішення про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою було скасовано та обрано стосовно обвинуваченого домашній арешт. В подальшому дія домашнього арешту закінчилася і нині Мольченко вільно пересувається. Він виконує процесуальні обов'язки. Тобто з’являється в суд.

Додає, обвинувальний акт скерували до суду 31 липня 2019 року. Водночас обвинувачений Мольченко не вважає себе таким, під час судових засідань поводиться зухвало, а повноваження суду ставить під сумнів.

Під час чергової спроби провести підготовче засідання 4 вересня 2023 року він із дружиною взяв участь у засіданні онлайн з міськрайонного суду Знам’янки.

суд у справі Мольченків, яких обвинувачують у замаху на вбивство власного 4-річного сина

Фото: Точки доступу

Дружині Мольченка Наталії запобіжний захід не обирали.

В неї не було таких ризиків, як у нього. Наталія на стадії досудового розслідування навіть надавала покази. Вона кожного разу з'являлася і виконувала свої процесуальні обов'язки.

Під час спроби провести підготовче засідання у Ленінському райсуді Кропивницького 4 вересня 2023 року, Наталія Мольченко розповіла, що її адвокат відмовився її захищати, тому нині жінка не має захисника.

З огляду на інкриміновану статтю, обоє обвинувачених повинні мати захисників – їх або має призначити держава, або вони укладають договір із будь-яким приватним адвокатом, – розповіла Ольга Новікова.

Подружжя Мольченків підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення за пунктами 2, 4, 12 частини 2 статті 115 ККУ "Замах" і частиною 3 статті 115 Кримінального кодексу України "Замах на умисне вбивство малолітньої дитини, вчинене з особливою жорстокістю за попередньою змовою групою осіб". Якщо їхню вину доведуть у суді, їм загрожує від 10 до 15 років ув’язнення або довічне позбавлення волі.

Де зараз Владислав

Дитину відібрали у батьків 9 серпня 2018 року на підставі ухвали слідчого судді.

Владислав Мольченко

Фото: Скріншот з відео каналу "1+1"

Працівники поліції зайшли до домоволодіння, де проживали ці особи, лікарі встановили, що дитина потребує негайної медичної допомоги. В подальшому долею дитини опікувався орган опікування Новоукраїнської міської ради. Тобто з приводу подальшої долі дитини, її влаштування – це їхня компетенція, – розповіла прокурорка Ольга Новікова.

Каже, місце перебування дитини не розголошують задля її безпеки.

Коли ми завершили досудове розслідування і в нас були зібрані дані по кримінальному провадженню, подальшу долю дитини ми не відслідковували. Щоб не було цих запитань щодо адреси і місця проживання. Оскільки в одному із засідань Мольченки наполягали, щоб повідомили, де дитина, і залучили її до участі у справі.

Справу затягують

Зі слів Ольги Новікової, під час розгляду справи з минулим складом суду відбулась заміна адвоката Мольченка. Однак він на засідання не з’являвся. Обвинувачений тривалий час наполягав на його участі. Нині його адвокати залучені через центр безоплатної вторинної правової допомоги. Один із них – Ігор Іващенко. Він прийшов на судове засідання 4 вересня 2023 року у Ленінський райсуд, знаючи, що підзахисний обрав собі іншого захисника. Але, за процедурою, Іващенко має заявити в суді, що більше не захищатиме Мольченка.

В одному із минулих засідань обвинувачений заявив про заміну захисника і подав копії документів, що ніби укладений договір з іншим, який живе в іншому місті, тобто територіально віддалено. Суд змушений був надати час для того, щоб обвинувачений міг залучити того захисника, якого обрав. Адвокат не з'явився на жодне з трьох засідань та не пояснив причини неявки. Окрім цього, на кожному засіданні звучали заяви про відводи і про те, що суд не повноважний, а вони з дружиною не обвинувачені, – розповіла Ольга Новікова.

Таку поведінку прокурорка обласної прокуратури називає затягуванням справи. Однак не розуміє мотивів. Адже це не та справа, в якій може спливти термін давності і її закриють.

Провести підготовче засідання за участі усіх сторін процесу планують у жовтні, суддя Леонід Плохотніченко визначив дату 12 жовтня.

Фото обкладинки: Точки доступу і скріншоти каналу "1+1"

Читайте також: Уродженець Кропивницького балотуватиметься до Держдуми Росії на виборах в окупованому Криму


Головне сьогодні