Українські ветерани та їхні родини можуть отримати грант до одного мільйона гривень на відкриття або розвиток власної справи. Як це зробити та з якими проблемами можна зіткнутися на етапі реалізації проєкту, дізнавалася Точка доступу.

У чому проблема?


Понад 60% українських ветеранів хочуть мати власний бізнес, свідчить опитування Українського ветеранського фонду. 

Для них в Україні повинні бути  необхідні умови, щоб після перемоги захисники й захисниці змогли долучитися до відновлення країни та зміцнення економіки. Нині ж військові та їхні рідні потребують підтримки та можливостей для самореалізації у цивільному житті.

Яке рішення?


У квітні уряд запустив нові грантові програми для ветеранів та їхніх родин на старт або розвиток власного бізнесу.

За цією програмою ветерани та члени їхніх сімей зможуть отримати від 250 тисяч до 1 мільйона гривень на відкриття й розвиток власної справи.

Як це працює?


Charwish – це кропивницький бренд одягу, який вже користується успіхом серед своїх клієнтів не тільки у регіоні, а й в Україні. Заснували його в 2014 році Тетяна Лугинець та її чоловік, нині учасник бойових дій. Команда створює дитячий, жіночий, чоловічий одяг та декорує його машинною вишивкою.

Тетяна Лугинець

Ще до початку повномасштабного вторгнення Точка доступу розповідала про шлях бренду Charwish – від ательє до створення ексклюзивної вишивки.

Пані Тетяна розповідає, що до 2022 року бізнес вела разом зі своїм чоловіком. Нині ж усе взяла в свої руки.

Але він навіть зараз, коли підключають Старлінк, постійно телефонує, цікавиться. Хоч і дистанційно, але допомагає вирішувати певні питання.

Каже, ідея масштабування бізнесу виникла давно, ще до повномасштабної війни. Проте на реалізацію потрібні були гроші. У квітні цього року дізналися про можливість отримання гранту для ветеранів та членів їхніх сімей. Заповнити заявку запропонував саме чоловік.

Підприємиця поставилася до цього досить скептично, не повірила в те, що хтось може от так запропонувати допомогу, адже звикла всі питання вирішувати власними силами.

Нам і сума якраз підходила, яку пропонують у рамках програми.

Разом із чоловіком жінка написала бізнес-план та подала заявку в Дії.

Я до кінця не вірила, що із цього може щось вийти. Подали собі, і все.

А потім прийшло таке очікуване повідомлення "Ваш грант погоджений".

Наступним етапом була співбесіда у Центрі зайнятості. Пані Тетяна каже, дуже хвилювалася, сумлінно до неї готувалася. Зустріч із фахівцями була онлайн.

Я розвішала навпроти камери одяг, щоб видно було, що саме ми презентуємо, який товар пропонуємо. Розповіла про унікальність нашого бренду. Для мене ця співбесіда була як іспит. Мабуть, я більше говорила, ніж вони мені ставили питань (посміхається – ред.).

За результатами співбесіди через кілька днів отримала друге повідомлення про погодження гранту.

Знаєте, це була ніби маленька перемога. Ми до цього багато зусиль доклали – розпочинали бізнес, потім відкривали магазин. А тут же ніби й не такі великі кошти, але такий піднесений настрій був.

Відтак Тетяна Лугинець стала першою переможницею на Кіровоградщині у програмі на отримання гранту для ветеранів та членів їхніх сімей. Вона отримала можливість виведення бізнесу на новий рівень: у рамках програми держава має надати 250 тисяч гривень, та 150 тисяч – власний внесок. Нова мрія – впровадити ексклюзивний друк принтів на одязі – стала реальністю.

Я не очікувала, що взагалі приймуть заявку. Думала, що гранти розраховані лише на стартапи, які тільки починають свій бізнес.

Підприємиця розповіла, що грантові гроші витратять на придбання обладнання, матеріалів, оренду приміщення та рекламну кампанію.

Нині вже забронювали необхідну техніку. Розповідає, що просто купити її в інтернеті неможливо, обов’язково треба робити передзамовлення.

За умовами програми пані Тетяна вже знайшла двох найманих працівниць, які згодом мають пройти навчання, щоб отримати кваліфікацію для роботи на новому обладнанні.

Каже, з початком війни суттєво скоротилися об’єми виробництва. Та додає, за власними спостереженнями, люди, які виїхали за кордон, хочуть купувати продукцію саме українських виробників.

Одяг від бренду Чарвіш

Одяг від бренду "Charwish"

Пані Тетяна має ідею співпрацювати з місцевими фотографами й створювати футболки та худі з принтом кропивницьких локацій – театру, вулиць міста. Зізнається, хотіли встигнути це зробити до Дня міста (його святкують у третю неділю вересня – ред.), проте об’єктивно розуміє, що до цього часу обладнання ще не встигне надійти.

Жінка каже, в неї ніколи не було бажання виїхати працювати за кордон. Завжди хотіла працювати саме тут, у Кропивницькому.

Мені дуже хочеться популяризувати нашу місцеву культуру. Хочу робити це за допомогою одягу.

Одяг від кропивницького бренду Чарвіш

Одяг від бренду "Charwish"

Додає, що підтримка української продукції має популяризуватися на рівні держави для того, щоб підтримувати економіку країни.

Для нас дуже важливо, щоб українці обирали українське. Адже тільки так ми змінимо країну на краще та дамо їй шанс тримати достойні позиції, – стверджує підприємниця.

Чарвіш

Який ветеранський бізнес найчастіше отримує фінансування


Український ветеранський фонд Мінветеранів проаналізував, які сфери ветеранського бізнесу протягом року найчастіше зверталися за мікрофінансовою підтримкою:

  • заклади сфери харчування (кафе, ресторани та лотки з приготування вуличної їжі) — таких підприємців 12,14%.
  • На другому місці – сфера роздрібної торгівлі непродовольчими товарами, 11,17%. 
  • На третьому місці – підприємці зі сфери торгівлі продуктами харчування, 9,71%.
  • Найрідше зараз звертаються по фінансову підтримку представники освітньої та туристичної сфер. Від загальної кількості отримувачів це лише по 3,4%. 

Що стосується поділу за статтю, то відшкодування отримали 101 жінка та 105 чоловіків.

Про програму


У рамках нової грантової програми ветерани та члени їхніх родин можуть отримати гроші на старт або розвиток власного бізнесу. 

Програмами передбачено надання грантів:

  • 250 тис. грн – для учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни за умови створення одного робочого місця;
  • 500 тис. грн – для дружини/чоловіка учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни за умови створення двох робочих місць; 
  • 1 млн грн – для учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни, які зареєстровані як ФОП не менше, ніж 3 роки, за умови створення чотирьох робочих місць, мінімум 2 з яких займуть ветерани або особи з інвалідністю внаслідок війни.

Гранти на 500 тис. грн та 1 млн грн надаватимуть за умови співфінансування з отримувачем – 30% коштів має вкласти в свою справу отримувач гранту, 70% коштів надасть держава у вигляді гранту.

Грантові кошти підприємець може використати на придбання обладнання, сировини, матеріалів, оренду приміщення та транспортних засобів, необхідних для реалізації свого бізнес-проекту, закупівлю ліцензійного програмного забезпечення, оплату послуг з маркетингу та реклами.

Для отримання гранту ветерану або другому з подружжя ветерана необхідно подати заявку через портал Дія разом з бізнес-планом. Після перевірки кредитної історії заявника, його документів та оцінки бізнес-плану, він має пройти співбесіду з фахівцями Держслужби зайнятості. За результатами співбесіди Служба ухвалює рішення про надання чи відмову у наданні гранту.

Отримувачі грантів зможуть також безоплатно пройти навчання з питань підприємництва та отримати консультації в регіональних центрах зайнятості.

Фото, використані в публікації з архіву Charwish

Читайте також: “Розбивала вітрини, щоб не подумали, що їх тут чекають”: історія релокованого з Сєвєродонецька бізнесу


Головне сьогодні